Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ ΗΠΑ - Ρωσίας στην Ουκρανία - Μπλοκάρει η Γερμανία τη μεταφορά πυραύλων από Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία

Θρίλερ ΗΠΑ - Ρωσίας στην Ουκρανία - Μπλοκάρει η Γερμανία τη μεταφορά πυραύλων από Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία
Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε εντολή στους πολίτες της που ζουν στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα
Σχετικά Άρθρα

(upd) Συμφώνησαν ότι διαφωνούν… και συνεχίζουν τις συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσία, με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Blinken και Lavrov, αντίστοιχα, να «συντονίζονται» για να συναντηθούν εκ νέου, αλλά και με την ένταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα να κλιμακώνεται.
Την ίδια στιγμή, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε εντολή στους πολίτες της που ζουν στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα (oι ΗΠΑ απασχολούν περίπου 180 Αμερικανούς πολίτες και 560 Ουκρανούς στην πρεσβεία τους στο Κίεβο), ενώ ο πρόεδρος Zelensky προειδοποιεί για εισβολή της Ρωσίας στο Χάρκοβο.
Πιο συγκεκριμένα, η συνάντηση μεταξύ του Antony Blinken και του Sergei Lavrov στη Μόσχα την Παρασκευή ήταν η τελευταία διπλωματική πρωτοβουλία με σκοπό να αποτραπεί μια επίθεση στην Ουκρανία.
Από τη μεριά της, η Μόσχα ζητεί μετ’ επιτάσεως την αποχώρηση όλων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από το «μαλακό υπογάστριό» της, δηλαδή τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και άλλα πρώην κομμουνιστικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, που εντάχθηκαν στο Σύμφωνο μετά το 1997.
Μάλιστα, ο Lavrov ζήτησε γραπτές εγγυήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο RIA Novosti επικαλέστηκε πηγή του υπουργείου Εξωτερικών ότι ο Lavrov και ο Blinken ενδέχεται να συναντηθούν ξανά τον επόμενο μήνα, αφού οι ΗΠΑ απαντήσουν στις προτάσεις ασφαλείας της Μόσχας.
Από την άλλη, οι Αμερικανοί δηλώνουν πως οι συνομιλίες πρέπει να μεταφερθούν σε υψηλότερο επίπεδο, με τον πρόεδρο Biden να είναι έτοιμος να συναντήσει τον Putin.
Στο μεταξύ, Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο Putin είναι πιο κοντά από ποτέ σε μια νέα εισβολή στην Ουκρανία, αφού έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 106.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της τις τελευταίες εβδομάδες.
Στην ανατολική συνοριακή περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας, περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2014, σε έναν σιωπηρό πόλεμο που μπορεί να υποκινείται από τη Μόσχα.
Σημειώνεται πως o Putin έχει υποσχεθεί μια απροσδιόριστη «στρατιωτικο-τεχνική απάντηση» εάν η Δύση δεν συμφωνήσει με τις προτάσεις της Ρωσίας.

Σε δύο «στρατόπεδα» η Ευρώπη για το Ουκρανικό

Στο μεταξύ, σε δυο «στρατόπεδα» έχουν χωριστεί για ακόμα μια φορά οι Ευρωπαίοι στις Βρυξέλλες όσον αφορά το Ουκρανικό.
Οι μεν ανατολικοευρωπαίοι και οι χώρες της Βαλτικής που πιέζουν για σκληρή απάντηση στη Μόσχα και από την άλλη πλευρά, οι «μετριοπαθείς», οι οποίοι θέλουν η Ευρώπη να κρατήσει ψύχραιμή στάση και να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου με τη Ρωσία.
Στους μετριοπαθείς ανήκουν χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο αλλά και η Ελλάδα. 
Εντύπωση προκάλεσε η απροθυμία που έδειξε ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε προσπάθεια εξοπλισμού της Ουκρανίας.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την προσέγγιση της γερμανικής κυβέρνησης στην κρίση της Ουκρανίας, ο Scholz είπε ότι έχει μια μακροχρόνια «πολύ σαφή θέση για τις εξαγωγές όπλων».
«Δεν έχουμε υποστηρίξει την εξαγωγή φονικών όπλων τα τελευταία χρόνια», είπε.
Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες όπου θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης και Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken.
«Πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου με τη Μόσχα πριν προβούμε σε οποιαδήποτε επιθετική κίνηση», τόνισε στο EURACTIV Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Ο διπλωμάτης εκτίμησε ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή Putin να κλιμακώσει τώρα: «Η Ευρώπη πασχίζει με την πανδημία, προσπαθούμε να επιστρέψουμε σε οικονομική ανάκαμψη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, βιώνουμε πρωτοφανή ενεργειακή κρίση και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι σύγκρουση με τη Ρωσία και ακόμη μεγαλύτερη στρέβλωση της ενεργειακής αγοράς», είπε.
Οι Ευρωπαίοι έχουν υποσχεθεί ισχυρές κυρώσεις κατά της Μόσχας σε περίπτωση που προβεί σε επιθετική πράξη στην Ουκρανία. 

Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία στέλνουν πυραυλικά συστήματα

Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, θα στείλουν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Άμυνας των τριών χωρών της Βαλτικής.
«Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και οι Σύμμαχοί τους εργάζονται χωρίς καθυστέρηση από κοινού για να παραδώσουν τη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή.
Η Εσθονία θα στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και οι άλλες δύο χώρες θα παραδώσουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το πράσινο φως στις χώρες της Βαλτικής να στείλουν οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία, ανέφεραν την Τετάρτη τρεις πηγές που είχαν γνώση της απόφασης αυτής. 
Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Γερμανία έχει προβάλει σοβαρότατες αντιρρήσεις για τη μεταφορά των συστημάτων, επιχειρώντας να τα μπλοκάρει.
Στον αντίποδα, η Ρωσία στέλνει στη Λευκορωσία αντιαεροπορικά συστήματα S400, στο πλαίσιο κοινών ασκήσεων που έχουν προαναγγείλει οι δύο χώρες.

 

Zelensky: Η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να καταλάβει το Χάρκοβο

Η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να καταλάβει τη βιομηχανική πόλη του Χαρκόβου εάν αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας και αυτό το γεγονός θα συνιστούσε την έναρξη ενός «πολέμου μεγάλης κλίμακας» υποστηρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος Volodimir Zelensky σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post.
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Το Χάρκοβο (ή Χάρκιβ στα ουκρανικά) είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και απέχει 42 χιλιόμετρα από τα σύνορα.
«Ρεαλιστικά μιλώντας, θα πω ότι εάν η Ρωσία αποφασίσει να εντείνει την κλιμάκωση, φυσικά θα το κάνει σε εκείνα τα εδάφη όπου, ιστορικά, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είχαν οικογενειακούς δεσμούς με τη Ρωσία», είπε ο Ζελένσκι.
«Το Χάρκοβο, που είναι υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης, θα μπορούσε να καταληφθεί.
Η Ρωσία χρειάζεται ένα πρόσχημα: θα πουν ότι προστατεύουν τον ρωσόφωνο πληθυσμό», πρόσθεσε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει ότι αυτό το σενάριο είναι «πιθανό» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. «Δεν θα είναι απλώς μια κατοχή, θα είναι η αρχή ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας», προειδοποίησε.
Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία.
Το Χάρκοβο έχει πληθυσμό περίπου 1,4 εκατ. κατοίκους.
Ήταν πρωτεύουσα της Ουκρανίας μεταξύ 1919-33 και εκεί έχουν την έδρα τους βιομηχανίες που κατασκευάζουν άρματα μάχης, τρακτέρ αλλά και ηλεκτρονικά είδη.
«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους κατοίκους του Χαρκόβου ότι η πόλη είναι έτοιμη να αποκρούσει σθεναρά έναν πιθανό εισβολέα, έχουν όλες τις δυνάμεις για να υπερασπιστούμε το Χάρκοβο», έγραψε στο Facebook ο δήμαρχος της πόλης, Ιγκόρ Τερέχοφ.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης