Λιγότερο πιθανό πλέον το πολεμικό σενάριο
Παρότι η ρητορική και των δύο εμπλεκόμενων πλευρών, από τη μια πλευρά της Ρωσίας και από την άλλη της Ουκρανίας και των χωρών της Δύσης παραμένει σε υψηλούς τόνους, ενισχύονται οι ενδείξεις ότι το πολεμικό σενάριο είναι απίθανο να υλοποιηθεί, μετά τις συναντήσεις και τις συνομιλίες του Γάλλου προέδρου που εμφανίζεται σε ρόλο ειρηνοποιού με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, ο πρώτος ηγέτης δυτικής χώρας που συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο από τότε που η Μόσχα συγκέντρωσε στρατεύματα κοντά στην Ουκρανία, δήλωσε χτες ότι πιστεύει ότι μπορούν να ληφθούν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης και κάλεσε όλες τις πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.
Ο Macron, ο οποίος σε αντίθεση με τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, έχει υποβαθμίσει το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, συνάντησε τον Putin τη Δευτέρα και μετέβη χτες από τη Μόσχα στο Κίεβο, σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει και στην ουκρανική κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί μια θερμή σύρραξη.
Macron: Δεν είχαμε πρόοδο αλλά οι επαφές συνέβαλαν στην αποτροπή κλιμάκωσης της κρίσης - Επιτυχής η περιοδεία υποστηρίζει η γαλλική προεδρεία
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν είχε κάποια πρόοδο να ανακοινώσει αλλά δήλωσε ότι πιστεύει πως οι επαφές που είχε και με τις δύο εμπλεκόμενες κυβερνήσεις συνέβαλαν στην αποτροπή της περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης.
Δήλωσε επίσης ότι τόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin όσο και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy τον διαβεβαίωσαν ότι είναι αφοσιωμένοι στις αρχές της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2014, γνωστής ως συμφωνίας του Minsk και ότι την αποδέχονται ως βάση για την επίλυση των διαφορών τους.
«Η ηρεμία είναι απαραίτητη από όλες τις πλευρές με λόγια και με πράξεις», δήλωσε ο Emmanuel Macron σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy επαινώντας τον για την ψυχραιμία που επιδεικνύει ο ίδιος και ο ουκρανικός λαός απέναντι στη συγκέντρωση 100.000 ρώσων στρατιωτών, τανκς και άλλων βαρέων όπλων στα σύνορα της Ουκρανίας.
Ο Volodymyr Zelenskiy κατέστησε σαφές ότι ήταν δύσπιστος για τυχόν διαβεβαιώσεις που μπορεί να είχε λάβει ο Macron από τον Putin. «Δεν εμπιστεύομαι τα λόγια, πιστεύω ότι κάθε πολιτικός μπορεί να δηλώνει καθαρά τις προθέσεις του κάνοντας συγκεκριμένα βήματα», είπε.
Η περιοδεία του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron στη Μόσχα, το Κίεβο και το Βερολίνο πέτυχε τον στόχο της, καθώς σημειώθηκαν βήματα προόδου για να μειωθεί η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, υποστηρίζει το Παρίσι, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει κανείς να αναμένει «άμεσα οφέλη».
«Ο στόχος επιτεύχθηκε» συνόψισε η γαλλική προεδρία, σημειώνοντας ότι ο στόχος αυτός συνίστατο στο «να μπορέσουν όλοι να κάνουν μια παύση και να εξετάσουν τρόπους αποκλιμάκωσης (…) σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων» στο μέτωπο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
«Η ανάλυσή μας είναι παρόμοια με εκείνη του Κρεμλίνου» που νωρίτερα σήμερα έκανε λόγο για «θετικές ενδείξεις» μετά τις συνομιλίες που είχε ο Macron με τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelenskiy την Τρίτη και με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, την Δευτέρα.
«Ανοίξαμε προοπτικές, είχαμε στοιχεία που επιτρέπουν να εξετάσουμε ενδιαφέρουσες λύσεις στα σημερινά προβλήματα», πρόσθεσε το Ελιζέ.
Όμως «για θέματα τόσο σοβαρά, στα οποία εμπλέκονται τόσοι πολλοί εταίροι, με φόντο μια τόσο μεγάλη αστάθεια, είναι απολύτως αναγκαίο να μπορέσουμε να θέσουμε νέες προθεσμίες και να δώσουμε χρόνο.
Δεν υπήρξε κανένα άμεσο κέρδος σε όλα αυτά τα θέματα», σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση.
Το Παρίσι θεωρεί «πολύ σημαντικό» να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ του 2015, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι την τελευταία οκταετία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Μια νέα σύνοδος της τετραμερούς είναι προγραμματισμένη για αύριο στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή διαπραγματευτών από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Στις συνομιλίες που είχε με τον Macron, ο Zelenskiy«επανέλαβε ότι δεσμεύεται να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ», διευκρίνισε η γαλλική προεδρία, σημειώνοντας ότι Παρίσι και Βερολίνο παρεμβαίνουν «ως εταίροι καλής θέλησης» σε αυτήν την πολιτικά ευαίσθητη διαδικασία.
Νωρίτερα σήμερα ο Μακρόν συνομίλησε με τους ηγέτες των τριών βαλτικών χωρών, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.
«Πολύ σύντομα», σύμφωνα με το Ελιζέ, θα συνομιλήσει και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, όμως προς το παρόν δεν προβλέπεται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον.
Καρφώνoυν οι Βρετανοί τον Macron ότι έδωσε υποσχέσεις στον Putin, χωρίς την έγκρισή τους
Αλλά και από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης εκφράστηκε ισχυρή επιφυλακτικότητα απέναντι στις δηλώσεις Macron και την ίδια την ειρηνοποιό πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, η Daily Mail μάλιστα έγραψε ότι ο Macron έχει δώσει «ατομικές υποσχέσεις» στον Putin, που δεν έχουν εγκριθεί από τους εταίρους της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Reuters: Ο Putin έδειξε χτες ότι επιθυμεί συμβιβασμό με τη Δύση
Αλλά και παρατηρητές της ρωσικής πολιτικής σκηνής αρχίζουν να βλέπουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης στη στάση του προέδρου Πούτιν. " Πίσω από τα τελευταία του ξεσπάσματα κατά του ΝΑΤΟ και τις προειδοποιήσεις για την ημέρα της κρίσης προς τη Δύση, διακρίνονται οι πρώτες ενδείξεις ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin επιθυμεί να αποφύγει την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία και να αναζητήσει κάποια μορφή συμβιβασμού με τη Δύση" γράφει σε ανάλυση του σήμερα ο Mark Trevelyan στο πρακτορείο Reuters.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αργά τη νύχτα της Δευτέρας ο Putin προειδοποίησε για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα παρασυρθούν αυτόματα σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία στον οποίο «δεν θα υπάρχουν νικητές» εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια προσπαθήσει να ανακαταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας.
Αλλά στη συνέντευξη Τύπου του Κρεμλίνου που ολοκληρώθηκε μετά τη 1 τα ξημερώματα, δήλωσε ότι ο διάλογος με τη Δύση δεν τελείωσε και ότι αξίζει να συζητηθούν ορισμένες προτάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και ότι η Ρωσία θα έκανε "τα πάντα για να βρει συμβιβασμούς που να ταιριάζουν σε όλους".
"Φυσικά και ο Putin παραμένει στις θέσεις του, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν έχει καμιά διάθεση για κλιμάκωση", δήλωσε στο Reuters ο Andrei Kortunoff, επικεφαλής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας και γνώστης της γλώσσας του Κρεμλίνου. «Μάλλον δεν θα μιλούσατε σε έναν αντίπαλο για επτά ώρες", πρόσθεσε υποδεικνύοντας τις 7ωρες συνομιλίες Putin-Macron "αν θέλατε απλώς να του κάνετε διάλεξη και να κλείσετε τον φάκελο».
Τι ζητά o Putin από το ΝΑΤΟ
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μια δύναμη άνω των 100.000 ρωσικών στρατιωτών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει μεταφέρει τρία πολεμικά της πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, πιέζοντας την Ουκρανία και τη Δύση, με τρία αιτήματα τα οποία ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ξανά την Τρίτη: πρώτον, όχι άλλη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, δεύτερον, καμία ανάπτυξη πυραύλων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και τρίτον μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη στα επίπεδα του 1997.
Ο Ρώσος πρόεδρος παραπονέθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν απάντησαν στα τρία αυτά αιτήματά του στην επίσημη απάντηση που έδωσαν στη Μόσχα στις 26 Ιανουαρίου, οι οποίες αποτελούνταν από «πολιτικά κλισέ και προτάσεις για κάποια δευτερεύοντα ζητήματα».
Τι απαντά το ΝΑΤΟ
Αλλά η απάντηση των ΗΠΑ – η οποία διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα στην ισπανική εφημερίδα El Pais – έχει συμπεριλάβει προτάσεις για την αντιμετώπιση κάποιων συγκεκριμένων ρωσικών
ανησυχιών.
Συγκεκριμένα η αμερικανική απάντηση αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συζητήσει μια αμοιβαία συμφωνία για τη μη ανάπτυξη πυραύλων και μάχιμων δυνάμεων στην Ουκρανία και να διαπραγματευτεί έναν «μηχανισμό διαφάνειας» που θα επιβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταστήσει πυραύλους Tomahawk σε εγκαταστάσεις αντιπυραυλικής άμυνας στην Πολωνία και τη Ρουμανία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών