Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι περικύκλωσαν το Κίεβο της Ουκρανίας, η ΕΕ χτυπάει την Ρωσία με SWIFT, Κεντρική Τράπεζα, εναέριο χώρο, Μοντρέ

Οι Ρώσοι περικύκλωσαν το Κίεβο της Ουκρανίας, η ΕΕ χτυπάει την Ρωσία με SWIFT, Κεντρική Τράπεζα, εναέριο χώρο, Μοντρέ
Την ίδια στιγμή η Τουρκία δηλώνει ότι άπαξ και η εισβολή της Ρωσίας έχει εξελιχθεί σε πόλεμο, θα ενεργοποιηθεί η συνθήκη του Μοντρέ του 1936 με μεγάλη πιθανότητα να απαγορεύσει την διέλευση των ρωσικών πλοίων από τον Βόσπορο αλλά ακόμη αυτό δεν είναι σαφές
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Επικίνδυνη κλιμάκωση καταγράφεται στο μέτωπο Ουκρανίας – Ρωσίας, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν περικυκλώσει το Κίεβο της πρωτεύουσα της Ουκρανίας, οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας είναι ασαφές πότε θα ξεκινήσουν… ενώ η Ευρώπη συντονισμένα προχωράει σε σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, πλήττοντας το 50% των αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, μπλοκάροντας ορισμένες τράπεζες από το σύστημα συναλλαγών SWIFT ενώ απαγόρευσαν τις πτήσεις οποιουδήποτε ρωσικού αεροσκάφους πάνω από την εναέριο χώρο της Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία δηλώνει ότι άπαξ και η εισβολή της Ρωσίας έχει εξελιχθεί σε πόλεμο, θα ενεργοποιηθεί η συνθήκη του Μοντρέ του 1936 με μεγάλη πιθανότητα να απαγορεύσει την διέλευση των ρωσικών πλοίων από τον Βόσπορο αλλά ακόμη αυτό δεν είναι σαφές.

Χαοτικό το σκηνικό πολέμου

Μετά από τέσσερις ημέρες πολέμου στην Ουκρανία με εκατέρωθεν απώλειες οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το Κίεβο ενώ άγνωστο είναι το μέλλον των συνομιλιών, που είχαν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα (28/2/2022) στη Λευκορωσία.
Παρατηρείται μεγάλη ανάπτυξη ρωσικών χερσαίων δυνάμεων σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το κέντρο του Κιέβου.
Εκτιμάται πως ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε την εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, μετά τις δυτικές κυρώσεις και για να ισχυροποιήσει τη θέση της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, εάν τελικά αυτές πραγματοποιηθούν. 

Οι συνομιλίες θα αποτελούσαν το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων ενώ την ίδια ώρα και εν μέσω εντάσεων με τη Δύση ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έθετε σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις.
Η Ρωσία έκανε γνωστό στις 27/02/2022 ότι, μετά από τις αρχικές αρνητικές απαντήσεις, η Ουκρανία συμφώνησε να στείλει μια ομάδα στη Λευκορωσία για συνομιλίες με σκοπό τον τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στη χώρα.
Νωρίτερα με τον ηγέτη της Λευκορωσίας και σύμμαχο του Putin, ανακοίνωσε πως συνομίλησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, σε μήνυμά του στο δίκτυο Telegram.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε πως από τις μέχρι στιγμής ρωσικές επιχειρήσεις έχουν σκοτωθεί 325 άμαχοι.

Περικυκλωμένο το Κίεβο

Ο Vitali Klitschko δήμαρχος του Κιέβου ανέφερε ότι η ουκρανική πρωτεύουσα είναι περικυκλωμένη και τόνισε ότι η εκκένωση των πολιτών δεν είναι μία δυνατή επιλογή καθώς «όλοι οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι».
«Βρισκόμαστε στα όρια μιας ανθρωπιστικής καταστροφής», δήλωσε στο Associated Press την Κυριακή 27/2/2022, καθώς συνεχίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη, η οποία, όπως είπε, επιτρέπει στις αρχές να κυνηγούν «σαμποτέρ» στους δρόμους.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι και το πρωί της Δευτέρας (28/2).
«Αυτή τη στιγμή έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, αυτή τη στιγμή έχουμε νερό και θέρμανση στα σπίτια μας.
Αλλά οι υποδομές έχουν καταστραφεί για να παραδώσουμε τα τρόφιμα και τα φάρμακα».«Γι' αυτό το λόγο το μήνυμα για όλους είναι:
Υποστηρίξτε την Ουκρανία από κοινού ... Είμαστε δυνατοί», είπε. «Κάθε Ουκρανός είναι περήφανος που είναι ανεξάρτητος, περήφανος που είναι Ουκρανός και είμαστε περήφανοι που έχουμε τη δική μας χώρα».

Μεγάλη φάλαγγα προς το Κίεβο

Δορυφορικές εικόνες της εταιρείας Maxar
οι οποίες τραβήχτηκαν στις 10:56 το πρωί της Κυριακής (27/2/2022) δείχνουν μια μεγάλη φάλαγγα ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, που περιλαμβάνει εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα, να κατευθύνεται βορειοανατολικά της ουκρανικής πόλης Ιβάνκιβ και να κινείται προς το Κίεβο, το οποίο βρίσκεται περίπου 65 χιλιόμετρα μακριά.
Η φάλαγγα εκτεινόταν για περισσότερα από 5 χιλιόμετρα, και περιείχε καύσιμα, υλικοτεχνική υποδομή και τεθωρακισμένα οχήματα, όπως άρματα μάχης, οχήματα μάχης πεζικού, αυτοκινούμενο πυροβολικό.

Η ανακίονωση της Ουκρανίας για τις συνομιλίες

Η ουκρανική προεδρία ανέφερε νωρίτερα την Κυριακή (27/2/2022) πως αποδέχθηκε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία,που θα γίνουν στα σύνορα με τη Λευκορωσία, κοντά στο Τσερνόμπιλ, μια απόφαση που ελήφθη μετά τη μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Alexander Lukashneko.
«Η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική (αντιπροσωπεία), χωρίς να έχουν οριστεί προαπαιτούμενα, στα ουκρανο-λευκορωσικά σύνορα, στην περιοχή του ποταμού Πρίπιατ», δήλωσε η προεδρία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
dor.JPG

Απαισιόδοξος ο Zelensky

«Δεν είμαι αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky σε νέο του διάγγελμα και αναφερόμενος στις συνομιλίες που πρόκειται να διεξαχθούν με τη Ρωσία στη Λευκορωσία τη Δευτέρα (28/2).
«Θα είμαστε ευτυχείς αν το αποτέλεσμα των συνομιλιών είναι η ειρήνη.
Ας αφήσουμε τους διαπραγματευτές να προσπαθήσουν, ώστε κανένας να μην αμφιβάλλει ότι εγώ ως πρόεδρος δεν προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.
Νωρίτερα, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τον εκπρόσωπο του Zelensky ισχυρίζονταν πως οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να το διαψεύδει.
Radically oriented protesters throwing Molotov cocktails in direction of Interior troops positions. Dynamivska str. Euromaidan Protests. Events of Jan 19, 2014.
map_1_1.JPG

Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Χωρίς προαπαιτούμενα οι συνομιλίες

Σε δηλώσεις που έκανε με αφορμή τις συνομιλίες με τη Ρωσία ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba είπε πως «το γεγονός ότι τώρα έστειλαν μήνυμα (οι Ρώσοι) ότι είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς απαιτήσεις και προαπαιτούμενα είναι μια νίκη για την ουκρανική πλευρά».
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη «που έχουν προσφέρει οι σύμμαχοι και φίλοι μας», τονίζοντας, ωστόσο, ότι «είναι οι δικοί μας άνθρωποι όμως που πολεμούν, παλεύουν και σκοτώνονται».Επισήμανε επίσης ότι «θα στείλουμε μια αντιπροσωπεία σε ένα μεθοριακό σταθμό και πάμε εκεί πρώτα απ’ όλα για να ακούσουμε τι έχει να μας προτείνει η Ρωσία, τι έχει να πει.
Δεν υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία, δεν υπάρχει κάποιος στόχος, δεν υπάρχει κάποια βάση πέρα από το ότι είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τι έχει να πει η Ρωσία και να θέσουμε τα αιτήματά μας».
map_2_4.JPG
Σε εκείνο το σημείο υπογράμμισε ότι «ο πρόεδρος Lukashenko διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Zelensky ότι δεν θα υπάρξει καμία εχθρική ενέργεια από το έδαφος της Λευκορωσίας και καμία ρωσική επίθεση από τη Λευκορωσία και αυτό είναι κάτι θετικό» ενώ διεμήνυσε τα εξής:
«Θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τη χώρα μας, να αντιστεκόμαστε επιτυχώς στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, στους Ρώσους εισβολείς, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να ανακαταλάβουμε όποια εδάφη έχουν καταλάβει.
Αλλά θα ήθελα να κάνω απολύτως σαφές, ότι δεν πρόκειται να παραδώσουμε ούτε μια σπιθαμή του εδάφους της Ουκρανίας»
Καταλήγοντας είπε ότι η έμμεση απειλή Putin για τα πυρηνικά θα ήταν «κάτι καταστροφικό για τον κόσμο.
Βέβαια δεν είναι αυτό που αναμένουμε ακόμα και από τον πρόεδρο Putin αυτή τη στιγμή».
444.jpg

ukr.JPG
Σε συναγερμό οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις

Διαταγή να τεθούν οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις σε ύψιστο συναγερμό έδωσε ο πρόεδρος της χώρας Vladimir Putin την Κυριακή (27/2/2022).
Η απόφαση να τεθούν οι πυρηνικές δυνάμεις της χώρας ελήφθη εν μέσω εντάσεων της Ρωσίας με τη Δύση, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Putin επικαλέστηκε επιθετικές δηλώσεις ηγετών του ΝΑΤΟ και οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση είπε: «Όπως βλέπετε, όχι μόνο οι δυτικές χώρες λαμβάνουν εχθρικά μέτρα κατά της χώρας μας στην οικονομική διάσταση - εννοώ τις παράνομες κυρώσεις που όλοι γνωρίζουν πολύ καλά.
«Αλλά και οι ανώτατοι αξιωματούχοι ηγέτιδων χωρών του ΝΑΤΟ επιτρέπουν στους εαυτούς τους να κάνουν επιθετικές δηλώσεις σε σχέση με τη χώρα μας», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Οι αποτρεπτικές δυνάμεις της Ρωσίας περιλαμβάνουν διάφορα στρατηγικά όπλα, τόσο πυρηνικά όσο και συμβατικά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ορισμό της Ρωσίας, οι δυνάμεις έχουν σχεδιαστεί για «να αποτρέψουν την επιθετικότητα εναντίον της Ρωσίας και των συμμάχων της, καθώς και για να νικήσουν τον επιτιθέμενο, συμπεριλαμβανομένου ενός πολέμου με τη «χρήση πυρηνικών όπλων».
01_21.JPG

Λευκός Οίκος για ρωσικά πυρηνικά

«Έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας» διεμήνυσε η εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Joe Biden, Jen Psaki μετά την απόφαση του Vladimir Putin να κηρύξει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας σε κατάσταση συναγερμού.
«Έχουμε δει ένα μοτίβο από τον πρόεδρο Putin το οποίο κατασκευάζει απειλές που δεν υπάρχουν για να δικαιολογήσουν περαιτέρω επιθετικότητα, και η παγκόσμια κοινότητα και ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να το δουν μέσα από αυτό το πρίσμα.
Toν έχουμε δει να το κάνει αυτό ξανά και ξανά.
Σε καμία στιγμή η Ρωσία δεν ήταν υπό απειλή από το ΝΑΤΟ, δεν απειλήθηκε από την Ουκρανία, όλα αυτά είναι ένα μοτίβο από τον Putin» ανέφερε στο ABC η Αμερικανίδα αξιωματούχος.
«Έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, αλλά πρέπει επίσης να καταγγείλουμε τον Putin» τόνισε.
Πράξη κλιμάκωσης της έντασης χαρακτήρισε τον συναγερμό των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων το Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Stoltenberg (NATO): Επιθετική, επικίνδυνη και ανεύθυνη η ρητορική Putin


Η κίνηση του προέδρου Vladimir Putin να θέσει σε επιφυλακή τα πυρηνικά της Ρωσίας είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη και προστίθεται στο επιθετικό μοτίβο του Ρώσου ηγέτη που αφορά την Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή 27/2 ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, όπως μετέδωσε το Reuters.
"Πρόκειται για επικίνδυνη ρητορική.
Πρόκειται για μια συμπεριφορά που είναι ανεύθυνη.
Και φυσικά όταν συνδυάζεται αυτή η ρητορική με αυτό που κάνουν στην Ουκρανία -διεξάγουν πόλεμο εναντίον ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου έθνους, διεξάγουν πλήρη εισβολή στην Ουκρανία- αυτό προσθέτει στη σοβαρότητα της κατάστασης", δήλωσε ο Stoltenberg στην εκπομπή "State of the Union" του CNN.
Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα κανονικότητα, πρόσθεσε το Stoltenberg, προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ θα προσφέρει περισσότερα αντιαρματικά και όπλα αεράμυνας στην Ουκρανία.

Πυραυλικές επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Δύο ουκρανικές εγκαταστάσεις που περιείχαν πυρηνικά απόβλητα υπέστησαν ζημιές εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανέφεραν διεθνείς παρατηρητές την Κυριακή (27/2/2022).
Πύραυλοι έπληξαν μια αποθήκη διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων στο Κίεβο ενώ ένας ηλεκτρικός μετασχηματιστής υπέστη ζημιά σε παρόμοια εγκατάσταση στο Χάρκοβο, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, αναφέρει το Bloomberg.
Οι παρατηρητές αναμένουν τις μετρήσεις για τυχόν αύξηση της ραδιενέργειας στην περιοχή.
«Αυτά τα δύο περιστατικά υπογραμμίζουν τον πραγματικό κίνδυνο να υποστούν ζημιά εγκαταστάσεις με ραδιενεργό υλικό κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, με δυνητικά σοβαρές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Επιτροπής Rafael Mariano Grossi.
«Καλώ επειγόντως και σθεναρά όλα τα μέρη να απόσχουν από οποιαδήποτε στρατιωτική ή άλλη ενέργεια που θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια και την ασφάλεια αυτών των εγκαταστάσεων», πρόσθεσε.
Η Ουκρανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη μετά τη Γαλλία.
Η Energoatom, η εταιρεία κοινής ωφελείας που διαχειρίζεται τους αντιδραστήρες της, συνέχισε τη λειτουργία των τεσσάρων εργοστασίων της που στεγάζουν 15 αντιδραστήρες ακόμη και όταν εκτυλίχθηκε η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας.
02_14.JPG

Ρωσία: Καταστρέψαμε 1.067 στόχους


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ένας αριθμός Ρώσων στρατιωτών σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
«Δυστυχώς, ορισμένοι από τους συντρόφους μας σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή (27/2/2022).
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας γνωρίζει επίσης «μερικούς αιχμαλωτισμένους Ρώσους στρατιωτικούς», είπε.
«Αλλά οι απώλειές μας είναι πολλές φορές λιγότερες από τους εξαφανισμένους εθνικιστές, καθώς και τις απώλειες μεταξύ των στρατιωτών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», είπε ο Konashenkov.
«Οι Ρώσοι στρατιωτικοί επιδεικνύουν θάρρος και ηρωισμό ενώ εκτελούν καθήκοντα μάχης μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέστρεψαν 1.067 στρατιωτικούς στόχους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων S-300 και Buk M-1 και μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου.
«Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν χτυπήσει 1.067 στρατιωτικούς στόχους της Ουκρανίας από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», είπε ο Konashenkov.
Οι στόχοι που καταστράφηκαν περιλαμβάνουν 27 θέσεις διοίκησης και κέντρα επικοινωνίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, 38 S-300, Buk M-1 και πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Osa, καθώς και 56 ραντάρ, είπε.
«Μόνο σήμερα (27/2), επτά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος S-300 κοντά στο Kramatorsk, καταστράφηκαν.
Τρία επιθετικά drones Bayraktar TB-2 καταρρίφθηκαν στα προάστια του Chernihi», σημείωσε, όπως μετέδωσε το Interfax.
Συνολικά 254 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, 31 αεροσκάφη στο έδαφος, 46 συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης, 103 πυροβόλα και όλμοι πεδίου, καθώς και 164 ειδικά στρατιωτικά οχήματα, καταστράφηκαν από την αρχή της επιχείρησης, πρόσθεσε.

Ουκρανία: 325 άμαχοι νεκροί

Νεότερο απολογισμό των θυμάτων των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων έδωσε το βράδυ της Κυριακής (27/2/2022) το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 325 άμαχοι ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες.
Στους νεκρούς περιλαμβάνονται και 14 παιδιά.

Επείγουσα σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε, κατόπιν αιτήματος των Δυτικών, απόφαση με την οποία συγκαλείται για τη Δευτέρα (28/02/2022), «έκτακτη κατεπείγουσα σύνοδος» της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για να εκφραστούν τα 193 μέλη της σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η απόφαση, την οποία είχαν εισηγηθεί οι ΗΠΑ και η Αλβανία, υιοθετήθηκε από 11 χώρες.
Η Ρωσία την καταψήφισε και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα και η Ινδία απείχαν της ψηφοφορίας.
Δεν ήταν δυνατή η άσκηση βέτο για τη σύγκληση αυτή, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό του ΟΗΕ.


Προσφυγή της Ουκρανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Το κορυφαίο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε πως η Ουκρανία κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Ρωσίας, λέγοντας πως ο ισχυρισμός της Ρωσίας ότι εισέβαλε στη χώρα για να αποτρέψει μια γενοκτονία είναι ψευδής και ζητώντας από τους δικαστές να δώσουν εντολή για «προσωρινά μέτρα» για να προστατευθεί το Κίεβο.
Ο Oυκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είχε δηλώσει νωρίτερα την Κυριακή (27/2/2022) ότι κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Σε δήλωσή του, το δικαστήριο επιβεβαίωσε πως έλαβε την προσφυγή της Ουκρανίας.
Δεν έκανε γνωστό πότε θα εξετασθεί η υπόθεση.

Ενημέρωσε τον Zelensky για τις κυρώσεις

Tηλεφωνική επικοινωνία είχε η πρόεδρος τη Commission Ursula Von der Leyen με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelesnky.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον ενημέρωσε εξήγησε «τα ισχυρά και άμεσα μέτρα που λαμβάνουμε για να στηρίξουμε την άμυνα της Ουκρανίας, την οικονομία της και τους πρόσφυγες, καθώς και τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας», όπως ανέφερε η ίδια στο Twitter.

Η Δανία στέλνει και ...«εθελοντές»


Η Δανία θα επιτρέψει σε εθελοντές να ενταχθούν στις διεθνείς ταξιαρχίες που θέλει να σχηματίσει η Ουκρανία
για να πολεμήσει εναντίον της ρωσικής εισβολής, δήλωσε η πρωθυπουργός Mette Frederiksen , λέγοντας πως δεν βλέπει να υπάρχει «νομικό κώλυμα».
«Είναι μια επιλογή που κάποιος μπορεί να κάνει.
Αυτό ισχύει ασφαλώς για όλους τους Ουκρανούς που κατοικούν εδώ, αλλά επίσης για άλλους που σκέπτονται ότι μπορούν να συνεισφέρουν άμεσα στη σύγκρουση», τόνισε η πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Δήλωσε ακόμη πως η Δανία θα δωρίσει στην Ουκρανία 2.700 αντιαρματικά όπλα.

Μάχες στην Ουκρανία

Πολύ μεγάλες δυνάμεις ρωσικών αρμάτων μάχης πέρασαν τα σύνορα της Ρωσίας με κατεύθυνση το Χάρκοβο.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν αναφορές για εκρήξεις στο Χάρκοβο και τη Μαριούπολη.
Εξάλλου Ουκρανός αξιωματούχος υποστήριξε, πως πύραυλοι τύπου Iskander εκτοξεύτηκαν νωρίτερα από τη Λευκορωσία και έπληξαν το αεροδρόμιο Zhytomyr.

sat.JPG

Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν την πόλη Βασίλκιβ – Φωτιά σε διυλιστήριο

Όπως ανέφερε η δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την περιοχή Βασίλκιβ στην περιφέρεια του Κιέβου.
«Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα εδώ γύρω. Κρατήστε!», ανέφερε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, η Natalya Balasinovic.
Φωτογραφίες και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τεράστιες φλόγες να υψώνονται στον ουρανό.

Ουκρανός ταξίαρχος: Συνελήφθησαν 200 Ρώσοι αιχμάλωτοι

Ο Ουκρανός ταξίαρχος Boris Kremetchki δήλωσε ότι συνελήφθησαν περίπου 200 Ρώσοι αιχμάλωτοι «κακά εξοπλισμένοι».
«Πιάσαμε κάπου 200 Ρώσους στρατιώτες, κάποιοι εξ’ αυτών 19χρονοι, ανεκπαίδευτοι και κακά εξοπλισμένοι.
Τους φερόμαστε όπως προβλέπει η Σύμβαση της Γενεύης, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», τόνισε ο αξιωματούχος, που είναι ο στρατιωτικός ακόλουθος της ουκρανικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.
Ο ίδιος είπε ότι επετράπη στους αιχμαλώτους να τηλεφωνήσουν στους γονείς τους κι ότι τους μοιράστηκαν τρόφιμα και νερό.

ΕΕ: Περισσότεροι από 300.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα

Για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο εδώ και πολλά χρόνια έκανε λόγο ο Επίτροπος Διαχείρισης κρίσεων Janez Lenarcic, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ σημειώνοντας ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών μπορεί να ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια.
«Για την ανθρωπιστική κατάσταση συνολικά, ο επί του παρόντος αναμενόμενος αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών είναι πάνω από 7 εκατομμύρια», τόνισε ο Lenarcic.
Από την πλευρά της, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson ανέφερε ότι μέχρι τώρα 300.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και υπογράμμισε την αλληλεγγύη των των Ευρωπαίων πολιτών.
«Οι περισσότεροι από τις 300.000 που έχουν φτάσει έχουν βιομετρικό διαβατήριο που σημαίνει ότι μπορούν να μείνουν με ελεύθερη βίζα για 90 ημέρες, οι περισσότεροι απορροφώνται από τους συγγενείς τους, ένας περιορισμένος αριθμός έχει κάνει αίτηση για άσυλο, αλλά τα πράγματα θα αλλάξουν», επισήμανε η Johansson και ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν πολύ υψηλότερο αριθμό ανθρώπων που θα προσπαθήσουν να έρθουν και τους οποίους θα πρέπει να καλωσορίσει η ΕΕ».

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης