Η αγορά εμπορευμάτων εκπροσωπεί πλέον του 10% του ΑΕΠ της χώρας – Η προοπτική του στασιμοπληθωρισμού για τη Δύση και η ενεργειακή κρίση
Οι τράπεζες που παραμένουν στο SWIFT
Παρά το γεγονός ότι το πετρέλαιο την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε για λίγο τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014 και οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν έως και 62%, οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη απέφυγαν να επιβάλουν κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσιας
Και αυτό παρά το διακηρυχθέντα σχεδιασμό για περαιτέρω απομόνωση της οικονομίας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύτημα.
Αν και ορισμένες ρωσικές τράπεζες θα εξαιρεθούν πλέον από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT, ένας αξιωματούχος είπε ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει εξαιρέσεις για συναλλαγές που αφορούν τον ενεργειακό τομέα.
Η αξία του ενεργειακού τομέα
Η τρέχουσα απροθυμία να πληγεί η πηγή μεγάλου μέρους του πλούτου της Ρωσίας αντανακλά τον φόβο ότι κάτι τέτοιο θα εκτινάξει τις τιμές της ενέργειας ακόμη υψηλότερα, οδηγώντας τις οικονομίες σε στασιμοπληθωρισμό (σε συνθήκες ταυτόχρονης ύφεσης και υψηλού πληθωρισμού) και βάζοντας «φρένο» στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμπορεύματα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% της οικονομικής δραστηριότητας και μεγάλο μέρος του συνόλου των δημοσιονομικών εσόδων.
O πόνος και η αντοχή
«Οι οικονομικές κυρώσεις είναι συχνά σήμα αποδοκιμασίας παρά ως πραγματική προσπάθεια πρόκλησης πόνου και ζημιάς», δήλωσε ο John Gieve πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου και κεντρικός τραπεζίτης.
«Ασφαλώς αυτό συμβαίνει τώρα.
Δεν περιορίζουμε τις εξαγωγές ενέργειας γιατί αυτό θα σήμαινε περισσότερο πόνο για εμάς από ό,τι είμαστε διατεθειμένοι να αντέξουμε».
Η αποφυγή της στόχευσης του ενεργειακού τομέα της ρωσίας μπορεί να καμθεί όσο περισσότερο μαίνεται η σύγκρουση και όσο περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Liz Truss δήλωσε το Σάββατο 26/2 ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηρίξει τον περιορισμό των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας στην Ευρώπη και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με τους εταίρους της Ομάδας των Επτά για να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία.
Κυριαρχία στα εμπορεύματα
Η Ρωσία παράγει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου, με την Ευρώπη να εξαρτάται από αυτήν για το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της.
«Οι ενεργειακές κυρώσεις είναι σίγουρα στο τραπέζι», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki στην εκπομπή «This Week» του ABC την Κυριακή 27/2.
«Δεν τα έχουμε αφαιρέσει, αλλά επιθυμούμε επίσης να βεβαιωθούμε ότι ελαχιστοποιούμε τον αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά και το κάνουμε με ενιαίο τρόπο».
Ενεργειακή κρίση
Η άνοδος των τιμών της ενέργειας λόγω της εισβολής στη Ουκρανία έχει ήδη κάνει τους οικονομολόγους να προβλέπουν υψηλότερη και διατηρήσιμη την άνοδο του πληθωρισμού καθώς και να αναθεωρούν αρνητικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, καθώς καταναλωτές και εταιρείες αναγκάζονται να διαθέσουν περισσότερους από τους πόρους τους σε καύσιμα και θέρμανση.
Οι συνέπειες της εισβολής
Οι πρώτες μέρες του πολέμου έδειξαν ότι πιθανότατα θα υπάρξουν εμπόδια που θα διατηρήσουν μια ομαλή ροή πετρελαίου.
Πολλοί αγοραστές έχουν αποσυρθεί από την αγορά ρωσικών φορτίων αργού, φοβούμενοι ότι θα παγιδευτούν σε κυρώσεις ή θα βλάψουν τη φήμη τους.
Τα Urals, η σημαντικότερη κατηγορία εξαγωγών της Ρωσίας, διαπραγματεύονται με έκπτωση ρεκόρ σε σχέση με τα διεθνή σημεία αναφοράς.
Απόσυρση χρηματοδότησης και συναλλαγματικές ισοτιμίες
Πολλές τράπεζες στην Ευρώπη και την Κίνα έχουν επίσης αποσυρθεί από τη χρηματοδότηση συμφωνιών ρωσικών εμπορευμάτων, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και οι ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων είναι απρόθυμοι να αναλάβουν τους κινδύνους της φόρτωσης στα ρωσικά λιμάνια.
«Ακόμη και αν είναι δυνατή η πληρωμή στο πλαίσιο εμπορικών συμβάσεων, οι πληρωμές θα είναι στο πάγο στο εγγύς μέλλον λόγω της αστάθειας των συναλλαγματικών ισοτιμιών», δήλωσε η Sofya Donets, οικονομολόγος στο Renaissance Capital στη Μόσχα.
«Για μια περίοδο αβεβαιότητας, το εμπόριο θα γίνει με μεγάλη δυσκολία».
Ασήμαντη κίνηση
Αλλά οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ χειρότερες αν επιβάλλονταν περιορισμοί στη Ρωσία.
Τα τελευταία μέτρα όσον τη χρηματοδότηση είναι «μια ευπρόσδεκτη κίνηση, αλλά ασήμαντη για τη μείωση των ροών πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο Thierry Bros, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού' .
«Θα είμαστε ακόμα σε θέση να πληρώσουμε για το φυσικό αέριο».
Ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Σε ένα σενάριο στο οποίο ο εφοδιασμός της Ευρώπης με φυσικό αέριο είχε διακοπεί, η ευρωζώνη θα οδηγούσε σε ύφεση, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.
Οι ΗΠΑ θα υποστούν πολύ πιο σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες και η ανάπτυξη θα επιβραδυνόταν, αναγκάζοντας τη Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια σε μια επιβραδυνόμενη οικονομία, έγραψαν οι οικονομολόγοι την περασμένη εβδομάδα.
JPMorgan: Στα 150 δολάρια το βαρέλι
Στην JPMorgan Chase, οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Bruce Kasman εκτιμούν ότι η συνεχής διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή του αργού στα 150 δολάρια το βαρέλι, δυνητικά μειώνοντας την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και αυξάνοντας τον πληθωρισμό κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Ωστόσο, η ομάδα του Kasman σημείωσε ότι μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και η απελευθέρωση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αντισταθμίσει έως και τα δύο τρίτα του ελλείμματος.
Επιπλέον έσοδα 65 δισ. δολ. φέτος
Εάν οι τιμές του αργού παραμείνουν γύρω στα 90 δολάρια φέτος, ο προϋπολογισμός της χώρας θα μπορούσε να έχει περισσότερα από 65 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον έσοδα, προσθέτοντας στην οικονομική ευρωστία του Κρεμλίνου, είπαν πρόσφατα οικονομολόγοι. Το πετρέλαιο στα 100 δολάρια θα ενίσχυε το απροσδόκητο κέρδος κοντά στα 73 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στα χαρτιά
Στη Natixis SA, η οικονομολόγος Alicia Garcia Herrero είπε ότι οι κυρώσεις για την ενέργεια θα μπορούσαν να εξακολουθούν να είναι στα χαρτιά.
«Η Δύση βρίσκει τρόπους να μειώσει τον αντίκτυπο ενός εμπορικού εμπάργκο, το οποίο θα περιελάμβανε την ενέργεια, αλλά δεν το έχει βρει ακόμη», είπε ο Γκαρσία Ερέρο. «Ωστόσο, είναι θέμα χρόνου».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών