Το χάος που προκαλεί ο ενεργειακός πόλεμος με τις τιμές του πετρελαίου πλέον να αγγίζουν τα 135 δολάρια ή και υψηλότερα, το φυσικό αέριο σε ιστορικά υψηλά, συνολικά τις τιμές ενέργειες σε ιστορικά υψηλά… τρομοκρατεί την ελληνική κυβέρνηση, τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις ελληνικές τράπεζες.
Γιατί;
Όχι μόνο για τους προφανείς λόγους.
Ο προϋπολογισμός 2022, όπως και οι προϋπολογισμοί των περισσότερων εταιριών συντάχθηκαν με παραδοχή ότι το πετρέλαιο θα βρίσκεται στα 65 ή 70 δολάρια το βαρέλι, η εκτίναξη του πετρελαίου στα 135 δολάρια όπως πολλοί επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν μεταβάλλει άρδην τα δεδομένα του προϋπολογισμού.
Δεν είναι τυχαίο ότι ανεπίσημα τράπεζες αλλά και αναλυτές έχουν αναθεωρήσει δραματικά επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για το ελληνικό ΑΕΠ από +5% το 2022 στο 1,8% με 2%.
Αυτή η μεγάλη επιβράδυνση εύλογα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην εθνική οικονομία και επιδρά μόνο αρνητικά σε όλους τους τομείς.
1)Το χρέος της Ελλάδος στα 386 δισεκ. που είναι μη βιώσιμο θα δεχθεί ένα ακόμη σοκ καθώς τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδος θα βρεθούν στα επίπεδα όπου θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας.
Χωρίς τείχος προστασίας είναι βέβαιο ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια θα ασχοληθούν ξανά με την Ελλάδα με άσχημο τρόπο.
Η Ελλάδα διαθέτει το απόθεμα των 24 δισεκ. ως κάποιας μορφής δικλείδα ασφαλείας αλλά με ρεαλιστικά κριτήρια πάλι η Ελλάδα βρίσκεται στα κόκκινα...
2)Η Ελλάδα θα πρέπει να ξεχάσει οποιαδήποτε σενάριο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Στις 18 Μαρτίου η Moody’s και η DBRS δεν θα αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία ενώ όλος ο σχεδιασμός αναβάθμισης της Ελλάδος έχει καταρρεύσει για το 2022.
3)Οι τράπεζες λόγω αυτής της μεγάλης επιβράδυνσης βλέπουν ότι τα κέρδη του 2022 θα είναι λιγότερα του εκτιμώμενου ενώ όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών που ανήκει στην ΕΚΤ δεν θα εγκρίνει διανομή μερισμάτων για την χρήση 2022.
4)Οι τράπεζες ανησυχούν ότι το ενεργειακό χάος μπορεί να δημιουργήσει μια νέα γενιά NPEs προβληματικών δανείων καθώς το μείγμα πληθωρισμός και ενεργειακό χάος πλήττει καίρια το διαθέσιμο εισόδημα, οπότε τα δάνεια αποτελούν ένα ευαίσθητο δείκτη της κοινωνικής και οικονομικής συμπεριφοράς.
5)Οι περισσότερες εταιρίες έχουν συντάξει προϋπολογισμούς για το 2022 με πολύ διαφοροποιημένους όρους και προϋποθέσεις σε σχέση με την νέα χειρότερη πραγματικότητα.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα business plan για το 2022 δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, τα κέρδη θα είναι προφανώς χαμηλότερα αλλά όλος ο σχεδιασμός της αγοράς.
Για τους λόγους αυτούς ξεφούσκωσε βίαια το ελληνικό χρηματιστήριο, οι επενδυτές του Ιανουαρίου 2022 που μπήκαν στο χρηματιστήριο και ειδικά στις τράπεζες έπαιξαν το ανοδικό σενάριο στην οικονομία και αυτό δεν πρόκειται να βγει είναι 100% βέβαιο.
Έτσι εξηγείται γιατί υπήρξε τόσο βίαιο ξεπούλημα στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Γιατί όλα τα funds που πριμοδότησαν το ράλι του Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου 2022 το εγκατέλειψαν κακήν κακώς;
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών