Σε υψηλά νούμερα παραμένει η θνησιμότητα στη χώρα μας όσον αφορά τα θύματα της πανδημίας, καθώς ακόμη 87 ακόμη συνάνθρωποι μας έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.618, εκ των οποίων 47 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.109.999 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.7% άνδρες.
Δεν χαλαρώνουν τα μέτρα
Η ανησυχητική τάση της πανδημίας δεν επέτρεψε στους ειδικούς να εισηγηθούν περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση (9/2).
Το μόνο μέτρο το οποίο ουσιαστικά αίρεται είναι το όριο στους καθήμενους στην εστίαση το οποίο αποσύρεται τελείως.
Νωρίτερα, υπήρχαν πληροφορίες πως θα διαμορφωθεί στους 8 από 6 που ίσχυε μέχρι σήμερα, ωστόσο η εισήγηση αναδιαμορφώθηκε.
Οι ειδικοί είναι αρνητικοί στην διεξαγωγή των καρναβαλιών, στο να επιτραπούν όρθιοι στην διασκέδαση, ενώ εισηγούνται να μην αυξηθεί η χωρητικότητα στα γήπεδα και να μείνει στο 10%.
Οι ασθενείς με COVID-19 που είναι επιλέξιμοι για τη χορήγηση αντιικών χαπιών κατά της COVID-19, μπορούν πλέον να επικοινωνούν με την Ομάδα Εξυπηρέτησης για τη διαδικασία διάθεσης αντιικών χαπιών κατά της COVID-19 στο email: antiikacovid19@moh.gov.gr., δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αναφορικά με τη διάθεση αντιικών χαπιών κατά της νόσου Covid-19.
Υπενθυμίζεται ότι για την παραλαβή του φαρμάκου, οι ασθενείς των οποίων η αίτηση εγκρίνεται, πρέπει άμεσα να αποδέχονται τους όρους χρήσης και χορήγησης στο σύνδεσμο fay.eopyy.gov.gr.
Αναλυτικότερα...
Η τελευταία ενημέρωση, η διαδικασία
Ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα η διάθεση των αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης κατά της covid-19, σε πολίτες υψηλού κινδύνου άνω των 18 ετών με θετικό τεστ, rapid ή PCR, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Δεν θα χορηγούνται σε εγκύους, διευκρίνησε.
Όπως είπε θα γίνεται παράδοση κατ' οίκον, κάτι που είναι σημαντικό για την μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών.
Ο θεράπων γιατρός θα υποβάλλει αίτηση και η επιτροπή για την χορήγηση του φαρμάκου θα απαντάει σε 24 ώρες.
Αποστέλλεται sms και στον γιατρό και στον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή, ο οποίος δίνει σε ειδική πλατφόρμα την συγκατάθεσή του για το φάρμακο και εν συνεχεία επιβεβαιώνεται η διεύθυνση του ασθενούς για να λάβει τα χάπια.
«Αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε η κ. Γκάγκα.
Παπαευαγγέλου: 150.000 ενεργά κρούσματα - Αποκλιμάκωση σε 3-4 εβδομάδες
Η κα Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, με τα ενεργά κρούσματα να είναι περίπου 150.000.
Παράλληλα τόνισε πως υπάρχει μεν μείωση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά οι νοσηλείες σε όλη την Ελλάδα είναι σε υψηλά επίπεδα, περίπου 5.000.
Μίλησε και για ήπια αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνωμένων, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος στους θανάτους είναι 96 νεκροί κάθε μέρα.
Προβλέπεται αποκλιμάκωση και των «σκληρών δεικτών τις προσεχείς 3 - 4 εβδομάδες», είπε η κα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων θα κυμανθεί ανάμεσα στους 550 με 600.
Επανέλαβε ακόμα την ανάγκη να κάνουν οι πολίτες την τρίτη δόση εφόσον έχουν περάσει τρεις μήνες μετά τη δεύτερη.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι η σταδιακή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων οδήγησε στην απόφαση άρσης των μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα ο κ. Πλεύρης. «Οι σκληροί δείκτες ακολουθούν.
Αυτοί που χάνονται τώρα, είναι άνθρωποι που έχουν νοσήσει πριν τα Χριστούγεννα» διευκρίνισε η κα Παπαευαγγέλου εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην θετική εισήγηση της επιτροπής για την άρση των περιορισμών για την εστίαση και τη διασκέδαση.
Θάνατοι και από την Omicron
Η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε πως η μετάλλαξη Omicron έχει πια κυριαρχήσει στην Ελλάδα, καθώς πάνω από 8/10 νοσεί με την συγκεκριμένη μετάλλαξη.
Αποκάλυψε πως έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα οι θάνατοι λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, χωρίς ωστόσο να απαντά -τόσο η ίδια, όσο και η Μίνα Γκάγκα- για το πόσοι θάνατοι σχετίζονται με την Όμικρον.
Μπορεί να είναι πέντε φορές λιγότερο επικίνδυνη από την Delta αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνη πρόσθεσε επίσης ο κ. Μαγιορκίνης.
Στο σημείο αυτό η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι από τους ασθενείς με κορωνοϊό που καταλήγουν, οι μισοί είναι άνω των 80 ετών . Οι περισσότεροι είναι σε απλές κλίνες, όχι σε ΜΕΘ. Είναι άνθρωποι ευάλωτοι που ακόμα και με ένα κρυολόγημα μπορεί να χάσουν τη ζωή τους ανέφερε και επανέλαβε την ανάγκη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού προγράμματος με τις τρεις δόσεις του εμβολίου.
Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 87, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.410 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 515 (61.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 395 (76.7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (23.3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.116 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 441 (ημερήσια μεταβολή +4.01%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 451 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Σαρηγιάννης: Προτιμότερο να θυσιαστούν οι Απόκριες για ένα πιο χαλαρό Πάσχα
Την θέση πως θα ήταν προτιμότερο να θυσιαστούν οι Απόκριες για να έχουμε ένα πιο χαλαρό Πάσχα διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος υποστήριξε πως η πανδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση σταθεροποίησης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει να ακυρωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τις Απόκριες ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως «θα ήθελα να πω όχι, αλλά είναι η πιο λογική προσέγγιση».
Όπως τόνισε, η πανδημία εξακολουθεί να παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης ωστόσο σχολίασε πως η κατάσταση είναι ακόμα εύθραυστη.
«Ο ρυθμός των εμβολιασμών για την τρίτη δόση σε συνδυασμό με το ποσοστό του πληθυσμού που χάνει την ανοσία επειδή πχ έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό τις δύο δόσεις εμβολίου, κάνει την κατάσταση να είναι εύθραυστη.
Από αυτό εξαρτάται αν θα πάμε σε αποκλιμάκωση μετά τα μέσα Φλεβάρη» υπογράμμισε ο κ.Σαρηγιάννης.
Δεν υπάρχει καθαρή εξήγηση για τους υψηλούς θανάτους
Από την πλευρά της η καθηγήτρια επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου ανέφερε σχετικά με το θέμα της πραγματοποίησης των εορταστικών εκδηλώσεων για τις Απόκριες, πως το πρόβλημα σε αυτές τις μορφές διασκέδασης είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε αυτούς που συμμετέχουν.
Ερωτηθείσα για τον υψηλό αριθμό θανάτων στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες η κα.Ψαλτοπούλου υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καθαρή εξήγηση γιατί είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα».
Θεμιστοκλέους: Να φτάσουμε σε ένα Πάσχα που να είναι πιο κοντά στην κανονικότητα
Την ανάγκη να φτάσουμε σε ένα Πάσχα που να είναι πιο κοντά στην κανονικότητα μας επισήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, αναφέροντας πως η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα επέλθει κατόπιν σχετικής εισήγησης των ειδικών.
«Η χαλάρωση των μέτρων γίνεται με βάση την εισήγηση της Επιτροπής και με βάση το γεγονός αν αυτό, η αύξηση των κρουσμάτων, θα επηρεάσει τον αριθμό των θανάτων.
Ο σημαντικότερος τρόπος για να προστατευθούμε και να μην έχουμε αυτόν τον αριθμό των θανάτων, είναι να εμβολιαστούμε.
Έχουμε πετύχει ένα καλό ποσοστό τους τελευταίους 2-3 μήνες, και στους άνω των 60 και στους λαμβάνοντες την αναμνηστική δόση» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Θεμιστοκλέους, επισημαίνοντας ότι στη σημερινή συνεδρίαση τους οι ειδικοί θα εστιάσουν στην «όρθια διασκέδαση», στα γήπεδα και στο τι θα αποφασιστεί για τη διεξαγωγή των Καρναβαλιών.
Αναφερόμενος στην περίοδο του Πάσχα, τόνισε ότι «η κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει κλειστή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».
«Θα πρέπει τηρώντας τα μέτρα δημόσιας υγείας (μάσκες, αποστασιοποίηση και εμβολιασμός) να συνεχίσουμε να ζούμε και να φτάσουμε σε ένα Πάσχα πολύ πιο κοντά στην κανονικότητά μας» υπογράμμισε ο κ.Θεμιστοκλέους.
Τέσσερα εκατομμύρια έχουν κάνει την αναμνηστική δόση
Όπως είπε, ήδη 4 εκατομμύρια πολιτών έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου και πλέον υπολείπονται 324.000.
«Το Novavax δεν θα μπορεί να γίνεται ως αναμνηστική δόση, θα αφορά μόνο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου» υπογράμμισε ο κ.Θεμιστοκλέους, ο οποίος αναφερόμενος στη διασπορά του κορωνοϊού που συναντάται στα παιδιά, είπε ότι «είναι ελάχιστες οι χώρες που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό».
«Όλοι ακολουθούν αυτό που ακολουθούμε κι εμείς.
Η αναμνηστική δόση να ισχύει από 18 και άνω και από 12-18 να γίνεται σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες που αφορούν ασθένειες.
Δεν τίθεται κίνδυνος.
Τα παιδιά δεν είναι τα πιο ευάλωτα στον κορωνοϊό.
Όποιο παιδί έχει νοσήσει είναι πάρα πολύ ήπια η συμπτωματολογία.
Είναι εξαιρετικά σπάνιο να έχουμε σύνδρομο MIS-C» ανέφερε ο κ.Θεμιστοκλέους.
Τι συμβαίνει με τους θανάτους
Σε ότι έχει να κάνει με τον μεγάλο αριθμό των θανάτων, υπογράμμισε ότι αυτός είναι πολυπαραγοντικός.
«Είμαστε στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρέπει να βλέπουμε τον αριθμό από την αρχή της πανδημίας έως τώρα, δηλαδή τα τελευταία δύο χρόνια» υπογράμμισε ο κ.Θεμιστοκλέους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών