Η ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε ένα μεγάλο πολιτικό λάθος που ως χώρα θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά.
Αντί να πάρει θέση παρόμοια με της Τουρκίας που είναι η σωστή στρατηγική, ουδετερότητα, αντί να ακολουθήσει το μοντέλο της Γερμανίας που ουσιαστικά υποστηρίζει την Ρωσία όταν διασφάλισε ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ… τελικά επέλεξε να ταχθεί υπέρ της Ουκρανίας και κατά της Ρωσίας.
Η Ελλάδα έχει διαχρονικά καλές σχέσεις με την Ρωσία και την Ουκρανία αλλά στην πράξη η στρατηγική Μητσοτάκη θα αποδειχθεί επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα.
Η Ελλάδα έπρεπε να δηλώσει ότι τάσσεται κατά του πολέμου αλλά κρατάει ουδέτερη στάση απέναντι στην Ρωσία και Ουκρανία αυτή είναι η σωστή στρατηγική επιλογή αλλά η Ελλάδα έδειξε δειλία... σύρθηκε σαν μαριονέτα σε μια πολιτική ακατανόητη, επικίνδυνη, επιζήμια.
Με την Ρωσία η Ελλάδα συνδέεται αιώνες και με εξαίρεση την εποχή που στην χώρα κυριάρχησε το φρικτό σταλινικό καθεστώς… ιστορικά Ελλάδα και Ρωσία έχουν άριστες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα.
Η Ρωσία αποφάσισε να εισβάλλει στην Ουκρανία για να προστατεύσει τους ρωσόφωνους που καταδιώκονται από νεοναζιστές όπως αναφέρει η Ρωσία.
Η ελληνική κυβέρνηση δήθεν κυνήγησε τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα αλλά υποστηρίζει και συνεργάζεται με τους νεοναζιστές της Ουκρανίας, οξύμωρο σχήμα…
Γιατί η Ελλάδα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε λάθος επιλογή;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε πριν μήνες ως μπροστάρης του αποτυχημένου πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Εμφανίστηκε ως εισηγητής μιας δήθεν λύσης που δεν ήταν τίποτε άλλο από μια ανήθικη πράξη διαχωρισμού της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Σε ένα μέτρο που στην πράξη αποσύρεται γιατί απέτυχε ο Μητσοτάκης ήταν μπροστάρης.
Στην περίπτωση της Ρωσίας, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι επιεικώς απαράδεκτη, ιστορικά διάτρητη, αποτελεί μια επικίνδυνη επιλογή επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα.
Η Ελλάδα εναντιώθηκε στην Ρωσία όταν
1)Η Ρωσία θα κερδίσει στην Ουκρανία κάτω από οποιαδήποτε σενάριο.
2)Η Ρωσία θα επιβάλλει τους όρους της στην περιοχή.
3)Η Ουκρανία δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αποτελεί ψευδαίσθηση σε όποιον το πιστεύει.
4)Η Ρωσία θα συνεχίσει να είναι παγκόσμια υπερδύναμη
5)Η δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας είναι σκληρότατη και πολύ καλά δομημένη.
Η δε… ελληνική απάντηση ήταν για τα πανηγύρια, απαράδεκτη, απροετοίμαστη, γενικόλογη, μειωτική και προσβλητική.
6)Το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο…υπάρχει όντως τέτοιο σχέδιο;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει σε σοβαρές περιπέτειες την Ελλάδα και την θέση της στο γεωστρατηγικό χάρτη.
Ολόκληρη η δήλωση της Μ. Ζakharova εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας
«Δώσαμε προσοχή στην άνευ προηγουμένου εκστρατεία που εξαπολύθηκε στην Ελλάδα για την δυσφήμιση της πολιτικής της Ρωσίας.
Ανώτατοι αξιωματούχοι της Αθήνας επιτρέπουν στον εαυτό τους να διατυπώνουν χονδροειδείς κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της, κυριολεκτικά συναγωνίζονται τους ομοϊδεάτες τους σε αυτό.
Υποκριτικά μιλούν για «απρόκλητη επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας, για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο «μαζική εισβολή» κ.α.
Να υπενθυμίσουμε ότι με προσπάθειες, πρώτα απ’ όλα, των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους, οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις ταρακουνούν τον κόσμο όλες τις τελευταίες δεκαετίες – οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας το 1999, οι επιχειρήσεις στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν.
Κανείς δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του για τις τεράστιες θυσίες και τα βάσανα των λαών αυτών των χωρών.
Σήμερα, τα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου, που ανέβηκε στην εξουσία ως αποτέλεσμα του αιματηρού πραξικοπήματος του 2014, παραμένουν στη σκιά του νέου κύματος των αντιρωσικών παρατραβηγμένων επικρίσεων.
Αποσιωπάται το γεγονός ότι η Κριμαία και η Σεβαστούπολη πλήρωσαν για την ελεύθερη επανένωσή τους με τη Ρωσία με τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό και τις δυτικές κυρώσεις.
Στο πολιορκημένο Ντονμπάς, ως αποτέλεσμα των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των Ουκρανών νεοναζί, τα τελευταία οκτώ χρόνια έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 14 χιλιάδες άμαχοι, ενώ στους Ρώσους τους προτάθηκε να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας.
Και το τι σημαίνουν οι καθημερινοί πυροβολισμοί μπορούν να εξηγήσουν, μεταξύ άλλων, οι Έλληνες ομογενείς οι οποίοι κατοικούν στα εδάφη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίμησε να παρακολουθεί σιωπηλά την εξόντωση του άμαχου πληθυσμού του Ντονμπάς, έγινε συνεργός στην πολυετή γενοκτονία των κατοίκων της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.
Τώρα η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχει εγγραφεί εντελώς στις τάξεις των συνηγόρων του καθεστώτος του Κιέβου, ενώ η ρωσοφοβική υστερία που καλλιεργείται από τις Αρχές έχει φτάσει σε σημείο βρασμού.
Σε αυτή τη βάση λαμβάνονται βαθύτατα εσφαλμένες, εγκληματικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής όπλων στην Ουκρανία.
Στο τέλος, τα όπλα θα στραφούν και εναντίον των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, τους οποίους τα ουκρανικά εθνικιστικά τάγματα χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα και οι οποίοι έχουν ήδη πέσει θύματα αυτής της απάνθρωπης τακτικής.
Στο όνομα των συλλογικών δυτικών σχεδιασμών – να κάνουν κακό στη Ρωσία με κάθε κόστος – θυσιάστηκε η κοινή λογική.
Οι διμερείς δεσμοί καταστρέφονται σκοπίμως, και οι ρωσοελληνικές σχέσεις, δυστυχώς, δεν αποτελούν εξαίρεση.
Η Αθήνα υποστηρίζει ενεργά το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ.
Μας αποδίδουν δήθεν «ενεργειακό εκβιασμό», διακηρύσσουν ως στόχο την τάχιστη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι αδιάκοπες προμήθειες του οποίου επί δεκαετίες αποτελούν σταθεροποιητικό παράγοντα για τον εθνικό ενεργειακό τομέα.
Με τη συλλογική ντιρεκτίβα των Βρυξελλών, ο ελληνικός ουρανός έκλεισε για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.
Δόθηκε η διαταγή για αναστολή της κάθε συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού, για την διακοπή των Κοινών Αφιερωματικών Ετών.
Ακούγονται εκκλήσεις για πλήρη παύση κάθε συνεργασίας. Ουσιαστικά, για χάρη των ασαφών και αμφίβολων στόχων, η ηγεσία της Ελλάδας είναι έτοιμη να μηδενίσει την ίδια την κοινή μας ιστορική κληρονομιά, που μόλις χθες η ίδια χαρακτήριζε ως φυσικό της πλεονέκτημα στη συνεργασία με τη Ρωσία.
Ο χρόνος θα τα βάλει όλα στη θέση τους, θα δείξει ποιος είχε δίκιο και ποιος – την κρίσιμη στιγμή – έδειξε έλλειψη διορατικότητας, έκανε λάθος επιλογή.
Πιστεύουμε, ότι οι αιώνιοι δεσμοί που συνδέουν τους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας θα αντέξουν και σ’ αυτές τις δοκιμασίες».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών