Χρηματιστήριο

O FTSE 25 βρέθηκε σε υψηλά 23 μηνών με τις μισές δυνάμεις να… απέχουν – Εφεδρείες ή βαρίδια;

O FTSE 25 βρέθηκε σε υψηλά 23 μηνών με τις μισές δυνάμεις να… απέχουν – Εφεδρείες ή βαρίδια;
Με την αγορά να δείχνει το τελευταίο διάστημα πως υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον σε επιλεγμένες μετοχές, οι υπόλοιπες μπορούν να αποτελέσουν τις εφεδρείες για την επόμενη κίνηση

Υψηλά σχεδόν 23 μηνών βρέθηκε να καταγράφει στις τελευταίες συνεδριάσεις ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχοντας βρεθεί ουσιαστικά στα επίπεδα που ήταν πριν ξεκινήσει η πανδημία και στις 2.320 μονάδες.
Οι ανησυχίες από την ΕΚΤ βέβαια τον οδήγησαν χαμηλότερα και λίγο κάτω από τις 2.300 μονάδες.
Η κίνηση αυτή πάντως έχει συντελεστεί με τις μισές δυνάμεις της υψηλής κεφαλαιοποίησης ή αλλιώς με τις μισές μετοχές, αφού οι άλλες μισές βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από τα προ πανδημίας και κάποιες αρκετά χαμηλότερα.

Με την αγορά να δείχνει το τελευταίο διάστημα πως υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον σε επιλεγμένες μετοχές, οι υπόλοιπες μπορούν να αποτελέσουν τις εφεδρείες για την επόμενη κίνηση.
Ήδη αρκετά στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως κάποιες ανησυχίες που υπάρχουν για ένα αριθμό μετοχών, ίσως είναι υπερβολικές.
Στις τράπεζες, ενώ η Eurobank και η Εθνική έχουν σηκώσει υψηλότερα τον FTSE 25 και όλη την αγορά, η Alpha Bank και η Πειραιώς παραμένουν χαμηλότερα και μάλιστα από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Η Πειραιώς λόγω της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι αρκετά δύσκολο να πιάσει τις προ πανδημίας τιμές, αλλά για την Alpha Bank κάποιοι αναλυτές δίνουν τιμές στόχους κοντά σε αυτές.
Η Aegean Airlines δείχνει διαθέσεις ανοδικής κίνησης το τελευταίο διάστημα, οι οποίες αποδίδονται στις εκτιμήσεις για τον τουρισμό που είναι καλύτερες αλλά και στην εταιρεία η οποία περιμένει πως από το δεύτερο τρίμηνο φέτος θα βελτιωθεί η εικόνα.

Η Jumbo λόγω πορείας πωλήσεων το 2021 έκανε μία κίνηση αλλά επέστρεψε χαμηλότερα και συνεχίζει να έχει απόσταση από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Οι αναφορές της διοίκησης για μία ακόμη χαμένη χρονιά και οι ελλείψεις σε εμπορεύματα επηρεάζουν την πορεία της μετοχής.
ΕΛΠΕ και Motor Oil αν και έχουν δει ανάκαμψη στα αποτελέσματα στο ταμπλό υστερούν, λόγω των ανησυχιών για την ταχύτητα που έχει το πλάνο της ενεργειακής μετάβασης.
Η Τιτάν απέχει επίσης σημαντικά και η υστέρηση αποδίδεται στην αύξηση του ενεργειακού κόστους και του μεταφορικού.
Ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει να είναι αδιάφορος στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ κάποια σημάδια αφύπνισης έδειξε ο ΟΛΠ που τους τελευταίους μήνες έχει υποχωρήσει σημαντικά, χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Παρά τις ανακοινώσεις για το Ελληνικό, τις συμφωνίες και τις συμμαχίες, η μετοχή της Lamda είναι χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Η Ελλάκτωρ φαίνεται ότι επηρεάζεται από τη σύγκρουση των βασικών μετόχων, αλλά κάποιοι σημειώνουν πως το ποσοστό ελεύθερης διασποράς έχει περιοριστεί σημαντικά και πως ο κλάδος της κατασκευής έχει καλές προοπτικές.
Τέλος, χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα βρίσκεται και η Coca Cola, ενώ η Σαράντης απέχει ελάχιστα.
Θα μπορέσουν να αποτελέσουν τις εφεδρείες αυτές οι μετοχές και να στηρίξουν μία περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς;
Το σίγουρο είναι πως με βάση τα θεμελιώδη, πολλές από τις παραπάνω μετοχές δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης