Μετά την «ψυχρολουσία» που προκάλεσε αρχικά η Omicron στην τουριστική αγορά, «παγώνοντας» τα χαμόγελα για σχεδόν έξι εβδομάδες, το τελευταίο εικοσαήμερο, η ροή στα συστήματα κρατήσεων επιστρέφει σταδιακά σε γνώριμους ρυθμούς και ενεργοποιεί τους δείκτες αισιοδοξίας στους δημοφιλείς προορισμούς.
Το «καλοκαίρι» ουσιαστικά αναμένεται να επανεκκινήσει από τα τέλη Μαρτίου και κυρίως τον Απρίλιο στα νησιά, ενώ εκτιμάται ότι μέσα στον Μάιο θα έχουν ανοίξει όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις στην επικράτεια.
Κέρκυρα: Σχεδόν 9 στις 10 κρατήσεις από τη Βρετανία
Οι πιο... ασυγκράτητοι για διακοπές είναι για την ώρα οι Βρετανοί τουρίστες, οι οποίοι, αμέσως μετά τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την κυβέρνησή τους, έσπευσαν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να μην αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία, μετά τα περσινά.
Υπενθυμίζεται ότι το 2021 η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου άργησε να ανοίξει, αφού ουσιαστικά το «πράσινο φως» για ταξίδια εκτός συνόρων έφτασε να.. ανάψει αισίως τον Ιούλιο, χάθηκε όμως ένα σημαντικό μερίδιο από το σύνηθες «κομμάτι της πίτας» για την ελληνική τουριστική βιομηχανία.
Για το 2022, περίπου ένας στους τρεις Βρετανούς φέρεται να έχει ήδη προγραμματίσει τις διακοπές του, ενώ οι κρατήσεις τους σε ελληνικούς προορισμούς βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ανοδική τροχιά, καθώς η χώρα μας και περισσότερα τα ελληνικά νησιά, βρίσκονται στις top επιλογές τους.
«Στην Κέρκυρα οι κρατήσεις διατηρούν έναν ικανοποιητικό ρυθμό τις τελευταίες μέρες, αν και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη βρετανική αγορά.
Παρατηρούμε ότι οι 8 ή 9 στις 10 κρατήσεις προέρχονται από τη χώρα αυτή και περιμένουμε να ανοίξουν σιγά σιγά και οι άλλες αγορές, ώστε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, ουσιαστικά από τον Μάρτιο», εξηγεί στο BN ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Χαράλαμπος Βούλγαρης, δηλαδή μαζί με τα αποτελέσματα της ψηφιακής έκθεσης τουρισμού ITB του Βερολίνου, κορυφαίας δεξαμενής τάσεων και συμφωνιών για την τουριστική βιομηχανία.
Έτσι, τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Κέρκυρα αναμένεται να ανοίξουν περί τα μέσα Απριλίου, ενώ φέτος το νησί ανυπομονεί να γιορτάσει τουριστικά και το ελληνικό Πάσχα, μετά από δύο χρόνια παύσης λόγω πανδημίας, ευελπιστώντας στην επανεκκίνηση της εσωτερικής αγοράς από την άνοιξη.
Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η φετινή σεζόν θα «πιάσει» τουλάχιστον το 80% από τα νούμερα του 2019, αν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις και ανατροπές, εξαιτίας και των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων και προγραμμάτων από t.o.’s που έχουν φτάσει ήδη σε προ – πανδημίας επίπεδα.
Ροή κανονικότητας σε κρατήσεις στη Ρόδο
Ένας από τους προορισμούς που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν το φετινό καλοκαίρι είναι η Ρόδος, όπου πολλές τουριστικές επιχειρήσεις επιθυμούν να ανεβάσουν «ρολά» στα τέλη Μαρτίου, αφού για τότε έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό.
Οι επαγγελματίες θεωρούν ότι ο προορισμός θα αποκτήσει κανονική ροή από τις 17 Απριλίου και έπειτα και πιστεύουν ότι το Πάσχα των Καθολικών θα αποτελέσει «ορόσημο» για την έναρξη της σεζόν.
«Αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις δείχνουν να αποκτούν ροή κανονικότητας, δηλαδή η κινητικότητα που υπάρχει θυμίζει εποχές προ – πανδημίας, μέχρι και το 2019», δηλώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος. Ο στόχος για τους επιχειρηματίες είναι να είναι μια «γεμάτη» σεζόν χωρίς προβλήματα, να αρχίσει το νωρίτερο και να τελειώσει το αργότερο δυνατό. Αν και οι περισσότεροι αποφεύγουν τις εκτιμήσεις, διατηρούν την αισιοδοξία ότι το 2022 θα μπορεί να συγκριθεί επάξια ως προς τα αποτελέσμά του, με το 2019.
«Παρένθεση» η Ρωσία και άγνωστος χ
Για τον κ. Μαρκόπουλο, η ρωσική αγορά είναι άγνωστο πως θα ενεργοποιηθεί και πότε, εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων, αλλά και με τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. «Υπάρχει μια μικρή κίνηση online από τη ρωσική αγορά, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο με τις πτήσεις. Το θέμα είναι πολιτικό και έχει να κάνει κυρίως με την άλλη πλευρά», δηλώνει και εξηγεί ότι οι πρώτες αγορές που έχουν «ξεπαγώσει» είναι αυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Αυστρία και αναμένεται να ακολουθήσουν και οι Σκανδιναβοί.
Υπενθυμίζεται ότι ο εισερχόμενος τουρισμός από τη Βρετανία, την τετραετία 2016 – 2019 σημείωσε αύξηση κατά 20,9% και έφτασε τα 3,5 εκατ. ταξιδιώτες το 2019, ενώ η συγκεκριμένη αγορά είναι η δεύτερη σε εισπράξεις παραδοσιακά για την Ελλάδα, μετά τη γερμανική.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι για τους Βρετανούς έφτασε πέρυσι τα 1.039,8 ευρώ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση (στοιχεία ΤτΕ).
«Αναμένεται να ακολουθήσουν και οι Πολωνοί που για δύο χρόνια μέσα στην πανδημία έδωσαν «ζωή» στα ξενοδοχεία της Ρόδου και σιγά σιγά να ανοίξουν και όλες οι υπόλοιπες αγορές.
Μόνη «παρένθεση» η Ρωσία που αν και σημαντική αγορά για εμάς, δεν ξέρουμε ακόμη πως θα εξελιχθεί, ευελπιστούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημειώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων,. Αρκετοί μάλιστα δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι πολλοί από τους Ρώσους πελάτες τους, ίσως τελικά αναγκαστούν να κατευθυνθούν προς την Τουρκία.
«Μουδιασμένη» ακόμη η γερμανική αγορά στην Κρήτη
Ωστόσο, οι κρατήσεις από τη γερμανική αγορά δεν έχουν επιστρέψει για την ώρα στους γνώριμους ρυθμούς τους, σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες της Κρήτης, οι οποίοι αναμένουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες να «κανονικοποιηθεί» η ροή, εφόσον δεν προκύψει νέα μετάλλαξη που να ισοδυναμεί με «πισωγύρισμα».
Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις τον Απρίλιο, προκειμένου να υποδεχτούν τους πρώτους τουρίστες με βάση τα συμβόλαια που έχουν καταρτιστεί με t.o.’s, και με τους Γερμανούς πάντως να συνηθίζουν να ξεκινούν νωρίτερα από άλλους τις διακοπές τους.
Οι πρώτοι που ετοιμάζονται πάντως να φτιάξουν βαλίτσες για την Κρήτη, είναι περίπου 7.500 συνταξιούχοι από την Αυστρία που αναμένεται να επισκεφτούν το Ηράκλειο από την 1η Απριλίου έως τις 8 Μαΐου.
Στο μεταξύ, ταξιδιώτες από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Ρωσία και την Πολωνία σύμφωνα με έρευνα της Accor, σχεδιάζουν να ταξιδέψουν περισσότερο φέτος από ό,τι το 2019, σύμφωνα με έρευνα της Accor, ενώ σχεδόν ένας στους πέντε έχει ήδη πραγματοποιήσει κράτηση για ταξίδια το 2023.
Το 80% των ερωτηθέντων λέει ότι σχεδιάζει να ταξιδέψει μέσα στη φετινή χρονιά, το 30% έχει αποφασίσει να κάνει κράτηση για το πρώτο εξάμηνο και το 50% για το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Την ίδια ώρα, οι ταξιδιωτικές τους δαπάνες αναμένεται να είναι φέτος υψηλότερες κατά τουλάχιστον 39% σε σχέση με το 2019.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Επιστροφή στην τουριστική ομαλότητα το καλοκαίρι του 2022 - Κρεσέντο κρατήσεων από τους Βρετανούς
Ποιες αγορές «ξεπαγώνουν», ποιες αναμένεται να ακολουθήσουν και ποιες παραμένουν στον «πάγο»
Σχόλια αναγνωστών