Η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το ένα τρίτο του φυσικού της αερίου
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εκτινάχθηκαν έως και +36% τη Δευτέρα, αφού τα δυτικά έθνη συμφώνησαν να επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις στις ρωσικές δραστηριότητες, προκειμένου να υποχρεωθεί ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin να αποσύρει τις δυνάμεις του από την Ουκρανία.
Οι νέες κυρώσεις αποκλείουν την ενέργεια, αλλά θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους εμπλεκόμενους να μείνουν μακριά από τις ρωσικές ροές.
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν φόβοι ότι η Μόσχα θα μπορούσε να προχωρήσει σε αντίποινα περικόπτοντας τις προμήθειες.
Ενδέχεται επίσης να ακολουθήσουν αυστηρότεροι περιορισμοί.
Η εξάρτηση της Ευρώπης
Η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το ένα τρίτο του φυσικού της αερίου, με πολλές από αυτές τις αποστολές να ρέουν μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία.
Οποιαδήποτε διαταραχή θα μπορούσε να παγώσει την Ευρώπη το χειμώνα και να περιορίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της ηπείρου, αναγκάζοντας τις ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως τα μεταλλουργεία και τους κατασκευαστές λιπασμάτων να επιβραδύνουν ή να κλείσουν την παραγωγή τους.
«Οι πρόσθετες κυρώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν αντίποινα από τη Ρωσία, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τις εισαγωγές ενέργειας στη Δυτική Ευρώπη», δήλωσε σε έκθεσή του ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.
Η επίδραση του αποκλεισμού swift
Σύμφωνα με τις κυρώσεις, ορισμένες ρώσικες τράπεζες θα αποκλειστούν από το τραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT που χρησιμοποιείται για συναλλαγές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο.
Οι κυρώσεις θα στοχεύουν επίσης τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας.
Ορισμένες τράπεζες ήδη αποσύρουν τη χρηματοδότηση για τις συναλλαγές εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και μετάλλων, από τη Ρωσία, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει νέες αναταράξεις στις αγορές.
Οι κυρώσεις θα «μειώσουν ουσιαστικά» την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας να πουλά ξένα περιουσιακά στοιχεία για να στηρίξει το ρούβλι, είπε ο Shearing.
Θα περιορίσει επίσης την ικανότητα των ρωσικών εταιρειών να εξυπηρετούν υποχρεώσεις που εκφράζονται σε forex.
Εάν τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας παγώσουν, δεν θα έχει πλέον νόημα η χώρα να εξάγει περισσότερα από όσα εισάγει, ανέφερε και η Goldman Sachs.
Παραμένουν οι κυρώσεις στην ενέργεια
Αν και ακόμη οι δυτικοί έχουν αποφύγει να επιβάλουν κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν ακόμα να επιβληθούν.
«Οι ενεργειακές κυρώσεις είναι σίγουρα στο τραπέζι», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki.
«Δεν τα έχουμε αφαιρέσει, αλλά θέλουμε επίσης να το κάνουμε και να βεβαιωθούμε ότι ελαχιστοποιούμε τον αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά και το κάνουμε με ενιαίο τρόπο».
Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να απογαλακτιστούν από το ρωσικό αέριο κατασκευάζοντας τερματικούς σταθμούς LNG και η Γερμανία διέκοψε τις εγκρίσεις για τον αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2 και επέκτεινε τη χρήση άνθρακα.
Όμως τα νέα έργα χρειάζονται χρόνια για να κατασκευαστούν.
Προς το παρόν, η ήπειρος παραμένει βαθιά εξαρτημένη από τη Μόσχα για ενέργεια, ιδιαίτερα φυσικό αέριο, και οποιαδήποτε διακοπή των ροών θα μπορούσε να επιβραδύνει την αναπλήρωση των εξαντλημένων αποθηκών το καλοκαίρι και να οδηγήσει σε νέα κρίση εφοδιασμού το επόμενο έτος.
«Η κίνηση της Γερμανίας να κατασκευάσει δύο τερματικούς σταθμούς LNG υποστηρίζει περαιτέρω την άποψη ότι όσο ο Putin ελέγχει τη Ρωσία, τόσο ο Nord Stream 2 θα είναι νεκρός», πρόσθεσε η Goldman Sachs.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών