γράφει :
Μπορεί ο CEO της Coca Cola HBC να δηλώνε ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο προμηθειών αλλά η αγορά δεν πείθεται όπως φάνηκε από τη συμπεριφορά της μετοχής στο ελληνικό Χρηματιστήριο.
Και δεν πείθεται όταν γνωρίζει ότι σε Ρωσία και Ουκρανία πωλήθηκε πέρυσι 510 εκ κιβώτια τα οποία αντιστοιχούν στο 21% των συνολικού όγκου πωλήσεων του ομίλου.
Δεν πείθεται επίσης όταν γνωρίζει πως η Coca Cola HBC λειτουργεί 10 εργοστάσια στη Ρωσία και 1 στην Ουκρανία.
Δεν πείθεται όταν γνωρίζει ότι σημαντικό αλλά προς τον παρόν απροσδιόριστο τμήμα του τζίρου και των κερδών του 2021 προέρχεται από τις δύο αυτές χώρες.
Η Coca Cola HBC επίσης έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει και ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που είναι η ισχυρή πίεση που ασκείται στα νομίσματα της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Μια πίεση που μπορεί να επηρεάσει τις πωλήσεις στο εσωτερικό των δύο χωρών αλλά και να πλήξει τα έσοδά της και την κερδοφορία της.
Πέραν τούτου υπάρχει και το στοιχείο της αβεβαιότητας σε σχέση με τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης έναντι της Ρωσίας αλλά και κατά πόσο και με ποιο τρόπο θα αντιδράσεις η Ρωσία.
Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται άλλωστε ότι μέτοχος της εταιρίας είναι η αμερικάνικη The Coca Cola Company και οι Ρώσοι είναι άγνωστο πως θα λειτουργήσουν σε σχέση με τις αμερικάνικες εταιρίες το προσεχές διάστημα.
Σε όλο αυτό το σκηνικό δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι το 2021 τα μεγέθη της Coca Cola HBC ενισχύθηκαν από το υψηλές επιδόσεις σε Ρωσία και Ουκρανία γεγονός που ενισχύει την ανησυχία ότι το πλήγμα από τις εξελίξεις στο Ουκρανικό ζήτημα θα είναι μεγαλύτερο.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών