Τι θα συμβεί στην αγορά ομολόγων, στην αγορά τροφίμων, στα νομίσματα και την ενέργεια
Μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία από τη γειτονική Ρωσία θα γινόταν αισθητή σε διάφορες αγορές, από τις τιμές του σιταριού και της ενέργειας και τα κρατικά ομόλογα έως τα νομίσματα της περιοχής μέχρι τα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022.
Καταγράφονται τέσσερα πεδίο που δείχνουν πώς θα μπορούσε να γίνει αισθητή μια πιθανή κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στις παγκόσμιες αγορές
1. Τα ασφαλή καταφύγια
Ο πληθωρισμός ευρισκόμενος σε υψηλό πολλών δεκαετιών και οι επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων κυριαρχούν σε ένα κακό μήνα για τις αγορές ομολόγων, αλλά μια ευθεία σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό.
Οι αποδόσεις των διετών αμερικανικών ομολόγων έχουν σημειώσει το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα από το 2016 και τα επιτόκια των 10ετών φαίνονται να κατευθύνονται προς το βασικό επίπεδο του 2%.
Στη Γερμανία, οι αποδόσεις των 10ετών αυξήθηκαν πάνω από το 0% για πρώτη φορά από το 2019.
Σε περίπτωση ανόδου του κινδύνου οι επενδυτές να σπεύδουν να επιστρέψουν στα ομόλογα, τα οποία αντιπροσωπεύουν τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία στον πλανήτη και αυτή τη φορά μπορεί να συμβεί το ιδιο, ακόμα κι αν μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπάρχει κίνδυνος να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου -- και επομένως τον πληθωρισμό.
«Σαφώς, εάν η ιστορία της Ουκρανίας πήγαινε στραβά, θα υπήρχε μια αρκετά σημαντική προσφορά για ομόλογα, και αυτή η προοπτική το 10ετές ομόλογο να φτάσει στο 2% .. θα παγώσει», δήλωσε ο Padhraic Garvey, περιφερειακός επικεφαλής έρευνας, Αμερικής στο ING.
Άλλα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια περιλαμβάνουν τον χρυσό, ήδη σε υψηλό δύο μηνών, καθώς και το γιεν
2. Σιτάρι και τρόφιμα
Οποιαδήποτε διακοπή της ροής σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι πιθανό να ακσήσει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές και να ωθήσει περαιτέρω ανοδικά στον πληθωρισμό στατρόφιμα εδώ σε μια εποχή που η αυξήσεις τιμών προκαλούν μείζονα ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο μετά το οικονομικό πλήγμα από την πανδημία.
Τέσσερις μεγάλοι εξαγωγείς - η Ουκρανία, η Ρωσία, το Καζακστάν και η Ρουμανία - μεταφέρουν σιτηρά από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα από οποιαδήποτε στρατιωτική δράση ή κυρώσεις.
Η Ουκρανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο την περίοδο 2021/22 και ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών.
Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο.
«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τα προθεσμιακά συμβόλαια του σιταριού», δήλωσε ο Dominic Schnider, στρατηγικός αναλυτής της UBS.
3. Φυσικό Αέριο και Πετρέλαιο
Οι αγορές ενέργειας είναι πιθανό να πληγούν εάν οι σημερινές εντάσεις μετατραπούν σε σύγκρουση.
Η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 35% του φυσικού αερίου της, κυρίως μέσω αγωγών που διασχίζουν τη Λευκορωσία και την Πολωνία προς τη Γερμανία, το Nord Stream 1 που πηγαίνει απευθείας στη Γερμανία και άλλους μέσω της Ουκρανίας.
Το 2020 οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μειώθηκαν μετά τα lockdown τα οποία μείωσαν τη ζήτηση και δεν ανέκαμψαν πλήρως πέρυσι όταν η κατανάλωση αυξήθηκε, συμβάλλοντας στην εκτίναξη των τιμών σε επίπεδα ρεκόρ
Ως μέρος των πιθανών κυρώσεων σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γερμανία δήλωσε ότι θα μπορούσε να σταματήσει άμεσα τον νέο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που αναμενόταν να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου στο μπλοκ, αλλά την ίδια ώρα αναδεικνύεται επίσης η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα.
Ο αναλυτής εμπορευμάτων της SEB, Bjarne Schieldrop, δήλωσε ότι οι αγορές θα δουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Δυτική Ευρώπη πιθανότατα να μειωθούν σημαντικά τόσο μέσω της Ουκρανίας όσο και της Λευκορωσίας σε περίπτωση κυρώσεων και οι τιμές του φυσικού αερίου υα επενέλθουν τα επίπεδα του τέταρτου τριμήνου.
Οι αγορές πετρελαίου θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν.
Η JPMorgan προέβλεψε ότι οι εντάσεις ενεργοποιούν μια «κάθετη άνοδο» στις τιμές του πετρελαίου και σημείωσε ότι ενδεχόμενο άλμα στα 150 δολάρια το βαρέλι θα μειώσει την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ σε μόλις 0,9% (σε ετήσια βάση) το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ θα υπερδιπλασιασει τον πληθωρισμό στο 7,2%.
4, Ομολογα και νομίσματα αναδυόμενων αγορών
Τα ρωσικά και ουκρανικά περιουσιακά στοιχεία θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή οποιουδήποτε κύματος πωλήσεων προκληθεί από πιθανή στρατιωτική δράση.
Τα ομόλογα που είναι εκπεφρασμένα σε δολάρια και των δύο χωρών έχουν χαμηλότερη απόδοση από αυτή των ομολόγων τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές περιόρισαν την έκθεση εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της και της Μόσχας.
Οι αγορές σταθερού εισοδήματος της Ουκρανίας ανήκουν κυρίως στην αρμοδιότητα των επενδυτών των αναδυόμενων αγορών, ενώ η συνολική θέση της Ρωσίας στις κεφαλαιαγορές έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια εν μέσω κυρώσεων και γεωπολιτικών εντάσεων, μετριάζοντας κάπως κάθε απειλή μετάδοσης μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης μέσω αυτών των καναλιών.
Ωστόσο, το ρούβλι της Ρωσίας και το hryvnia της Ουκρανίας έχουν επίσης υποφέρει, είναι τα νομίσματα με τη χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές μέχρι στιγμής φέτος.
Τα γεωπολιτικά παίγνια στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας προκαλούν «ουσιαστική αβεβαιότητα» στις αγορές συναλλάγματος, δήλωσε ο Chris Turner, επικεφαλής των παγκόσμιων αγορών της ING.
«Τα γεγονότα στα τέλη του 2014 μας θυμίζουν τα κενά ρευστότητας και τη συσσώρευση δολαρίων ΗΠΑ που οδήγησαν σε σημαντική πτώση του ρουβλίου εκείνη την εποχή», δήλωσε ο Turner.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών