Εγλωβισμένη είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην ανυπαρξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φάνηκε ξεκάθαρα και πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και όταν κλήθηκε να αποφασίσει για σκληρές κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία.
Οξυμένη κριτική της κυβέρνησης απέναντι στη Ρωσία
Επειδή, η Ελλάδα βρίσκεται σε μία ευαίσθητη περιοχή θα περίμενε κανείς η ελληνική κυβέρνηση να κρατούσε μια πιο ουδέτερη στάση ανάμεσα σε αυτή την σύρραξη.
Aντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοστατεί με ιδιαίτερα οξυμένες εκφράσεις κατά των Ρώσων, πιστεύει στις σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και είναι κάτι που το εξέφρασε τόσο στην Σύνοδο Κορυφής στην Ε.Ε. όσο και στη τηλεδιάσκεψη των χωρών του ΝΑΤΟ. Αλλά και στο ενεργειακό πεδίο, ήταν από αυτούς που υποστήριξαν με θέρμη να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο.
Στην Ελλάδα υπάρχει έντονο φιλορωσικό στοιχείο, οι Ρώσοι αποτελούν ένα τεράστιο τουριστικό ρεύμα για τη χώρα μας και το Κρεμλίνο αποτελεί ένα διπλωματικό αντίβαρο για τη χώρα, καθώς είναι από τους λίγους που μιλούν δημοσίως για το απόλυτο δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
Νικητής της επόμενης μέρας και ρυθμιστής η Ρωσία
Η Ρωσία μετράει φίλους και συμμάχους σε αυτή τη φάση και είναι σίγουρο ότι σε αυτή την διαμάχη με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε είναι ο νικητής αλλά και ο ρυθμιστής των μετέπειτα
εξελίξεων. Ήδη έχει ανοίξει τις κάνουλες του φυσικού αερίου με συνέπεια να μειωθούν οι τιμές του. Είναι μία κίνηση καλής θέλησης. Οι Ευρωπαίοι θα βρεθούν σε πολύ μεγάλο δίλλημα καθώς από την μία η εκλογίκευση της τιμής του αερίου θα ηρεμήσει τους ευρωπαίους καταναλωτές. Από την άλλη, όμως, κατηγορούνται ότι έχουν αφήσει αβοήθητη την Ουκρανία.
Διασπασμένο και αδύνατο το ΝΑΤΟ
Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε και έχει διαλέξει στρατόπεδο αλλά θα μπορούσε να διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ, όπως κάνει και η Τουρκία που διατηρεί στενή σχέση με την Ρωσία συνεργαζόμενη σε πολλά πρότζεκτ (παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω πυρηνικού εργοστασίου, οπλικά συστήματα κ.α) αλλά και με την Ουκρανία την οποία την προμηθεύει με οπλισμένα drones. Το ΝΑΤΟ εμφανίζεται, επίσης, ανενεργό και
διασπασμένο. Μέχρι πριν μέρες, ήθελε να βοηθήσει την Ουκρανία, φούσκωσε τα μυαλά του Zelenski αλλά την ύστατη στιγμή έκανε πίσω. Όσο για την Γαλλία, η οποία φαντασιωνόταν ευρωπαϊκό αμυντικό δόγμα και ευρωστρατό, επ’ αφορμή και της ελληνογαλλικής συμφωνίας, έπεσε τραγικά έξω.
Καθόλου τυχαία η αναφορά Lavrov για την Κύπρο
Πριν λίγες μέρες, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov αποκάλεσε το ψευδοκράτος των Τουρκοκυπρίων ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Έγινε για πρώτη φορά, παραλείποντας στην αρχή να πει τη λέξη «αποκαλούμενη». Δεν είναι τυχαία η αναφορά του. Δημιουργεί ένα κεκτημένο για την Τουρκία που παρά την πίεση των ξένων, κράτησε ίσες αποστάσεις και δεν έκλεισε τα Στενά του Βοσπόρου.
Οι κυρώσεις προς την Ρωσία, πονάνε πολύ και τους ευρωπαίους
Στο πεδίο των κυρώσεων χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία αλλά και η Κύπρος δεν είναι ένθερμες να συμφωνήσουν στην αποπομπή της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT, το οποίο, όντως αποτελεί μία πολύ σκληρή κύρωση. Μάλιστα η ίδια η Κύπρος που έχει δεινοπαθήσει από μία παρόμοια εισβολή των Τούρκων το 1974, θεώρησε να μην συμφωνήσει σε τόσο σκληρά αντίποινα κατά της Ρωσίας. Γιατί; Προφανώς, επειδή
καταλαβαίνει ότι η Ρωσία θα παραμείνει ο ισχυρός παίκτης στην περιοχή και φυσικά να μην ξεχνάμε ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες διαθέτουν ισχυρή παρουσία στις κυπριακές τράπεζες. Η Γερμανία που έκλεισε τον αγωγό Nordstream 2 ως αντίποινα στην Ρωσία, αναγκάστηκε να κάνει συμφωνία προμήθειας αερίου από το Κατάρ διότι πώς αλλιώς θα μπορέσει να λειτουργήσει η τεράστια βιομηχανία της. Το συμπέρασμα είναι ότι «πονάνε» όλους οι κυρώσεις.
Γιατί η χώρα να είναι δεμένη τόσο στην Ε.Ε και τις ΗΠΑ χωρίς αποτέλεσμα
Η Ελλάδα, έχει επιλέξει να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στην Ρωσία διότι η αναθεωρητική λογική της δεύτερης μπορεί να δημιουργήσει παρόμοιες σκέψεις και στην Τουρκία. Όταν η Ρωσία επιτέθηκε – για τους ίδιους λόγους- στην Γεωργία στον πόλεμο της Οσσετίας και της Αμπχαζίας το 2008, δεν είχε αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο. Το απόλυτο δέσιμο στο άρμα του γαλλογερμανικού άξονα ή των ΗΠΑ δεν συνιστά αποτελεσματική
εξωτερική πολιτική. Για παράδειγμα, η Ελλάδα επένδυσε τόσα στην εκλογή Biden και παρ’ όλα αυτά εκείνος έβαλε τέλος στον Eastmed. Η Ελλάδα περίμενε την Γερμανία να επιβάλει κυρώσεις για την τουρκική προκλητικότητα και η Γερμανία δεν το έπραξε ποτέ…
Ωστόσο, η ολοένα αυξανόμενη ενεργειακή ακρίβεια, εγκυμονεί κινδύνους για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της κυβέρνησης αφού έχει υποσχεθεί συνεχή επιδότηση στους λογαριασμούς όσο διατηρείται η κρίση. Η Ε.Ε αργοπορεί για τις εναλλακτικές λύσεις στην ενέργεια, όπως σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών