Σε κλοιό αβεβαιότητας παραμένουν τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις μετοχές να καταγράφουν συνεχείς μεταβολές.
Οι αγορές διέγραψαν τις πρωινές απώλειες, καθώς αναμένουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών Ουκρανίας και Ρωσίας.
Το πετρέλαιο τύπου brent ξεπέρασε τα 110 δολ. το βαρέλι, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν το ξέφρενο ράλι, με αύξηση 20%.
Νωρίτερα η άνοδος στο φυσικό αέριο έφτασε το 50% για το ολλανδικό TTF.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύεται 0,5% στις 13.982 μονάδες, από -1% στις πρωινές συναλλαγές.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,8% στις 7.395 μονάδες.
Στις 6.444 μονάδες με άνοδο 0,6% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραφε άνοδο 0.3% στις 24.430 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαπραγματευόταν με άνοδο 0,4% στις 8.223 μονάδες.
Κλειστό παραμείνει σήμερα για τρίτη ημέρα το χρηματιστήριο της Μόσχας.
Το ρούβλι υποχωρεί στα 107 ρούβλια ανά δολάριο.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν άνοδο 0,7%.
Άλμα 39% και νέο ιστορικό υψηλό για το φυσικό αέριο - Ράλι στο πετρέλαιο
Νέα άνοδο 39% σημειώνει το φυσικό αέριο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την ενεργειακή κρίση να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ολλανδικού TTF εκτινάχθηκαν νωρίτερα έως και +55%, στο ιστορικό υψηλό των 194,715 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh).
Αυτή την ώρα το TTF ενισχύεται 39% στα 169,5 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh).
Ράλι καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το brent εκτοξεύθηκε στα 111,6 δολ. το βαρέλι με άνοδο 6,3%, ενώ το αμερικανικό αργό ενισχύεται 6,56% στα 110,2 δολ. το βαρέλι.
Στα ύψη ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο 2022 - Στην Ελλάδα +6,3%, στην Ευρωζώνη +5,8%
Στα ύψη παρέμεινε και τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, με τις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου να εκτοξεύονται, την ώρα μάλιστα που οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να κλιμακωθούν τους επόμενους μήνες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 6,3% τον Φεβρουάριο, από 5,5% τον Ιανουάριο, σε εναρμονισμένη βάση (με βάση την ΕΛΣΤΑΤ +6,2%).
Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κινήθηκε 0,9% ανοδικά.
Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκαν 154,8% έναντι του Ιανουαρίου του 2021.
Το πετρέλαιο θέρμανσης +36%, καύσιμα και λιπαντικά κατά 21,6%.
Το ηλεκτρικό ρεύμα στο +56,7%.
Στην Ευρωζώνη, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν +5,8%, από 5,1% τον Ιανουάριο.
Sberbank: Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή αγορά
Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα πως αποσύρεται από την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς πλήττεται από τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις σε αντίποινα για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
Με δεδομένη την «τρέχουσα κατάσταση», η Sberbank «αποφάσισε να αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά», καθώς «οι θυγατρικές τράπεζες του ομίλου είναι αντιμέτωπες με αφύσικες εκροές κεφαλαίων και απειλές για την ασφάλεια των εργαζομένων τους και των υποκαταστημάτων τους», κατά δελτίο Τύπου του ομίλου που επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Η βρετανική κυβέρνηση έθεσε χθες Τρίτη τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, τον τραπεζικό κολοσσό Sberbank, στον κατάλογο με τις οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία από τον στρατό του Vladimir Putin.
Αφού έθεσε στο στόχαστρο πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την περασμένη εβδομάδα και στη συνέχεια την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει σε πάγωμα «τις επόμενες ημέρες» των περιουσιακών στοιχείων στο έδαφός του όλων των ρωσικών τραπεζών.
Ουκρανία: Άντλησε 270 εκατ. δολ. από «ομόλογα πολέμου» για να χρηματοδοτήσει τον στρατό
«Πολεμικά ομόλογα» εξέδωσε η κυβέρνηση της Ουκρανίας την Τρίτη συγκεντρώνοντας το ποσό των 8,14 δισ. χρίβνια (270 εκατομμύρια δολάρια).
Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανέφερε σε tweet ότι τα ομόλογα θα έχουν απόδοση 11% με διάρκεια ισχύος ενός έτους.
«Τα έσοδα από τα ομόλογα θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης παροχής των οικονομικών αναγκών του κράτους κατά τη διάρκεια του πολέμου», ανέφερε το υπουργείο στο Twitter.
Η ονομαστική αξία ανά ομόλογο είναι 1.000 χρίβνια ($33).
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας προχώρησε επίσης στην έκδοση ομολόγων με διάρκεια δύο μηνών και απόδοση 10%, από την οποία συγκέντρωσε επιπλέον 7 εκατομμύρια δολάρια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών