Μετά τη γενικευμένη ρωσική εισβολή που έκλεισε τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και άρχισε να αυξάνει περαιτέρω τις τιμές βασικών σιτηρών, τροφοδοτώντας τα ανοδικό σπιράλ στα σιτηρά και άλλα βασικά τρόφιμα, μετά την απόφαση της Ουκρανίας να απαγορέψει τις εξαγωγές σιτηρών, καλαμπόκι και ηλιελαίου, που έδωσαν περαιτέρω ώθηση στο ράλι των βασικών τροφίμων, ήρθαν και οι ανακοινώσεις της Κίνας για τις χειμερινές της καλλιέργειες και συμπλήρωσαν την εικόνα της καταστροφής.
Η κατάσταση του χειμερινών καλλιεργειών σιταριού στην Κίνα θα μπορούσε να είναι η «χειρότερη στην ιστορία», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας σύμφωνα με το Reuters, εγείροντας ανησυχίες για τις προμήθειες σιτηρών στον μεγαλύτερο καταναλωτή σιταριού στον κόσμο.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των ετήσιων πολιτικών συναντήσεων του κινεζικού καθεστώτος, ο υπουργός Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων Tang Renjian είπε ότι οι έντονες βροχοπτώσεις πέρυσι καθυστέρησαν τη φύτευση περίπου του ενός τρίτου των κινέζικων σιτηρών.
Το αποτέλεσμα είναι πρόσθεσε ο Κινέζος Υπουργός σε μια έρευνα που έγινε για τη σοδειά χειμερινού σιταριού που έγινε πριν από την έναρξη του χειμώνα να διαπιστωθεί ότι η ποσότητα της καλλιέργειας πρώτης και δεύτερης κατηγορίας σταριού μειώθηκε στην Κίνα κατά περισσότερες από 20 ποσοστιαίες μονάδες, είπε ο Tang.
«Όχι πολύ καιρό πριν πήγαμε στη βάση για να κάνουμε μια έρευνα και πολλοί γεωργοί ειδικοί και τεχνικοί μας είπαν ότι οι συνθήκες καλλιέργειας φέτος μπορεί να είναι οι χειρότερες στην ιστορία», είπε. «Η φετινή παραγωγή σιτηρών αντιμετωπίζει πράγματι τεράστιες δυσκολίες».
Όπως σημειώνουν οι Epoch Times, τα σχόλια του Κινέζου Υπουργού Γεωργίας υπογραμμίζουν τις ανησυχίες για την προσφορά σιτηρών της Κίνας την ίδια στιγμή με τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες από κοινού αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, έχει διαταράξει τον εφοδιασμό με αποτέλεσμα οι τιμές του σιταριού να εκτοξευθούν σε υψηλά 14 ετών.
Ωστόσο, ο Tang πιστεύει ότι η Κίνα μπορεί να εξασφαλίσει μια καλύτερη συγκομιδή σιτηρών το καλοκαίρι χάρη στην ισχυρή πολιτική και την τεχνική υποστήριξη και τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας για τα σιτηρά.
Τα σχόλια του Tang έρχονται σε μια στιγμή όπου το Πεκίνο έχει επικεντρωθεί εκ νέου στην επισιτιστική ασφάλεια, μια μακροχρόνια προτεραιότητα για την κεντρική ηγεσία που έχει γίνει ολοένα και πιο εμφανής στην πολιτική από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 στις αρχές του 2020.
Η επιτροπή κεντρικού σχεδιασμού της Κίνας δήλωσε στη δική του έκθεση στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου ότι η προσφορά σιτηρών παραμένει περιορισμένη, παρά τις διαδοχικές καλές συγκομιδές τα τελευταία χρόνια. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, η έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) ανέφερε ότι η Κίνα θα διασφαλίσει ότι η έκταση σιτηρών για το έτος θα παραμείνει πάνω από 117,33 εκατομμύρια εκτάρια (289,93 εκατομμύρια στρέμματα).
Η Κίνα θα αυξήσει επίσης την παραγωγή σόγιας και άλλων καλλιεργειών ελαιούχων σπόρων, δήλωσε η NDRC, επαναλαμβάνοντας τις κορυφαίες προτεραιότητες πολιτικής στον αγροτικό τομέα. Η χώρα θα αναπτύξει επίσης δυναμική για να αυξήσει την παραγωγή καλαμποκιού, ανέφερε.
Οι εισαγωγές καλαμποκιού της Κίνας σημείωσαν ρεκόρ πέρυσι, εν μέσω εκτίναξης των εγχώριων τιμών και των χαμηλών αποθεμάτων.
Η Κίνα θα εγγυηθεί την ισορροπία προσφοράς-ζήτησης δημητριακών, βρώσιμων ελαίων, βαμβακιού, ζάχαρης και λιπασμάτων μέσω της αποτελεσματικής χρήσης των αποθεμάτων και των εισαγωγών, ανέφερε η NDRC.
Η Κίνα θα διαθέσει 41,639 δισεκατομμύρια γιουάν (6,59 δισεκατομμύρια δολάρια) σε επιδοτήσεις το 2022 για ασφάλιστρα γεωργικής ασφάλισης, αυξημένα κατά 30,8% σε σχέση με πέρυσι, ανέφερε σε άλλη έκθεση το υπουργείο Οικονομικών.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός Li Ketsiang είπε ότι η Κίνα θα διασφαλίσει τις βασικές προμήθειες γεωργικών προϊόντων φέτος, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών.
www.bankingnews.gr
Προ των πυλών παγκόσμια διατροφική κρίση: Αντιμέτωπη με τη χειρότερη συγκομιδή σιταριού στην Ιστορία της η Κίνα
Mετά την απαγόρευση εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, η Κίνα ανακοινώνει ότι φέτος έχει τη χειρότερη παραγωγή σταριού στην ιστορία της
Σχόλια αναγνωστών