Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία «εγκαταλείπει» το ΝΑΤΟ και ζητάει συμβιβασμό για Κριμαία, Donbass – Κινήσεις τακτικής πριν την νίκη της Ρωσίας

Η Ουκρανία «εγκαταλείπει» το ΝΑΤΟ και ζητάει συμβιβασμό για Κριμαία, Donbass – Κινήσεις τακτικής πριν την νίκη της Ρωσίας
Πως το ΝΑΤΟ άδειασε την ουκρανική ηγεσία;
Σχετικά Άρθρα

Εν καιρώ πολέμου, είθισται οι τακτικοί ελιγμοί στρατιωτικοί και διπλωματικοί να κυριαρχούν.
Η Ρωσία που είναι υπερδύναμη στρατιωτικά, εισέβαλλε στην Ουκρανία πρώην μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία σε σχέση με την Ρωσία είναι πιο ανίσχυρη.
Η Ρωσία και ο πρόεδρος Putin έβαλαν άμεσα στο τραπέζι την ατζέντα με βάση την οποία θα μπορούσαν να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η αυτονόμηση της Donbass, η αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος και η εγκατάλειψη των σχεδίων εισόδου στο ΝΑΤΟ ήταν τα βασικά σημεία των ρωσικών θέσεων.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Zelensky διαβλέποντας το αδιέξοδο, κατανοώντας ότι είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει η αντίσταση στο Κίεβο, βλέποντας ότι η Ρωσία πέτυχε όλους τους στρατηγικούς στόχους και αναγνωρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ… στα δύσκολα, απουσίαζε… αλλάζει ρότα, αλλάζει στρατηγική.
Ο Zelensky ως πρώην ηθοποιός και μάλιστα κωμικός αποδεικνύεται καλός παίκτης της στρατηγικής… αν και βρίσκεται σε άκρως δυσμενή θέση…
Ακόμη και εάν η Ρωσία συνομιλήσει με τον Ουκρανό Πρόεδρο είναι αδύνατο να αποδεχθούν οι ρώσοι να διατηρηθεί η κυβέρνηση Zelensky.
Ο ουκρανός Πρόεδρος βλέποντας το αδιέξοδο, ακολουθεί πάγιες τακτικές, εμφανίζεται ενδοτικός και συνεργάσιμος αλλά στην πράξη, προσπαθεί να διασώσει την πολιτική του υπόληψη.

Τι αποδέχεται ο Ουκρανός Πρόεδρος;

Εάν πάμε λίγες εβδομάδες πίσω η Ουκρανία και ο Πρόεδρος της Zelensky υπερθεμάτιζαν ότι δεν θα παραδώσουν ούτε ένα εκατοστό ουκρανικής γης στην Ρωσία.
Μάλιστα πριν την ρωσική εισβολή στην περιοχή Donbass η ηγεσία της Ουκρανίας με πύρινους λόγους εναντιώθηκε στα σχέδια των ρώσων γνωρίζοντας ωστόσο ότι στην περιοχή κυριαρχούσε το καθεστώς της ημιαυτονομίας.
Η Κριμαία αποτελεί μια εξίσου επώδυνη εξέλιξη για την Ουκρανία καθώς έχασε τον έλεγχο της περιοχής πριν λίγα χρόνια από την Ρωσία.
Η Ουκρανική κυβέρνηση λοιπόν αποδέχθηκε να διαπραγματευτεί με την Ρωσία το καθεστώς που θα κυριαρχεί σε Κριμαία και Donbass ωστόσο μια ουσιώδης υπενθύμιση.
Και οι δύο ζωτικές περιοχές στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας ήδη ελέγχονται από την Ρωσία.
Η απόφαση της Ουκρανικής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί το καθεστώς της Donbass και της Κριμαίας, δεν ήταν προϊόν στοιχειώδους διπλωματικής τακτικής αλλά εξαναγκασμός καθώς και οι δύο περιοχές ελέγχονται από την Ρωσία…
Η Ρωσία θα αποδεχθεί να μην προσαρτήσει τα εδάφη αλλά όπως έχουν αναφέρει ορθά οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σε ανύποπτο χρόνο, οι περιοχές ανατολικά του Δνείπερου ποταμού θα αποτελέσουν ξεκάθαρα σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.
Η Ουκρανία έχασε κατά κράτος όλες τις στρατηγικές της περιοχές, το Κίεβο για την Ρωσία έχει συμβολική αλλά όχι ουσιαστική σημασία.

Πως το ΝΑΤΟ άδειασε την ουκρανική ηγεσία

Την ίδια στιγμή η ηγεσία της Ουκρανίας βλέποντας ότι το ΝΑΤΟ την άδειασε, κανένα αίτημα της Ουκρανίας σε στρατιωτικό επίπεδο δεν εγκρίθηκε από το ΝΑΤΟ… αλλάζει στρατηγική.
Η Ουκρανία ζήτησε στρατεύματα του ΝΑΤΟ, ωστόσο το ΝΑΤΟ αρνήθηκε.
Η Ουκρανία ζήτησε να υπάρξει απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, η Ρωσία έσπευσε να αναφέρει ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με εχθρική πράξη και το ΝΑΤΟ… το απέφυγε.
Είναι ξεκάθαρες οι δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων που ανέφεραν ότι εάν κλείσει τα εναέρια σύνορα της Ουκρανίας το ΝΑΤΟ, τότε ο πόλεμος με την Ρωσία είναι αναπόφευκτος.
Η Ουκρανία ζήτησε από το ΝΑΤΟ να την υποστηρίξει με πολεμικά αεροπλάνα, οι ΗΠΑ άφησαν να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν πολεμικά αεροσκάφη από την Πολωνία να σπεύσουν για βοήθεια αλλά η Πολωνία άρον – άρον διέψευσε τέτοιες πληροφορίες.
Εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ προσέφεραν πολεμικό εξοπλισμό που όπως αποκάλυψαν οι γερμανικές εφημερίδες… εστάλησαν στην Ουκρανία ληγμένα όπλα… τα κουτιά είχαν σαπίσει και δεν ήταν σίγουροι οι γερμανοί ότι λειτουργούν…
Όλα αυτά δείχνουν ότι το ΝΑΤΟ δεν ήθελε εμπλοκή με την Ρωσία και παρά τους λεονταρισμούς και λεκτικές αναφορές ούτε το ΝΑΤΟ ήθελε σύγκρουση αλλά ούτε και η Ρωσία.
Να θυμίσουμε ότι η Γερμανία ήταν από τις πρώτες χώρες που ανέφεραν ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Οι κυρώσεις χτυπούν την Ρωσία και την Ευρώπη…

Οι κυρώσεις που επέβαλλαν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ καθώς το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις δεν είναι θεσμός με τέτοια αρμοδιότητα, κατά της Ρωσίας, αρχικά φάνηκε ότι πλήττουν την Ρωσία καίρια.
Όμως η Ρωσία παρέχει το 50% του φυσικού αερίου της στην Ευρώπη, το 26% του πετρελαίου της και πλήθος άλλων βασικών αγαθών.
Εάν δούμε τι συμβαίνει παγκοσμίως π.χ. στο πετρέλαιο, υπάρχουν εκτιμήσεις για 300 δολάρια το βαρέλι, την έκρηξη του φυσικού αερίου, την έκρηξη του νικελίου, την έκρηξη του σταριού και πλήθος άλλων βασικών αγαθών… το συμπέρασμα είναι απλό.
Η παγκοσμιοποίηση μας θυμίζει ότι όταν όλα πάνε καλά… όντως όλα πάνε καλά, αλλά όταν κάτι στραβώσει, τότε οι επιπτώσεις για όλους είναι πολυσύνθετες και σοβαρές, τώρα όλα πάνε στραβά, όλα πάνε λάθος.
Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεν χτύπησαν μόνο την Ρωσία επέδρασαν σε όλο τον κόσμο… και λόγω αυτής της μεγάλης παγκόσμιας εξάρτησης ειδικά στην ενέργεια… το χάος θα αποτραπεί…
Η Ρωσία θα κερδίσει ξεκάθαρα, η Ουκρανία θα χάσει, το ΝΑΤΟ θα εμφανιστεί ότι δεν έχασε αλλά ούτε ότι κέρδισε και όλες οι πλευρές θα διαχειριστούν ουσιαστικά και επικοινωνιακά τα επόμενα επεισόδια του θρίλερ.
Το πρόσφατο χάος στην ενέργεια ήρθε να αποδείξει ότι καμία χώρα δεν είναι έτοιμη να διαχειριστεί τέτοια σοκ, ακόμη και η κραταιά Γερμανία ανέφερε ότι εάν η Ρωσία σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου θα ξεσπάσει κοινωνική κρίση στην Γερμανία…

Τελικά ποιος κέρδισε… είναι ξεκάθαρο, ο Putin θα είναι ο μεγάλος νικητής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης