Η ανησυχία αυξάνεται όχι μόνο τον κλιμακούμενο γεωπολιτικό κίνδυνο αλλά από την εκτίναξη του πληθωρισμού θέτοντας φραγμούς στην ανάπτυξη και αποτρέποντας τους επενδυτές από κάθε επενδυτικό ρίσκο
Ο Γενικός Δείκτης κράτησε τελικά τις 820 μονάδες, ενώ διέσπασε με ευκολία τις 850 μονάδες, με επόμενη την βασική στήριξη των 800 - 780 μονάδων ενώ με την κλιμακούμενη κρίση και στο δυσμενές σενάριο η αγορά δεν αποκλείεται να δει τις 700 - 680 μονάδες.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική -7,98% και ακολούθησαν Alpha Bank -6,96%, Eurobank -6,03% και Πειραιώς -5,3%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν Aegean -6,54%, Τιτάν -6,35%, Viohalco -5,54% αλλά και οι δεικτοβαρείς Coca Cola -3,64%, ΔΕΗ -3,14%...
Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις ασκούνται στις διεθνείς αγορές με τον δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία στο -2,23%, τον Dax στην Γερμανία -4%, στην Wall Street ο S&P 500 στο -1,4% ενώ κλειστό θα παραμείνει το χρηματιστήριο της Μόσχας έως και τις 8/3.
«Ξέφρενη» τροχιά σημειώνει το φυσικό αέριο Βόρειας Ευρώπης (Ολλανδία), με την τιμή να φτάνει στα 202 ευρώ ανά MWh με άνοδο 37% ενώ στα ύψη διαπραγματεύονται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στην περιοχή των 100 δολαρίων
Το σχέδιο της Ρωσίας, είναι πλέον ξεκάθαρο, καθώς δεν θα διακόψει τους βομβαρδισμούς και την προέλαση μέχρι να καταλάβει πλήρως την Ουκρανία...
Την ίδια στιγμή μια προπαγάνδα φόβου κυριάρχησε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για δήθεν «επίθεση» στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia…
Ωστόσο ένας πύραυλος έπληξε ένα κτήριο εκπαίδευσης και όχι τον πυρηνικό αντιδραστήρα.
Το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς μπορούν οι δύο πλευρές να απεμπλακούν από αυτόν τον πόλεμο, την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά ανελέητα την Ουκρανία για δεύτερη εβδομάδα και με τους Ουκρανούς να αντιστέκονται σθεναρά στη ρωσική εισβολή.
Η ανησυχία αυξάνεται όχι μόνο τον κλιμακούμενο γεωπολιτικό κίνδυνο αλλά από την εκτίναξη του πληθωρισμού ο οποίος θα φέρει μεγαλύτερες ανατιμήσεις στην ενέργεια… θέτοντας φραγμούς στην ανάπτυξη και αποτρέποντας τους επενδυτές από κάθε επενδυτικό ρίσκο.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 11,38%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 12,70%. Ωστόσο, η πτώση στον Τραπεζικό Δείκτη έφτασε το 21,91%.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,95% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,38%.
Περί τις 12:00 με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες και στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με OTE 6,67%...ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -4,52%.
Λ'ιγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης με επιθετικές πωλήσεις στις τράπεζες, με την Εθνική -8,32%.... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -7,47%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -3,85% στις 821 μονάδες έχοντας υψηλό στις 846,52 μονάδες και χαμηλό τις 815,96 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 110 εκατ. ευρώ, ο όγκος 50 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 35 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,79 εκατ. ευρώ και όγκου 467 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 23 χιλ. τεμάχια αξίας 382 χιλ. ευρώ, η ΔΕΗ 25 χιλ. τεμάχια αξίας 210 χιλ. ευρώ και η η Jumbo 96 χιλ. τεμάχια αξίας 1,08 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή διακίνησε 134 χιλ. τεμάχια αξίας 1,73 εκατ. ευρώ και η Intrakat 200 χιλ. τεμάχια αξία 396 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 821 μονάδες πλησίον της στήριξης των 820 μονάδων, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 850 μονάδων και ακολουθούν οι 800, οι 780 και οι 750 μονάδες .
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 893 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και ακολουθούν οι 900, οι 920, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 545 μονάδες, διασπώντας την στήριξη των 550 μονάδων και ακολουθούν οι 500 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 630, οι 670, οι 700 και οι 720 μονάδες
Σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων – Το 10ετές ελληνικό 2,35%
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 4/3 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,35%, το 10ετές ιταλικό 1,59% και 10ετές αμερικανικό στο 1,80%.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν διαταραχθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτινάσσοντας τις τιμές στα ενεργειακά προϊόντα και ωθώντας τον πληθωρισμό υψηλότερα.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell επιβεβαίωσε τη βασική θέση της Fed τους τελευταίους μήνες, ότι οι ιδιαίτερα σφικτές συνθήκες στην αγορά εργασίας και ο υψηλός πληθωρισμός, δικαιολογούν την αύξηση των επιτοκίων.
«Περιμένουμε ότι θα είναι η κατάλληλη επιλογή να αυξήσουμε τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, αργότερα αυτό τον μήνα» ανέφερε ο Powell, που ηρέμησε τις αγορές κάνοντας λόγο για αύξηση 0,25 μ.β. και όχι 50 μ.β.
Από την άλλη το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησε ότι είναι απίθανο ο πληθωρισμός να πέσει κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα” ενώ η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde έχει αναφέρει ότι είναι πρόωρο να κάνει εικασίες για την απόφαση του Μαρτίου, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αποφασίσουν με βάση τα δεδομένα που θα έχουν στη διάθεσή τους εκείνη την εποχή.
Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 10/03 και της FED στις 16/03.
Στο 8,3% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 - Δραματική αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεων για το ελληνικό ΑΕΠ το 2022
Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στα 181,0 δισ. ευρώ ανήλθε το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2021, έναντι 167,1 δισ. ευρώ το 2020 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,3%,
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δραματική αναθεώρηση των στόχων για το ελληνικό ΑΕΠ το 2022.
Σ το 2022 προβλέπεται πολύ δυσοίωνο λόγω Ουκρανίας και πληθωρισμού.
Πολύ καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στο bankingnews ότι το 2022 το ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις 1,8% με 2% ενώ οι προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ το 2022 κατά 5% ή 5,5% έχουν πλήρως εγκαταλειφτεί.
Το ΑΕΠ του 2021 για την Ελλάδα αποτελεί λογιστικό τρικ και δεν αντικατοπτρίζει κάποια ιδιαίτερη δυναμική της εθνικής οικονομίας, μετά την κατάρρευση του 2020 εύλογα καταγράφεται ανάκαμψη το 2021.
Ωστόσο το μεγάλο σοκ θα έρθει το 2022, καθώς οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, η κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού και η επί τα χείρω αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων βασικών μεγεθών… έρχονται να αποδείξουν πόσο ευάλωτη είναι η εθνική οικονομία…
Μια χώρα με αδύναμα οικονομικά και διαχρονικές οικονομικές παθογένειες εμφανίζει ελλείμματα και δημόσιο χρέος σοβαρά επιδεινωμένο και οι πολίτες πιστεύουν λανθασμένα ότι αυτό είναι φυσιολογικό.
Η Ελλάδα λόγω της δημοσιονομικής εκτροπής είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πληρώσει ακριβά την κρατική σπατάλη.
Οι τρόποι να πληρώσουμε ακριβά είναι πολλοί :
1)Το πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% σημαίνει ότι θα στερεί από την κυβέρνηση το 50% της αύξησης του ΑΕΠ για την διαχείριση του χρέους.
2)Τα επιτόκια των ομολόγων θα συνεχίσουν να αυξάνονται, το 10ετές ομόλογο στην Ελλάδα έχει απόδοση 2,35% με προοπτική να φθάσει αρχικά στο 3% και μεσοπρόθεσμα 3,5% με 4%.
Η αύξηση αυτή σημαίνει ακριβότερες εκδόσεις περισσότερα τοκοχρεολύσια.
3)Νέα μέτρα λιτότητας που νομοτελειακά θα έρθουν καθώς ο ελληνικός προϋπολογισμός χρειάζεται θεραπεία για να τιθασευτούν οι ατέλειες.
4)Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αυξηθούν, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από -0,50% από αρνητικό δηλαδή θα φθάσει στο 0% και το βασικό επιτόκιο παρέμβασης θα αυξηθεί στο 0,25%.
Όλα αυτά θα συμβούν το 2022 ή το 2023 καθώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν μεταθέσει τις αυξήσεις επιτοκίων.
Η αύξηση των επιτοκίων με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού από την ΕΚΤ, που αποδείχθηκε πιο επίμονος από ότι είχε εκτιμηθεί… θα είναι ένας σημαντικός αρνητικός παράγοντας… για τις οικονομίες και ειδικά τις αδύναμες οικονομίες όπως της Ελλάδος.
5)Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, το 2023 η Ελλάδα να συρθεί όχι σε 4ο μνημόνιο αλλά σε ένα νέο πρόγραμμα επαναφοράς της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής και αυτό θα ισχύει και για άλλα προβληματικά κράτη με ελλείμματα και αυξανόμενο χρέος.
Η Ελλάδα αποκλείεται να συνεχίσει την πορεία προς τις δημόσιες σπατάλες… θα υποχρεωθεί με μέτρα λιτότητας να επανέλθει στην δημοσιονομική κανονικότητα.
6)Η δημοσιονομική προσαρμογή και ο πληθωρισμός θα αποτελέσουν ένα σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα καθώς θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα και τις σπατάλες η μεσαία αστική τάξη που δεν μπορεί να ανακάμψει.
Επικρατεί η ψευδαίσθηση ότι με λογιστικά τρικ υψηλού ΑΕΠ και άλλα τεχνάσματα μπορεί η Ελλάδα να πορευθεί, η απάντηση είναι όχι…
Ο λογαριασμός αρχίζει να δημιουργείται και θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι πολίτες.
Την κρατική σπατάλη θα την πληρώσουμε ακριβά.
Ισχυρές πιέσεις στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 4/3 στις ασιατικές αγορές, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -2,23%,ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο -0,96%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -2,57% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -1,22%.
Τριγμοί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πτωτικά κινούνται σήμερα 4/3 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για 9η ημέρα και παρά τις διαπραγματεύσεις δεν καταγράφεται πρόοδος.
Εν τω μεταξύ, συναγερμό έχει προκαλέσει στις διεθνείς αγορές η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhzhia στην Ουκρανία, αν και οι αρχές καθησυχάζουν ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροών.
Στο 3,8% υποχώρησε ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο 2022, από 4% τον Ιανουάριο.
Οι νέες θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα, ανήλθαν σε 678.000, άνω των εκτιμήσεων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -4%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -4,3%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -5,5%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -3,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -2,8%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,2%, ο S&P 500 στο -1,4%, ο Nasdaq στο -1,7% και το ETF GREC στο -4,04% ( 24,47 δολ. ).
Sell off στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές
Συνεχίστηκε το sell off στις τράπεζες με ικανοποιητικές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,71 ευρώ, με πτώση -7,98% με όγκο 5,96 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,48 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,03 ευρώ, με πτώση -6,96% με όγκο 13,86 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2690 ευρώ, με πτώση -5,3%, με όγκο 2,68 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,59 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 2/3/2022 στα 0,0758 ευρώ ή 1,2520 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Σημειώνεται η τιμή 1,2520 ευρώ είχε καταγράφει στις 29/11/2021 και στις 30/11/2021.T
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8408 ευρώ, με πτώση -6,03%, με όγκο 13,19 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,12 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,97 ευρώ, με πτώση -3,96% και κεφαλαιοποίηση 433 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1454 ευρώ, με πτώση -7,97%, με όγκο 349 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 178 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,56 ευρώ, με πτώση -1,78% και κεφαλαιοποίηση 329 εκατ. ευρώ.
Ισχυρές πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές
Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Aegean -6,54%, Τιτάν, -6,35%, Viohalco -5,54%, ΕΛΧΑ, Lamda....
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,00 ευρώ, με πτώση -2,72% και αποτίμηση 7,62 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 19,32 ευρώ, με πτώση -3,64% και κεφαλαιοποίηση στα 7,18 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,40 ευρώ, με πτώση -3,14% και αποτίμηση 2,83 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2450 ευρώ, με πτώση -3,65% και κεφαλαιοποίηση 521 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,57 ευρώ, με πτώση -3,23% και αποτίμηση 4,44 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,80 ευρώ, με πτώση -6,35% και κεφαλαιοποίηση 924 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,95 ευρώ, με πτώση -3,74% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,60 ευρώ, με πτώση -3,82 και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,22 ευρώ, με πτώση -2,87% και κεφαλαιοποίηση 2,03 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με πτώση -1,14% και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,71 ευρώ, με πτώση -3,59% και κεφαλαιοποίηση 715 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,70 ευρώ, με πτώση -5,03% και κεφαλαιοποίηση 638 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0270 ευρώ, με πτώση -6,57% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,35% - Το spread με την Ιταλία στις 76 μ.β
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 4/3 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις εξελίξεις μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 2,35%, το ιταλικό 10ετές στο 1,59% ενώ το αμερικανικό 10ετές βρίσκεται στο 1,80%, με ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ εξετάζουν εντατικά την επιτάχυνση της εξόδου από τη διευκολυντική νομισματική πολιτική και τις αγορές ομολόγων παρότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί αβεβαιότητα και το μείζον ζήτημα είναι εάν θα θέσουν μια σταθερή ημερομηνία λήξης του προγράμματος τόνωσης.
Μια ταχύτερη έξοδος εξακολουθεί να είναι απαραίτητη καθώς ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι περίπου διπλάσιος από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ φέτος, με ακόμη και τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό να κινδυνεύει να υπερβεί.
Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 10/03 και της FED στις 16/03.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 238 μονάδες βάσης από 239 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 139 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,39% ή 139 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 76 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 150 μονάδες βάσης…
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 4/3 στις χώρες της Ευρωζώνης, και ειδικότερα στα γερμανικά ομόλογα με επίκεντρο τις εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 4 Μαρτίου του 2022 στο 1,59%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/3/2022 στο -0,03% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,64% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,85% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,01% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,59% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,45%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών