(upd5) Την χαλάρωση περιοριστικών μέτρων ακόμα και από την ερχόμενη εβδομάδα εισηγείται η κυβέρνηση, κατόπιν της μείωσης – έστω και μικρής – που παρατηρείται στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, στους διασωληνωμένους και στους θανάτους, αν και πολλοί ειδικοί εκφράζουν ενστάσεις και επιφυλάξεις για μια τέτοια κίνηση, την οποία χαρακτηρίζουν πρόωρη.
Κατόπιν της πρωινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση φέρεται να εισηγείται αφενός την επιστροφή των ορθίων σε εστίαση και διασκέδαση αφετέρου την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα από το 10% στο 50% καθώς και την επιστροφή των σχολικών εκδρομών.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη 16/2 κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι και θα αξιολογήσουν τα τελευταία στοιχεία από την εξέλιξη της πανδημίας.
Πάντως, η μείωση των διασωληνωμένων σε κάτω από 500 – νωρίτερα από ότι εκτιμούσαν μέχρι πρότινος τα διάφορα προγνωστικά μοντέλα -, όπως και η μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία, κυρίως όσον αφορά τις νέες εισαγωγές είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που έρχονται να ενισχύσουν εκείνους που θέλουν να χαλαρώσουν περαιτέρω οι περιορισμοί κυρίως για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.
Ωστόσο, στο σενάριο αυτό αντιδρούν πολλοί επιστήμονες και ειδικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η σταθεροποίηση που καταγράφεται, είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, και πως δεν είναι ακόμα η ώρα για άρση περιοριστικών μέτρων, μια και το ΕΣΥ εξακολουθεί να δοκιμάζεται, σε μια στιγμή που οι γιατροί εργάζονται έχοντας ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές τους.
Μάλιστα, όσοι εκφράζουν ενστάσεις επί της χαλάρωσης, τονίζουν ότι ακόμα είμαστε στη μέση του χειμώνα ενώ επισημαίνουν πως από την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου αυξάνονται τα κρούσματα στα άτομα άνω των 55 ετών.
Υπενθυμίζεται πως αν και έχει εμβολιαστεί το 70,4% του γενικού πληθυσμού, εστία προβληματισμού παραμένουν οι περίπου 300.000 ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών.
Παγώνη: Όχι σε όρθιους σε εστίαση, διασκέδαση, όχι στα καρναβάλια
Την αντίθεση της στα σενάρια χαλάρωσης των περιορισμών σε εστίαση και διασκέδαση εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία τάχθηκε και κατά των εκδηλώσεων για τις Απόκριες.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη είπε όχι στους όρθιους στην εστίαση και στη διασκέδαση, αλλά και στα καρναβάλια ενώ για τη μάσκα είπε ότι πρέπει να τη φοράμε και το Πάσχα.
Όσον αφορά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, παρέπεμψε στον Απρίλιο.
«Η απαγόρευση των όρθιων σε κέντρα διασκέδασης και εστίαση δεν μπορεί προς το παρόν να ανακληθεί.
Έχεις 500 ασθενείς στις ΜΕΘ, έχουν κατέβει οι θάνατοι αλλά όχι αισθητά» επισήμανε η κα.Παγώνη, η οποία τόνισε ότι αυτό το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί μετά το Πάσχα.
Δεν μπορεί να πιεστεί άλλο το ΕΣΥ
«Σταδιακά θα μειώνονται τα μέτρα, με αργούς ρυθμούς, αλλά θα μειώνονται» τόνισε η κα.Παγώνη, σημειώνοντας ότι «πρέπει να περάσει ο Φλεβάρης και να αρχίσει ο Μάρτης».
«Τέλη Μαρτίου για άρση των μέτρων είναι λίγο γρήγορα, να το δούμε.
Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω γιατί αν γίνει κάτι πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί.
Όταν έχεις τόσους θανάτους και τόσους ασθενείς στις ΜΕΘ, το ΕΣΥ δεν μπορεί να πιεστεί άλλο.
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν ξεπεράσει τα όρια τους μετά δύο χρόνια» υπογράμμισε η κα.Παγώνη.
Όχι στα καρναβάλια
Η κ. Παγώνη είπε «όχι» και στα καρναβάλια, διευκρινίζοντας ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη των τοπικών περιοχών για έσοδα.
«Οι δείκτες στα νοσοκομεία των COVID είναι μειωμένοι, όχι σε μεγάλο βαθμό, έχουν όμως αυξηθεί οι no COVID που πρέπει να εξυπηρετηθούν να χειρουργηθούν έχουν αναστολή χειρουργείου 8 – 9 μήνες…
Πρέπει να προχωρήσουν αυτά τα χειρουργεία» σημείωσε η κα.Παγώνη, τονίζοντας πως τη μάσκα «θα τη φοράμε και το Πάσχα είτε μας αρέσει όχι».
Τζανάκης: Τζούφια η Omicron για τους εμβολιασμένους – Μειώνονται θάνατοι, διασωληνωμένοι
Τζούφια χαρακτήρισε πολλά κρούσματα της Omicron κυρίως σε εμβολιασμένους πολίτες ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως μειώνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων.
«Βαδίζουμε σε καλό δρόμο.
Έχουμε καθημερινά κατά μέσο όρο 15-18 θανάτους λιγότερους σε σχέση με προ δύο εβδομάδες», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Τζανάκης, επισημαίνοντας πως υπάρχει αποκλιμάκωση και του έτερου λεγόμενου «σκληρού» δείκτη, που αφορά τους διασωληνωμένους ασθενείς σε όλη την Ελλάδα.
«Επιμένουν τα κρούσματα σε 17.000 -18.000 με 20.000 την ημέρα, αλλά πολλά είναι «τζούφια», καθώς η Omicron είναι πολύ ήπια, ιδίως σε εμβολιασμένους που προσβάλλονται από αυτήν» τόνισε ο καθηγητής.
Εστιασμένα μέτρα με ανοιχτή την οικονομία και την κοινωνία
Όσον αφορά την σεναριολογία σχετικά με την άρση των περιορισμών, ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως «εγώ δεν μιλώ για άρση μέτρων, αλλά λέω πως αντιμετωπίζουμε τον ιό με ψηλά το κεφάλι και έξω από το σπίτι μας».
«Αυτό δεν σημαίνει άρση μέτρων, αλλά αντιμετώπιση της κατάστασης με εστιασμό των μέτρων, με παράλληλη λειτουργία κοινωνίας και οικονομίας και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής» υπογράμμισε ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας ως παράδειγμα πως «στα γήπεδα, αν αυξηθεί η χωρητικότητα, θα πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα».
«Δεν μπορεί να λέμε ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και οι φίλαθλοι να συμπιέζονται, ο ένας επάνω στον άλλον» υποστήριξε ο καθηγητής.
Παυλάκης: Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας θα κρίνουν εάν θα κάνουμε ελεύθερο Πάσχα
Την θέση πως οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκρών, θα είναι αυτοί που θα κρίνουν το εάν θα κάνουμε ένα «ελεύθερο Πάσχα» διατύπωσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γ. Παυλάκης.
Σε δηλώσεις του στο Mega και ερωτηθείς για την άρση των περιοριστικών μέτρων ο κ.Παυλάκης είπε πως «αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και ιδιαίτερα από την έξαρση της επιδημίας τις Απόκριες».
«Ο κόσμος περιμένει να ξεδώσει, αυτό είναι μεγάλο λάθος.
Πρέπει να υπάρχει υπεύθυνη στάση τις Απόκριες.
Το δυσκολότερρο πρόβλημα είναι οι συγκεντρώσεις στους κλειστούς χώρους.
Έχουμε έναν ιό που δε σταματάει παρά μόνο με σταμάτημα των επαφών.
Ο ιός δεν σταματάει και πολλοί είναι της άποψης να μην κάνουμε κάτι να τον σταματήσουμε» υπογράμμισε ο κ.Παυλάκης.
Αστεία μέτρα
Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα στην εστίαση και την διασκέδαση, ο κ.Παυλάκης έκανε λόγο για αστεία μέτρα.
«Εάν υπάρχει ένας μεταδότης στον χώρο, τότε θα κολλήσει πολλούς.
Οι εμβολιασμένοι τριπλά θα γλιτώσουν την βαριά νόσηση.
Η Omicron είναι αερομεταδιδόμενη, και τα εμβόλια που έχουμε κάνει δεν προστατεύουν από ενδεχόμενη νέα μετάλλαξη.
Κάνουμε συνεχώς προόδους αλλά ας δούμε την πραγματικότητα.
Έχουμε περισσότερα κρούσματα και περισσότερους νεκρούς.
Εάν δεν εμβολιαστούν όλοι, θα είναι ένας φαύλος κύκλος.
Δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος πανδημίας, μπορεί να έρθει ένα νέο στέλεχος που θα παρακάμπτει τα εμβόλια και να είμαστε αντιμέτωποι με κάτι καινούριο» τόνισε ο κ.Παυλάκης.
Χαλάρωση μέτρων
Ως προς την άρση των περιορισμών, στόχος είναι - σύμφωνα με πληροφορίες - οι εμβολιασμένοι να έχουν πλήρεις ελευθερίες, ενώ δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε χώρους εστίασης και διασκέδασης των ανεμβολίαστων.
'Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο βήμα θα αφορά τους όρθιους σε χώρους της εστίασης και της διασκέδασης, κάτι που δεν αποκλείεται να επιτραπεί από τις 21/2 ή από τις 28/2, ενώ θα επιτραπεί και η πληρότητα εντός των καταστημάτων, που θα λειτουργήσουν με πλήρη διάταξη των τραπεζιών.
Το επόμενο βήμα θα είναι να αυξηθεί η πληρότητα στα γήπεδα τουλάχιστον στο 50% από 10% και όριο τους 1.000 θεατών σήμερα, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες,θα πάρει "σάρκα και οστά" στις 28/2 ή 8/3.
Πάντως, οι μάσκες θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται και σε εξωτερικούς χώρους το επόμενο διάστημα.
Στους 24.754 οι νεκροί
Στους 24.754 ανέρχοντα οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 10.853 , εκ των οποίων 66 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.174.093 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 49,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 409 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.509 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.754 θάνατοι.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 499 (62,9% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 84,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 382 (76,55%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 117 (23.45%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.139 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 369 (ημερήσια μεταβολή +3,07%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 406 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
ΕΟΔΥ: 2.944 κρούσματα στην Αττική, 1.269 στη Θεσσαλονίκη
Από τα 10.853 νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν την Κυριακή 13/2 τα 2.944 είναι στην Αττική και τα 1.269 στη Θεσσαλονίκη.
Ιδιαίτερα αυξημένα είναι επίσης τα κρούσματα στην Αχαΐα (480), στο Ηράκλειο (540), στη Λάρισα (308), στα Ιωάννινα (238), στη Μεσσηνία (215) και στα Χανιά (292).
Τα κρούσματα στην Αττική:
Ανατολική Αττική 362
Βόρειος τομέας Αθηνών 453
Δυτική Αττική 126
Δυτικός τομέας Αθηνών 448
Κεντρικός τομέας Αθηνών 771
Περιφερειακή Ενότητα Νήσων 53
Νότιος τομέας Αθηνών 323
Πειραιάς 408
Τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:
Σχόλια αναγνωστών