Πρωτοφανή αύξηση του βασικού της επιτοκίου ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας το πρωί της Δευτέρας (28/2/2022), σε μία προσπάθεια να ανακόψει την κατάρρευση στο ρούβλι και την εκτόξευση του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, τα επιτόκια αυξάνονται στο 20% από 9,5%, καθώς οι οικονομικές κυρώσεις έχουν πλέον σημαντική επίπτωση στη ρωσική οικονομία.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το ρούβλι κατέρρευσε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου στα 119,5 ρούβλια ανά δολάριο.
Η αύξηση του επιτοκίου «έχει σχεδιαστεί για να αντισταθμίσει τον αυξημένο κίνδυνο υποτίμησης του ρουβλίου και πληθωρισμού» επισημαίνει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.
Αυτό έπεται της εντολής της κεντρικής τράπεζας να παγώσει τις προσφορές ξένων για πώληση ρωσικών τίτλων σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις στην αγορά.
Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελευθερώσει 733 δισ. ρούβλια (8,78 δισ. δολάρια) σε αποθεματικά τοπικών τραπεζών για να ενισχύσει τη ρευστότητα.
Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ρωσίας θα δώσουν παράλληλα εντολή στις ρωσικές εξαγωγικές εταιρείες να πουλήσουν το 80% του ξένου συναλλάγματος από τα έσοδά τους, όπως ανήγγειλαν.
Αυτή την ώρα, το ρούβλι διαπραγματεύεται στα 106 ρούβλια ανά δολ.
Το Σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ο Καναδάς συμφώνησαν να αποκόψουν βασικές ρωσικές τράπεζες από το διατραπεζικό σύστημα, SWIFT, που συνδέει περισσότερες από 11.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες. Η ΕΕ ανακοίνωσε επίσης την Κυριακή (27/2/2022) ότι έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη.
Η επιτάχυνση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας -οι ισυρότερες που έχει αναπτύξει ποτέ η ΕΕ εναντίον της- έρχεται καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία. Έπειτα από αρκετές ημέρες σφοδρών βομβαρδισμών και βομβαρδισμών σε μεγάλα αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ουκρανίας, του Κίεβου και του Χάρκοβο, που μαζί έχουν πληθυσμό σχεδόν 5 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Υπό «πτώχευση ή πιθανή πτώχευση» η ευρωπαϊκή θυγατρική της ρωσικής τράπεζας Sberbank
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ανακοίνωση της προειδοποιεί ότι η τράπεζα Sberbank Europe AG και οι θυγατρικές της σε Κροατία και Σλοβενία είναι πλέον αφερέγγυες ή είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν λίαν συντόμως στην κατάσταση αυτή.
Η αυστριακή μητρική τράπεζα Sberbank Europe AG ανήκει εξ ολοκλήρου στη Δημόσια Ανώνυμη Εταιρεία Sberbank της Ρωσίας, της οποίας πλειοψηφικός μέτοχος είναι η Ρωσική Ομοσπονδία (50% συν μία μετοχή με δικαίωμα ψήφου).
Η ΕΚΤ έλαβε την απόφαση αφού διαπίστωσε ότι, στο εγγύς μέλλον, η τράπεζα είναι πιθανό να μην είναι σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη ή άλλες υποχρεώσεις της καθώς καθίστανται απαιτητές.
Η Sberbank Europe AG και οι θυγατρικές της παρουσίασαν σημαντικές εκροές καταθέσεων ως αποτέλεσμα του αντίκτυπου της φήμης των γεωπολιτικών εντάσεων. Αυτό οδήγησε σε επιδείνωση της θέσης ρευστότητάς της. Και δεν υπάρχουν διαθέσιμα μέτρα με ρεαλιστική πιθανότητα αποκατάστασης αυτής της θέσης σε επίπεδο ομίλου και σε κάθε θυγατρική του εντός της τραπεζικής ένωσης.
Η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι ιδιώτες καταθέτες προστατεύονται έως και 100.000 ευρώ ανά καταθέτη ανά τράπεζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η προστασία παρέχεται από τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων που ισχύουν στην Αυστρία, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού υποκαταστήματος της τράπεζας, της Κροατίας και της Σλοβενίας.
Σύμφωνα με την εντολή του, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης πρέπει να επιβεβαιώσει την αποτυχία ή την πιθανότητα αποτυχίας της αξιολόγησης της ΕΚΤ και θα αποφασίσει και θα εφαρμόσει τα επόμενα βήματα.
Η Sberbank Europe AG έχει θυγατρικές στην Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στη Δημοκρατία της Σέρπσκα, στην Τσεχική Δημοκρατία, στην Ουγγαρία και στη Σερβία. Η ΕΚΤ έχει συντονιστεί με τις εθνικές αρμόδιες αρχές σε αυτές τις δικαιοδοσίες καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
www.bankingnews.gr
Ρωσία: Αυξάνει τα επιτόκια στο 20% από 9,5% - Καταρρέει το ρούβλι - Υπό πτώχευση θυγατρική της Sberbank
Η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι η τράπεζα Sberbank Europe AG και οι θυγατρικές της σε Κροατία και Σλοβενία είναι πλέον αφερέγγυες ή είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν λίαν συντόμως στην κατάσταση αυτή
Σχόλια αναγνωστών