Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 17.409, εκ των οποίων 55 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.830.263 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 401 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.750 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας:
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 98, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.852 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 653 (59.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 525 (80.4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 128 (19.6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.986 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 432 (ημερήσια μεταβολή -7.1%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 484 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Μπουλμπασάκος (Ευαγγελισμός): Να υπάρξει έρευνα για την αυξημένη θνητότητα λόγω covid
Την θέση πως πρέπει να υπάρξει έρευνα για την αυξημένη θνητότητα λόγω της covid στην Ελλάδα διατύπωσε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Μπουλμπασάκος επιχείρησε να σκιαγραφήσει τις αιτίες αυτού του προβλήματος.
«Τα αίτια είναι πολυπαραγοντικά» είπε ο γιατρός, αναφέροντας πως «ο χαμηλός αριθμός εμβολιασμένων στις ηλικίες άνω των 60 ετών συμβάλλει σε αυτό καθώς και οι 300.000 άνθρωποι που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό για τους δικούς τους λόγους».
«Έχουμε ένα ποσοστό θανάτων που και εμάς μας εκπλήσσει.
Θα πρέπει να δούμε αν οι θάνατοι έγιναν μέσα σε νοσοκομείο ή εκτός, αν ήταν ανεμβολίαστοι ή αν είχαν κάνει την 3η δόση όσοι έχασαν τη ζωή τους» τόνισε ο κ.Μπουλμπασάκος, επισημαίνοντας πως ο μεγάλος αριθμός ημερήσιων θανάτων οφείλεται και στην απουσία μη οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Δεν αξιοποιήσαμε τον ιδιωτικό τομέα
«Είναι κάποια συστήματα που πρέπει να δούμε την επαύριο.
Δεν αξιοποιήσαμε τον ιδιωτικό τομέα.
Το να έρχονται τα περιστατικά Covid-19 να τα διαχειριζόμαστε εμείς και μετά να μπαίνουν σε μια λίστα για να επιλέξουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν είναι σωστό.
Το λιγότερο που μπορώ να πω ότι είναι ένα μη λειτουργικό σχέδιο από το υπουργείο Υγείας.
Πρέπει να αντέξει το ΕΣΥ για να μη θρηνήσουμε περισσότερα θύματα» ανέφερε ο κ.Μπουλμπασάκος.
Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τη Delta
«Στις κλίνες ακόμα δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τη Delta.
Έχουμε πολλές νοσηλείες γιατί έχουμε πρόβλημα με τους εμβολιασμούς.
Υστερούμε στους εμβολιασμούς πάνω από 60 ετών.
Εκεί έχουμε πρόβλημα.
Είναι και ο εμβολιασμός είναι και τα φάρμακα.
Τα μέτρα και το κλειδί για να ξεπεράσουμε την πανδημία» υποστήριξε ο κ.Μπουλμπασάκος.
Πλεύρης : Αναβάλλονται και αύριο 26/1 οι εμβολιασμοί κατά covid – Θα υπάρξει ενημέρωση
Την αναβολή των εμβολιασμών κατά της covid και αύριο Τετάρτη 26 Ιανουαρίου λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Πλεύρης είπε πως οι γονείς θα ενημερωθούν με sms στα κινητά του για νέα ημερομηνία και την ακριβή ώρα των εμβολιασμών των παιδιών τους.
Όσον αφορά τα ραντεβού των ενηλίκων, είπε ότι αυτοί θα πρέπει να τα επαναπρογραμματίσουν, σημειώνοντας πως υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα.
Πότε έρχεται η χαλάρωση των μέτρων
Με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς στόχος είναι να μην υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα σε αυτή τη φάση της πανδημίας, βρίσκεται η κυβέρνηση, προτού κάνει τα επόμενα βήματα και λάβει τις τελικές αποφάσεις για τη χαλάρωση των μέτρων.
Στο μικροσκόπιο θέτουν όλα τα μοντέλα που δείχνουν σημαντική κάμψη της πανδημίας από τον Φεβρουάριο, αλλά και τις εισηγήσεις των ειδικών.
Το σενάριο που φαίνεται να επικρατεί είναι από τον Φεβρουάριο να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση και να υπάρξουν αλλαγές στην πληρότητα των γηπέδων.
Έτσι, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, από την 31η Ιανουαρίου θα μπορούσε θα επιτραπεί εκ νέου η μουσική στην εστίαση και στα μπαρ, χωρίς ωστόσο, να επιτραπούν οι όρθιοι πελάτες εντός των καταστημάτων.
Αναφορικά με το ωράριο, δύο είναι τα βασικά σενάρια, με επικρατέστερο το δεύτερο: είτε μαζί με την επιστροφή της μουσικής να απελευθερωθεί το ωράριο και να ανοίξουν τα κέντρα διασκέδασης, είτε να παραμείνει μέχρι τα μεσάνυχτα η λειτουργία τους και να πάρει μικρή παράταση 1-2 εβδομάδων το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης.
Σε ό,τι αφορά τα γήπεδα, θα υπάρξουν αλλαγές από την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και πρόθεση είναι το ποσοστό των θεατών που επιτρέπεται από 10% σήμερα (με όριο 1.00 φιλάθλους) να ανέβει στο 20% ή ακόμα και στο 30%.
Πάντως, οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ενώ θα εξεταστεί και η μείωση του ποσοστού της τηλεργασίας.
Μαγιορκίνης: Δεν θα επιτύχουμε ανοσία της αγέλης, αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 60
Τη θέση πως δεν θα επιτύχουμε ανοσία της αγέλης αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών διατύπωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Λογικά θα έχουμε ύφεση της πανδημίας.
Το πόσο θα διαρκέσει αυτή θα εξαρτηθεί από το εάν θα έρθει και άλλη παραλλαγή και από το κατά πόσο θα αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη.
Λογικά πάμε σε κάτι πιο διαχειρίσιμο, σε ένα μεταπανδημικό στάδιο όπου η έλευση νέων παραλλαγών είναι πιο διαχειρίσιμη από τα Συστήματα Υγείας» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Μαγιορκίνης.
Mιλώντας για την παραλλαγή Omicron 2, ο κ.Μαγιορκίνης υποστήριξε ότι «κάποιοι νομίζουν ότι είναι Delta, αλλά στην ουσία είναι Omicron.
Η Omicron 2 ανιχνεύεται από όλα τα τεστ.
Δεν είναι κάτι καινούργιο.
Υπήρχε από τις αρχές Δεκεμβρίου σε χαμηλό ποσοστό σε κάποιες χώρες.
Σε κάποιες χώρες βλέπουμε να επικρατεί.
Είναι υποκλάδος της Omicron.
Δεν φαίνεται να έχει διαφορετικές ιδιότητες.
Κάποιοι λένε ότι μπορεί να έχει λίγο αυξημένη μεταδοτικότητα.
Δεν θα είναι κάτι δραματικό ή κάτι που θα αλλάξει την εξέλιξη της πανδημίας σε ένα πανδημικό στάδιο», υποστήριξε ο κ. Μαγιορκίνης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών