Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν την Ουκρανία για 5η νύχτα - Δραματικό διάγγελμα Zelenskiy: Το κακό προσωποποιημένο μας βομβαρδίζει

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν την Ουκρανία για 5η νύχτα -  Δραματικό διάγγελμα Zelenskiy: Το κακό προσωποποιημένο μας βομβαρδίζει

Η απειλή αποτυπώνεται σε νέα βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν την ένταση των εκρήξεων στην ουκρανική πρωτεύουσα

Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία μετά το πέρας των διμερών διαπραγματεύσεων, με νέες εκρήξεις να σημειώνονται στην ανατολική πλευρά του Κιέβου.
Όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για «σφυροκόπημα», ενώ oι σειρήνες του πολέμου δεν σταματούν να «ουρλιάζουν».
Σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει άλλα πέντε χιλιόμετρα προς το κέντρο του Κιέβου το τελευταίο 24ωρο, πλησιάζοντας σταθερά προς τον στόχο τους, την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας και την πτώση της κυβέρνησης Zelenskiy.
Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η πρόοδος των Ρώσων στο πεδίο της μάχης «παραμένει αργή», ωστόσο τα πέντε χιλιόμετρα δεν αποτελούν αμελητέα απόσταση.
«Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται τώρα στα 25 χιλιόμετρα απόσταση από το Κίεβο», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. 

 

Διάγγελμα Zelenskiy

Νέο διάγγελμα προς τον λαό της Ουκρανίας εξέδωσε ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ενώ οι Ρώσοι σφυροκοπούν με σφοδρότητα το Κίεβο.
«Το κακό» προσωποποιημένο μας βομβαρδίζει και πρέπει «να σταματήσει αμέσως», πρέπει να καταστραφεί η οικονομία της Ρωσίας για να δείξουμε ότι η ανθρωπότητα γνωρίζει πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό της, είπε στο νέο του δραματικό διάγγελμα ο πρόεδρος Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία δέχτηκε νέα πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις, με 56 επιθέσεις με ρουκέτες και 113 βαλλιστικούς πυραύλους τύπου κρουζ.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι ζουν υπό ένα συνεχιζόμενο καθεστώς τρόμου αγωνιώντας για το κάθε λεπτό ενώ τρέχουν σε καταφύγια για να γλιτώσουν τους βομβαρδισμούς. 
Η απειλή αποτυπώνεται σε νέα βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν την ένταση των εκρήξεων στην ουκρανική πρωτεύουσα.

 

Ρωσία: Έχουμε χτυπήσει 1.146 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία

Τον έως σήμερα απολογισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Μόσχα, έχουν χτυπηθεί 1.146 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της αποστρατικοποίησης, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Μόσχας.
Ανάμεσα στους στόχους που έχουν χτυπηθεί, συγκαταλέγονται 31 διοικητικά και επικοινωνιακά κέντρα, 81 S-300, Osa και Buk Μ-1 αντιαεροπορικά συστήματα, καθώς και 75 σταθμούς ραντάρ και έξι κομβόι με ουκρανικά οχήματα που μετέφεραν οπλισμό.
Όσον αφορά τις επιθετικές κινητές μονάδες, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει εξουδετερώσει 311 τανκς και άλλα τεθωρακισμένα μάχης, 42 αεροσκάφη και ελικόπτερα, 51 μονάδες πολλαπλών πυραύλων, 147 οπλικά συστήματα εδάφους και 263 οχήματα ειδικών δυνάμεων.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας υπήρξε αναφορά και για 110 Ουκρανούς στρατιώτες, οι οποίοι αυτομόλησαν και παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις.

«Κοινά σημεία»

Στο μεταξύ, oλοκληρώθηκαν, για την ώρα, οι συνομιλίες των διαπραγματευτών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην πόλη Γκόμελ της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, οι διαπραγματευτές της Μόσχας και του Κιέβου θα επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να ενημερώσουν τους πολιτικούς τους ηγέτες, να λάβουν περαιτέρω οδηγίες και να προχωρήσουν σε έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών «στο εγγύς μέλλον».
Όπως ανέφερε ο σύμβουλος του επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, οι δύο πλευρές προσδιόρισαν μια σειρά από θέματα που έχουν προτεραιότητα, ενώ έχουν καταρτίσει και μια λίστα με πιθανές λύσεις.
«Προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία να εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις, οι εκπρόσωποι αναχωρούν στις πρωτεύουσές τους για διαβουλεύσεις»
εξήγησε ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Mikhail Podolyak, κάνοντας ωστόσο λόγο για δύσκολες συνομιλίες και χαρακτηρίζοντας τη ρωσική πλευρά προκατειλημμένη.
Παράλληλα, όπως ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Vladimir Medinski, «εντοπίσαμε ζητήματα στα οποία μπορούμε να περιμένουμε συμφωνία».
«Το πιο σημαντικό είναι ότι (εμείς) συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας.
Υπάρχει μια τέτοια συμφωνία» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως πριν από τις επόμενες συνομιλίες, κάθε αντιπροσωπεία θα συζητήσει τις διαπραγματευτικές θέσεις με την ηγεσία της χώρας της.

 

Eπισημαίνεται πως ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θέτει τέσσερις όρους, προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, με τις αγορές να εξετάζουν, την ίδια στιγμή, επίλυση στο τραπέζι των διαπραγμάτευσεων.
Ειδικότερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Vladimir Putin είχε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Macron, λίγη ώρα πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, η επικοινωνία διήρκεσε μιάμιση ώρα και όπως μεταδίδει το RT ο Putin επανέλαβε τους τέσσερις όρους που θέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο που μαίνεται για 5η μέρα. Οι τέσσερις όροι είναι οι εξής:

 

  • Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  • Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

Σημειώνεται πως ο Ρώσος πρόεδρος αρχικά απαίτησε έναρξη διαπραγματεύσεων μόνο με την προϋπόθεση να παραδώσουν τα όπλα οι Ουκρανοί, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριξε πως δεν συνομιλεί με «ναζιστές και ναρκομανείς», αφήνοντας βεβαίως αιχμές για την κυβέρνηση της Ουκρανίας, την οποία μάλιστα κάλεσε τον ουκρανικό λαό και στρατό να ανατρέψουν.
Από την αρχή της σύγκρουσης, ήταν σαφές ότι οι Ρώσοι επιθυμούν την άνευ (ουκρανικών) όρων παράδοση η οποία θα τερματίσει όχι μόνο τον πόλεμο, αλλά και τη θητεία της ουκρανικής κυβέρνησης και της προεδρίας Zelensky – αυτό σημαίνει ο όρος «ουδέτερο καθεστώς».
Όπως ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα του Ουκρανού προέδρου Zelensky με τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος έχει μιλήσει σήμερα πολλές φορές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Macron επανέλαβε το επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση παύση πυρός.
Για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να εφαρμοστούν τα εξής:

  • Άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών,
  • Προστασία των αστικών υποδομών και
  • Εξασφάλιση των οδικών αξόνων πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών στη Λευκορωσία, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς από αέρος, με το Χάρκοβο να δέχεται τεράστιο πλήγμα. Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν ακόμα περισσότερο περιμετρικά του Κιέβου και διαμήνυσαν ότι όλοι οι άμαχοι Ουκρανοί πολίτες μπορούν να φύγουν ελεύθερα από την πόλη, κάτι που ενισχύει τις ανησυχίες για μια ολομέτωπη επίθεση κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Παράλληλα, η Ρωσία έκανε γνωστό ότι έχει καταλάβει δύο πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία (Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στην περιοχή Ζαπορίζια), αν και οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως παρά τις σκληρές μάχες, εξακολουθούν να έχουν στον έλεγχο τους όλες σχεδόν τις πόλεις.
Πλέον, και με τη ρωσική επίθεση να φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί, τη στιγμή που η Δύση προχωρά ενωμένα και συντονισμένα σε πολύ σκληρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας (π.χ. η ΕΕ μπλοκάρει ορισμένες τράπεζες από το σύστημα συναλλαγών SWIFT, απαγορεύει τις πτήσεις των ρωσικών αεροσκαφών πάνω από τον εναέριο χώρο της) και ενισχύει τη στήριξη της Ουκρανίας, το μεγάλο ερωτηματικό είναι ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, ο οποίος μάλιστα έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας. 

Ο Zelensky υπέγραψε αίτημα για ένταξη στην ΕΕ

Ο Zelensky υπέγραψε την αίτηση για ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα η φωτογραφία ανέβηκε από τον λογαριασμό του ουκρανικού κοινοβουλίου στο twitter.
Νωρίτερα σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky είχε προβεί σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμα στο οποίο απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επείγουσα ένταξη της χώρας στο μπλοκ των 27 μελών υπό ειδικές διαδικασίες.

Με ελικόπτερα στο Γκόμελ

Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στο σημείο της συνάντησης με ελικόπτερα.

Οθκρα.webp

Στην ουκρανική αντιπροσωπεία συμμετείχε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Oleksii Reznikov, αλλά και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Mykhailo Podolyak.
Στον αντίποδα, η Μόσχα εκπροσωπήθηκε -μεταξύ άλλων- από το δεξί χέρι του προέδρου Putin, Vladimir Medinsky, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Andrei Rudenko.

O Zelensky ζητά ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, επανέλαβε το αίτημα για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενταχθεί άμεσα η Ουκρανία με νέα ειδική διαδικασία. Είμαστε ευγνώμονες στους συνεργάτες μας που είναι μαζί μας. Στόχος μας όμως είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και, το πιο σημαντικό, να είμαστε ίσοι» αναφέρει σε νέο μήνυμα του.
Ο Ουκρανός πρόεδρος γνωστοποίησε, επίσης, πως ορισμένοι Ουκρανοί «με εμπειρία σε πολεμικές επιχειρήσεις» απελευθερώνονται βάσει στρατιωτικού νόμου από την κράτηση και αίρονται όλες οι κυρώσεις από αυτούς.
«Λήφθηκε μια ηθικά δύσκολη απόφαση - σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο, μαχητές Ουκρανοί με πραγματική εμπειρία μάχης θα αποφυλακιστούν και θα μπορούν να εξιλεωθούν για την ενοχή τους», είπε ο Zelensky στο μήνυμά του.
Διευκρίνισε, ακόμα, ότι «όλες οι κυρώσεις αίρονται από έναν αριθμό ατόμων, συμμετεχόντων στην έκτακτη επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Donbas».

Περικυκλωμένο το Κίεβο

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο παραμένει περικυκλωμένο από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, αν και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων καθυστερεί λόγω τόσο επιμελητειακών λαθών όσο και της ισχυρής αντίστασης των Ουκρανών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας βρίσκονται περισσότερα από 30 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.
Πάντως, ο στρατός της Ρωσίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν «ελεύθερα» το Κίεβο, κατηγορώντας παράλληλα τις ουκρανικές αρχές ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov υποστήριξε ότι οι άμαχοι μπορούν να φύγουν ελεύθερα από το Κίεβο μέσω του αυτοκινητόδρομου Κίεβο- Βασίλκιβ.
Υπενθυμίζεται πως ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitali Klitschko είχε αναφέρει ότι το Κίεβο είναι περικυκλωμένο και ότι η εκκένωση των πολιτών δεν είναι μία δυνατή επιλογή καθώς «όλοι οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι».
«Βρισκόμαστε στα όρια μιας ανθρωπιστικής καταστροφής» ανέφερε ο Klitschko, υποστηρίζοντας πως αν και η πόλη έχει ρεύμα, νερό και θέρμανση, δεν υπάρχει πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα.
map_1_1.JPG

Μεγάλη φάλαγγα προς το Κίεβο

Εν τω μεταξύ, δορυφορικές εικόνες της εταιρείας Maxar οι οποίες τραβήχτηκαν στις 10:56 το πρωί της Κυριακής (27/2/2022) δείχνουν μια μεγάλη φάλαγγα ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, που περιλαμβάνει εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα, να κατευθύνεται βορειοανατολικά της ουκρανικής πόλης Ιβάνκιβ και να κινείται προς το Κίεβο, το οποίο βρίσκεται περίπου 65 χιλιόμετρα μακριά.
Η φάλαγγα εκτεινόταν για περισσότερα από 5 χιλιόμετρα, και περιείχε καύσιμα, υλικοτεχνική υποδομή και τεθωρακισμένα οχήματα, όπως άρματα μάχης, οχήματα μάχης πεζικού, αυτοκινούμενο πυροβολικό.
dor.JPG

Μακελειό στο Χάρκοβο

Για δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ύστερα από πυραυλική επίθεση της Ρωσίας κάνει λόγο το Κίεβο.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η πόλη βομβαρδίστηκε με πυραύλους Grad.

To υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως παρά τις σκληρές συγκρούσεις, οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο σε όλες τις ουκρανικές πόλεις.
Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Olexei Reznikov υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να παραδώσουμε το Κίεβο, σχεδόν κερδίζουμε.
«Μέχρι τώρα μετράμε 96 ώρες αντίστασης και 4 ημέρες αφοσίωσης, κουράγιου και πίστης για τον ουκρανικό λαό» ανέφερε ο Reznikov, υποστηρίζοντας πως η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.
«Ο εχθρός που ήρθε στη γη μας, θα πάει προς γνωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο, συμβουλεύουμε τους κατακτητές, να πάνε σπίτι τους.
Δεν είναι αργά.
Δεν έχει νόημα να προσπαθούν να εκφοβίσουν τους Ουκρανούς.
Δεν θα μπορέσουν να σπάσουν τους υπερασπιστές μας» ανέφερε ο Reznikov.
Radically oriented protesters throwing Molotov cocktails in direction of Interior troops positions. Dynamivska str. Euromaidan Protests. Events of Jan 19, 2014.


Υπό ρωσικό έλεγχο δύο πόλεις

Και ενώ μάχες μαίνονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό του τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στην περιοχή Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπως και την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως η Ρωσία έχει «την αεροπορική υπεροχή» σε όλη την Ουκρανία μετά την καταστροφή των ουκρανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Buk M-1, S-300 καθώς και την κατάρριψη πέντε μαχητικών αεροσκαφών, ενώ σημείωσε πως η Μόσχα «ελέγχει πλήρως την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», στα νοτιοανατολικά.
Σε ό,τι αφορά τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, αυτοί εκτιμάται ότι έχουν προχωρήσει κατά ακόμα 19 χιλιόμετρα.

map_2_4.JPG

Ουκρανία: Πάνω από 5.300 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες τις τέσσερις ημέρες της εισβολής

Στον ισχυρισμό ότι περισσότεροι από 5.300 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο πεδίο της μάχης μέσα σε τέσσερις ημέρες από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία προχώρησε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 191 άρματα μάχης, 29 μαχητικά αεροσκάφη, 29 ελικόπτερα και 816 οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Οι αριθμοί αυτοί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από κάποιον ανεξάρτητο φορέα.
Σημειώνεται πάντως πως και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναγνώρισε ότι οι δυνάμεις του έχουν υποστεί απώλειες, αν και δεν έδωσε στη δημοσιότητα συγκεκριμένους αριθμούς.
ukr.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης