«Η συνάντηση θα είναι σε τριμερή μορφή. Θα συμμετάσχω και εγώ», είπε ο Μevlut Cavusoglu, ανακοινώνοντας τη συνάντηση στην Αττάλεια, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία ημέρα πριν το Φόρουμ Διπλωματίας της Ατάλλειας που πραγματοποιείται στις 11-13 Μαρτίου. «Ελπίζουμε ιδιαίτερα ότι αυτή η συνάντηση θα είναι ένα σημείο καμπής. Θέλουμε να είναι ένα θετικό βήμα προς την ειρήνη και τη σταθερότητα» συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας (Sergey Lavrov) και Ουκρανίας (Dmytro Kuleba), μετά τη ρωσική εισβολή.
H Τουρκία έχει αποφύγει να λάβει σαφή θέση στον πόλεμο στην Ουκρανία, αφενός δηλώνοντας ότι είναι κατά της ρωσικής εισβολής και αφετέρου μην επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία, σε αντίθεση με τις χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, η Άγκυρα καθυστέρησε ακόμα και το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου, γεγονός που προσέφερε χρόνο στη Μόσχα προκειμένου να περάσει τα πλοία της στη Μαύρη Θάλασσα.
Η επικοινωνία Erdogan με Putin
Της ανακοίνωσης Cavusoglu για τη τριμερή συνάντηση, προηγήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, με τον Ρώσο ομόλογο, Vladimir Putin, με τον τελευταίο να εμφανίζεται αμετακίνητος όσον αφορά τις προθέσεις του.
Ειδικότερα, ο Putin διεμήνυσε στον Erdogan ότι «η στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Κρεμλίνο, η στρατιωτική επιχείρηση, όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή της στην Ουκρανία, εξελίσσεται βάσει σχεδίου.
Στον αντίποδα, ο Erdogan -σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας- κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο για άμεση κατάπαυση του πυρός, άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και υπογραφή συμφωνίας ειρήνης. «Ο πρόεδρος Erdogan ανανέωσε την έκκλησή του "ας ανοίξουμε το δρόμο για την ειρήνη μαζί". Ο Erdogan τόνισε τη σημασία της λήψης επειγόντων μέτρων για την επίτευξη εκεχειρίας, το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων και την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας», ανέφερε το γραφείο του Τούρκου προέδρου.
Το «όχι» του Κιέβου σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους που οδηγούν σε Ρωσία, Λευκορωσία
Εν τω μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι το Κίεβο απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που πρότεινε η Μόσχα για την απομάκρυνση των Ουκρανών αμάχων. «Δεν είναι μια αποδεκτή πρόταση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι το Κίεβο ζήτησε από τη Μόσχα να συμφωνήσει σε εκεχειρία από σήμερα το πρωί προκειμένου να μπορέσουν οι Ουκρανοί που είναι εγκλωβισμένοι σε πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας να καταφέρουν να φτάσουν ως τη Λβιβ, στα δυτικά.
H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε πριν από 12 ημέρες, στις 24 Φεβρουαρίου. Οι επόμενοι μεγάλοι στόχοι του ρωσικού στρατού είναι η κατάληψη του Κίεβου και της Οδησσού, όπου οι πολίτες και ο ουκρανικός στρατός προετοιμάζονται για τις μεγαλύτερες μάχες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ενώ συνεχές είναι το σφυροκόπημα σε πολλές άλλες πόλεις, όπως στο Χάρκοβο, στο Μικολάγιεφ και στη Μαριούπολη, η οποία εδώ και μια εβδομάδα βομβαρδίζεται ανελέητα.
Εκτιμάται πως περίπου 200.000 άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί μόνο στη Μαριούπολη, με τους περισσότερους κατοίκους της πόλης να βρίσκονται στα καταφύγια χωρίς ρεύμα, νερό, θέρμανση και ενώ και τα τρόφιμα τους τελειώνουν.
Πάντως, και παρά το διαρκές «σφυροκόπημα» του ρωσικού στρατού, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως έχουν τον έλεγχο των ουκρανικών πόλεων, με εξαίρεση την Χερσώνα, η οποία τελεί ήδη υπό το ρωσικό έλεγχο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky υποστηρίζει πως η Ουκρανία θα αντισταθεί μέχρι τέλους και ζητά από τη Δύση να τον ενισχύσει είτε με μαχητικά είτε με την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αιτήματα πάντως που απορρίπτει – μέχρι στιγμής – με το επιχείρημα ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών