Στα ύψη βρέθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας ότι θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενο ότι θα επιδείνωνε τις διαταραχές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας καθώς η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού.
«Πόσο ψηλά μπορούν να ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου; Επιλέξτε έναν αριθμό, έχουμε μια αγορά σε αταξία», δήλωσε ο Mike Tran, αναλυτής της RBC Capital Markets, σε σημείωμά του.
Σε αυτό το κλίμα, το Brent Μαΐου ενισχύθηκε κατά 4,77 δολ. ή κατά 3,9% στα 127,98 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.
Αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2008.
Το αμερικανικό συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου κέρδισε 4,30 δολ. ή 3,6% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 123,70 δολ. στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Νωρίτερα όμως η τιμή του πετρελαίου Brent είχε εκτιναχθεί ακόμη ψηλότερα, στα 130,76 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WΤΙ παράδοσης Απριλίου είχε φτάσει ως τα 126,78 δολάρια το βαρέλι.
Η Βρετανία δήλωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου έως το 2022.
Η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να εκτινάξει τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου στα 200 δολάρια το βαρέλι, δήλωσαν αναλυτές της εταιρείας συμβούλων Rystad Energy με έδρα το Όσλο.
Πολλοί αγοραστές ήδη αποφεύγουν ήδη το ρωσικό πετρέλαιο για να μην εμπλακούν στις υπάρχουσες κυρώσεις.
Η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για το Brent για το 2022 στα 135 δολάρια από 98 δολάρια και τις προοπτικές για το 2023 στα 115 δολάρια το βαρέλι από 105 δολάρια, λέγοντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το «μεγαλύτερο σοκ στον ενεργειακό εφοδιασμό από ποτέ» λόγω του κεντρικού ρόλου της Ρωσίας ως μεγαλύτερο παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.
Η υποχώρηση των προσδοκιών για επικείμενη επιστροφή του ιρανικού αργού στις παγκόσμιες αγορές, εν μέσω επιβράδυνσης των συνομιλιών της Τεχεράνης και το μπλοκ των δυτικών χωρών για την πυρηνική της δραστηριότητα, έχουν αυξήσει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου.
Τα προβλήματα στον εφοδιασμό πετρελαίου έρχονται καθώς τα αποθέματα συνεχίζουν να μειώνονται παγκοσμίως. Πέντε αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν κατά μέσο όρο ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 800.000 βαρέλια την εβδομάδα έως τις 4 Μαρτίου. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν από τις εβδομαδιαίες εκθέσεις απογραφής από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου την Τρίτη και την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ την Τετάρτη.
Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την ετοιμότητα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας να απελευθερώσει περισσότερο πετρέλαιο από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης δεν κατάφεραν να σταματήσουν το ράλι των τιμών πετρελαίου.
«Τελικά, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δεν ανακοινώνει σημαντικές ενέργειες», δήλωσε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.
«Υπό την παρούσα κατάσταση της αγοράς, τα λόγια δεν πρόκειται να έχουν αντίκτυπο».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών