Για μια ακόμη εβδομάδα η Ελληνική Αγορά έδειξε χαρακτήρα και παρέμεινε σε θετικό πρόσημο απορροφώντας με επιτυχία τις αναταράξεις του εξωτερικού.
Η θετική διαφοροποίηση έρχεται κόντρα στο πείσμα των απαισιόδοξων που –όχι άδικα λόγω των πρόσφατων εμπειριών- ανέμεναν την Ελληνική Αγορά να υποχωρεί χωρίς άμυνες σε μια ενδεχόμενη αλλαγή κλίματος από το εξωτερικό.
Παρόλα αυτά το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι η καλύτερη σε απόδοση Ευρωπαϊκή αγορά στις πρώτες 35 ημέρες του 2022 και μέσα στις πέντε πρώτες παγκοσμίως.
Η αντοχή αυτή εξηγείται από την επιχειρηματική κινητικότητα που παρατηρείται τόσο εντός όσο και εκτός Αγοράς: Σχεδόν καθημερινά ανακοινώνονται νέες αναθέσεις έργων ή έναρξη διαγωνισμών στον κατασκευαστικό κλάδο, στην πληροφορική η δυναμική των εξαγορών συνεχίζεται αμείωτη ενώ στον Τουριστικό κλάδο παρατηρείται αύξηση της έντασης συναλλαγών σε Ξενοδοχεία και Αναπτύξεις.
Κοινώς το χρήμα κινείται, η προοπτική των υπεραξιών βάζει στο παιχνίδι νέους παίκτες σε όλο το φάσμα της οικονομίας διατηρώντας την αισιοδοξία των εμπλεκομένων.
Οι τράπεζες τέλος, έχουν αλλάξει συμπεριφορά στο ταμπλό η οποία συνδέεται με την παρουσία ισχυρότερων επενδυτικών δυνάμεων στα μετοχολόγια τους, οι οποίες έχουν την υπομονή για την επιστροφή του κλάδου σε ένα υγιές επαναλαμβανόμενο μοντέλο κερδοφορίας.
Στο εξωτερικό η μη αναμενόμενη πρόθεση για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στην χρονιά επανέφερε το κλίμα αβεβαιότητας στις Αγορές.
Η αβεβαιότητα δεν συνίσταται στο αν οι Κεντρικές Τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια αλλά στο ύψος των αυξήσεων που επιδιώκουν να φθάσουν άμεσα.
Ο στασιμοπληθωρισμός αρχίζει σιγά σιγά να επιστρέφει στην επικαιρότητα ως εν δυνάμει κίνδυνος μηδενικής ανάπτυξης των οικονομιών σε περιβάλλον αύξησης τιμών των προϊόντων προβληματίζοντας για την διάρκεια του φαινομένου.
Οι επενδυτές πλέον αναμένουν το «διαβολικό» δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου όπου αρχικά η ΕΚΤ (10/03) και εν συνεχεία η FED (15/03) αναμένεται να κινηθούν πιο ενεργά αναλαμβάνοντας δράση που περιλαμβάνει την αύξηση του επιτοκίου αναφοράς.
Υπό αυτό το πρίσμα η ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή την προσεχή Πέμπτη στις ΗΠΑ θα καθορίσει διαθέσεις και τάση στις κυριότερες αγορές του πλανήτη.
Πέρα από τα επιτόκια και τις τράπεζες, είναι προφανές ότι η ευαισθησία των επενδυτών σε αρνητικές ειδήσεις ή σε αστοχίες προβλέψεων έχει αυξηθεί, δείγμα της επιφυλακτικότητας που επικρατεί λόγω και των απαιτητικών αποτιμήσεων στα χρηματιστήρια.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έβγαλε αντίδραση από τις 918 μονάδες επιστρέφοντας στην περιοχή των φετινών υψηλών.
Η περιοχή μεταξύ 950 -960 μονάδων φαίνεται να δυσκολεύει επί του παρόντος την Αγορά καθώς παρατηρείται αμηχανία ως προς την συνέχιση της τάσης πέραν αυτών των επιπέδων.
Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να μένει από δυνάμεις πάνω από τις 950 μονάδες τις οποίες έχει υπερβεί τέσσερις φορές φέτος.
Οι αγοραστές ωστόσο δεν δείχνουν διατεθειμένοι να απωλέσουν τα ανοδικά κεκτημένα δηλώνοντας την παρουσία τους σε κομβικά σημεία της τάσης.
Οι ταλαντωτές σαφώς αποφορτισμένοι από την άνοδο του Ιανουαρίου έχουν ανανεώσει το βραχυπρόθεσμο ανοδικό περιθώριο ως τις 980 μονάδες κινούμενοι σε ουδέτερες ζώνες τιμών.
Η άνοδος την εβδομάδα που πέρασε αύξησε την απόσταση από το σημείο καμπής του κινητού μέσου των 30 ημερών με την βασική στήριξη να παραμένει στις 910 μονάδες και την πλαγιοανοδική γραμμή τάσης να προσεγγίζει τις 900 μονάδες.
Συμπερασματικά θα αναμέναμε την ερχόμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης να δοκιμάσει εκ νέου την περιοχή των 950 – 960 μονάδων όπου και αναμένεται αύξηση της προσφοράς.
Η αύξηση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών προς τα 90 εκατ. ευρώ είναι ένα από τα τεχνικά ζητούμενα για να υπάρξει ανοδική διαφυγή και αλλαγή του σκηνικού συσσώρευσης.
Πιο πλούσιο το καλεντάρι των προγραμματισμένων ανακοινώσεων και γεγονότων την εβδομάδα που έρχεται: Την Δευτέρα ξεκινάει η Δημόσια Προσφορά του εταιρικού ομολόγου της Safe Bulkers η οποία θα διαρκέσει ως την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου.
Η εταιρία επιδιώκει την άντληση ως 100 εκατ. ευρώ και το εύρος απόδοσης κυμαίνεται από 2,70 έως 3,10%.
Από την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της ΑΜΚ των Ευρωσυμβούλων.
Το βράδυ της 9 ης Φεβρουαρίου τέλος, θα ανακοινωθούν οι τριμηνιαίες αλλαγές στον δείκτη MSCI οι οποίες θα λάβουν χώρα στην συνεδρίαση της 28ης Φεβρουαρίου.
Τμήμα Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr
Beta ΑΧΕΠΕΥ: Αντοχή στις πιέσεις
Συμπερασματικά θα αναμέναμε την ερχόμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης να δοκιμάσει εκ νέου την περιοχή των 950 – 960 μονάδων όπου και αναμένεται αύξηση της προσφοράς
Σχόλια αναγνωστών