Για τον κίνδυνο περαιτέρω αναταραχής στις αγορές λόγω επικείμενων αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες προειδοποιεί το ΔΝΤ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Tobias Adrian από το ΔΝΤ, οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και τον περιορισμό του αυξανόμενου πληθωρισμού θα μπορούσαν να ωθήσουν τις μετοχές στο κόκκινο, ακόμα όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υπόσχονται μια πιο ομαλή μετάβαση.
«Σίγουρα θα μπορούσαμε να δούμε περαιτέρω αυστηροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών και αυτό σημαίνει ότι στα πιο επικίνδυνα assets, όπως οι μετοχές, θα μπορούσε να σημειωθεί sell off», είπε ο Adrian μιλώντας στο CNBC.
Η αντίδραση της αγοράς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να κοινοποιούν τις προθέσεις τους, είπε ο Adrian, προτρέποντας για τάξη και διαφάνεια.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (26/1/2022), η Fed έδειξε ότι θα μπορούσε να σταματήσει το πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων της και να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο.
«Αυτό ελπίζουμε ότι δεν θα είναι άτακτο, αλλά θα είναι μια τακτική προσαρμογή όσον αφορά τις αποτιμήσεις», είπε ο Adrian.
«Για παράδειγμα, αναμένουμε ότι για μια απροσδόκητη περαιτέρω σύσφιξη κατά 50 μονάδες βάσης, θα μπορούσαμε να δούμε ένα σημαντικό sell-off στα χρηματιστήρια», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ορισμένοι τομείς θα επηρεαστούν περισσότερα από άλλους.
Σύμφωνα με τον Adrian, μια τέτοια αναταραχή θα μπορούσε να μεταφραστεί και στις αγορές κρυπτονομισμάτων, που παρουσίασαν «αύξηση των συσχετισμών» με τις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές και σημειώθηκαν μεγαλύτερες πωλήσεις φέτος.
Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία
Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022, καθώς η επέλαση της μετάλλαξης Omicron έχει αλλάξει τα δεδομένα.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ «βλέπει» ανάπτυξη της τάξης του 4,4% διεθνώς για το 2022 (από 5,9% το 2021), αναθεωρώντας ελαφρώς προς τα κάτω παλαιότερες προβλέψεις του, αν και υπογραμμίζει πως τα εμπόδια που έχει φέρει η μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού το πιο πιθανό είναι θα αρχίσουν να «ξεθωριάζουν» από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και έπειτα.
«Η παγκόσμια οικονομία μπαίνει στο 2022 ούσα σε πιο αδύναμη θέση από όσο αναμένετο», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «η εμφάνιση της μετάλλαξης Omicron απειλεί να πάει πιο πίσω τον δρόμο προς την ανάκαμψη».
Δεν είναι, βέβαια, μόνο η Omicron που προβληματίζει. Είναι παράλληλα και οι γεωπολιτικές εντάσεις που έχουν κλιμακωθεί με φόντο την συνεχιζόμενη κόντρα Δύσης – Ρωσίας για Ουκρανία και Ανατολική Ευρώπη.
Το ΔΝΤ πάντως από την πλευρά του βλέπει τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και την Κίνα να μπαίνουν φέτος σε τροχιά μεγαλύτερης επιβράδυνσης των δικών τους ρυθμών ανάπτυξης, πράγμα που ισχύει και για τις περισσότερες άλλες οικονομίες (ευρωζώνη, Γερμανία κ.ά.) με εξαίρεση εκείνες της Ινδίας και της Ιαπωνίας.
Πιο συγκεκριμένα, οι προβλέψεις, που έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, πλέον «μιλούν» για ρυθμό ανάπτυξης 4% στις ΗΠΑ (από 5,6% πέρυσι), 4,8% στην Κίνα (από 8,1% πέρυσι) και 3,9% στην ευρωζώνη (από 5,2% πέρυσι).
Όσο για τον εφιάλτη του πληθωρισμού, εκείνος αναμένεται πως θα συνεχίσει να είναι σε υψηλά επίπεδα για όλη τη διάρκεια του 2022, με τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις υψηλές τιμές της ενέργειας να παραμένουν, προτού αρχίσει τελικώς να υποχωρεί το 2023.
www.bankingnews.gr
Το ΔΝΤ προειδοποιεί: Κίνδυνος για περαιτέρω αναταραχή στις αγορές λόγω κεντρικών τραπεζών
Για συνέχιση του sell off στις αγορές και το 2022 προειδοποιεί το ΔΝΤ
Σχόλια αναγνωστών