Όσοι συμβουλεύουν τον Πρωθυπουργό να αφήσει τις εκλογές για το 2023 με το επιχείρημα ότι θα είναι καλύτερο το οικονομικό περιβάλλον και ότι θα μπορέσει να συνθέσει ένα αφήγημα ανάπτυξης, ασφαλώς σφάλλουν ή απλά θέλουν το κακό του.
Οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, στην ευρωπαϊκή οικονομία και ο αντίκτυπός τους στην Ελλάδα θα είναι καταλυτικός και θα επαληθεύσει όσους πιστεύουν ότι το 2023 θα είναι ένα έτος σκληρής λιτότητας και επαναφοράς στο δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ποια είναι τα σημάδια αυτά;
Πληθωρισμός και ακρίβεια για όλο σχεδόν το 2022 –Παρέμβαση από FED και ΕΚΤ
O πληθωρισμός στην Αμερική έχει σπάσει κάθε ρεκόρ.
Έφτασε 7%, είναι ρεκόρ 40 ετών και η FED θα πάρει τα μέτρα της ξεκινώντας σε αύξηση των επιτοκίων από τον Μάρτιο συνεχίζοντας όλο το 2022 και σε νέες αυξήσεις.
Αυτό νομοτελειακά θα επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έστω και με καθυστέρηση θα συνειδητοποιήσει ότι οι πληθωριστικές τάσεις στην Ευρώπη θα συνεχιστούν σίγουρα μέχρι τα μισά του έτους. Αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ελληνικό χρέος, το οικονομικό μέγεθος που μας πονάει περισσότερο.
Ο στόχος να περιοριστεί το χρέος στο 190% σε σχέση με το ΑΕΠ δυσκολεύει.
Αυξάνονται τα επιτόκια των ομολόγων, σοβαρές επιφυλάξεις για το ελληνικό χρέος
Οι αποδόσεις (τα επιτόκια) των 10ετών ομολόγων που δανείζεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σκαρφάλωσαν την Παρασκευή που πέρασε το 1,51%, ενώ ήταν 0,82% στις αρχές Οκτωβρίου και αναμένεται η νέα έκδοση του 10ετούς ομολόγου να κυμανθεί γύρω στο 1,65%.
Η αύξηση αυτή αντανακλά τις σοβαρές επιφυλάξεις που διατηρούν οίκοι αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Το κόστος δανεισμού θα ανέβει από την στιγμή που θα έχουμε και αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ. Έκθεση της Nomura δείχνει ότι του χρόνου το επιτόκιο για το 10ετές θα έχει 2,5% με 3%.
Και όλα αυτά ενώ η ΕΚΤ έχει υποσχεθεί ότι θα παρετείνει το waiver για την αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων και μετά την εκπνοή του τον Μάρτιο του 2022.
Εάν δεν υπήρχε αυτό, τότε τα πράγματα θα ήταν τραγικά για τις συνθήκες δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.
Η ενεργειακή κρίση θα παραμείνει για καιρό λόγω Ουκρανίας και ευρω-ρωσικής αντιπαλότητας
Η ενεργειακή κρίση θα παραταθεί για καιρό.
Το προδικάζουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η σύγκρουση ευρωπαϊκών κρατών με την Ρωσία που απειλούν για κυρώσεις.
Η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο σε ένα ποσοστό κοντά στο 50%, θα φέρει μπαράζ νέων αυξήσεων.
Στη χώρα μας θα έχει ακόμα χειρότερο αντίκτυπο από την στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να βγάλει τον λιγνίτη ως εναλλακτικό καύσιμο για παραγωγής ενέργειας αυξάνοντας έτσι το κόστος ενέργειας στην ελληνική οικογένεια και την ελληνική επιχείρηση.
Εκτροχιασμός του προϋπολογισμού του 2022 από τις αναγκαστικές επιδοτήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Η κυβέρνηση έχει δώσει περίπου ως επιδότηση για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από τις αυξήσεις του ρεύματος και του φυσικού αερίου, πάνω από 1,3 δις ευρώ μέχρι τέλους του 2021 και για τον Ιανουάριο έχουν υπολογίσει ένα ποσό γύρω 280 εκατ. ευρώ για την επιδότηση λογαριασμών ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ο Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί κάθε μήνα βοήθεια στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αλλά καθίσταται προφανές ότι αν αυτό συνεχιστεί θα εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός του 2022.
Χωρίς, να υπολογίζουμε τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την στήριξη των επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.
Ο γερμανός Lindner και ο συνεργάτης του Toncar μας προσγείωσαν στην πραγματικότητα- Σκληρή λιτότητα το 2023
Το οικονομικό επιτελείο έχει παγώσει από την ψυχρή υποδοχή που επεφύλαξαν στις χώρες του νότου ο νέος γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner και η Ολλανδή Sigrid Kaag στο πρώτο Eurogroup της νέα χρονιάς. Ο γερμανός Lindner τόνιζε ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής της μείωσης των δημόσιων χρεών των χωρών. Ο στενός του συνεργάτης, υφυπουργός Οικονομικών Florian Toncar αξίωσε την επιστροφή της ευρωζώνης στη δημοσιονομική πειθαρχία. «Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να εξετάσουν τον περιορισμό του δανεισμού τους και την επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία νωρίτερα από το αναμενόμενο, εάν θέλουν να αποτρέψουν τις αγορές από το να αρχίσουν να τιμωρούν τις πιο υπερχρεωμένες χώρες». Είναι ξεκάθαρο ότι όσοι ήλπιζαν σε μία ανεκτική Γερμανία ως προς το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας έπεσαν έξω. Το Σύμφωνο θα έχει ιδιαίτερα περιορισμένο πλαίσιο αλλαγών, δεν αλλάζει η φιλοσοφία της λιτότητας το 2023.
Φιλόδοξος αν όχι αδύνατος ο στόχος για ανάπτυξη 4,5%- Δημοσιονομικά άνοιγματα από το μεγάλο πακέτο στήριξης
Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 4,5% το 2022 καθίσταται εξαιρετικά φιλόδοξος αν όχι αδύνατος. Η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει τα δημοσιονομικά άνοιγματα από το φαραωνικό πακέτο μέτρων στήριξης λόγω πανδημίας -αρκεί να αναφέρουμε ότι είμαστε στην 3η θέση στην Ευρώπη και 4η θέση παγκοσμίως- με την ταχύτερη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για το 2022. Aποτελέσματα, όμως, από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορούμε να δούμε άμεσα.
Πολιτικό Συμπέρασμα: Το 2023 είναι έτος σκληρής λιτότητας και είναι αδύνατο να γίνουν οι εκλογές
Όλα τα παραπάνω έχουν μεγάλο ποσοστό επίδρασης στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού για το χρόνο που θα ορίσει τις επόμενες εκλογές. Όλα δείχνουν ότι το 2023 θα είναι έτος που η χώρα θα πρέπει να ενσωματώσει όλα τα ανοίγματα των προηγούμενων ετών στον προϋπολογισμό της.
Κοινώς, αυτά που έχει υποσχεθεί για μείωση του ΦΠΑ, για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε όλους, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και άλλες φοροελαφρύνσεις θα είναι αδύνατα.
Αν πάει σε εκλογές το 2023, εκτός από την φυσιολογική φθορά, θα υποστεί μεγάλο πολιτικό κόστος από τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει.
Γι’ αυτό, ο μόνος ρεαλιστικός στόχος είναι να προβεί σε εκλογές το 2022, το φθινόπωρο μετά την ώθηση που θα έχει πάρει από την τουριστική κίνηση.
Και πάλι, όμως, το 38% που θα χρειαστεί για να έχει μία ισχνή πλειοψηφία μετά τις δεύτερες εκλογές θα μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο.
Γι’ αυτό άλλωστε, έχουν πέσει στο τραπέζι τα σενάρια για νέο εκλογικό νόμο που θα δίνει με 35,5% την ελάχιστη αυτοδυναμία των 151 εδρών.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Γιατί το 2023 θα είναι έτος σκληρής λιτότητας – Αδύνατο να πάει σε εκλογές ο Κ. Μητσοτάκης εκτός αν θέλει να «αυτοκτονήσει»
Όσοι συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό για εκλογές το 2023, σφάλλουν ή απλώς... θέλουν το κακό του
Σχόλια αναγνωστών