Τη μετονομασία του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου «δουλειές ξανά» με τις οποίες αλλάζει άρδην η υπάρχουσα φιλοσοφία του Οργανισμού, τόσο στο επίπεδο της διατήρησης λίστας ανέργων, όσο και στο επίπεδο των υπηρεσιών με ενεργό ρόλο του συμβούλου εργασίας, ο οποίος θα πριμοδοτείται για τις περισσότερες θέσεις εργασίας που βρίσκει σε ανέργους.
Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στην υφιστάμενη κατάσταση χαρακτήρισε την «υψηλή ανεργία» που παραμένει ίδια στις λίστες του ΟΑΕΔ ακόμα και όταν η ανεργία πέφτει, ως φαινόμενα κατάχρησης και απάτης, καθώς όπως διευκρίνισε στη συνέχεια πρόκειται περί «νόμιμης απάτης» καθώς δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα εισοδηματικά κριτήρια.
Τι έδειξαν οι έρευνες
Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι όλα τα χρόνια παραμένουν πάνω από ένα εκατομμύριο. Εξ αυτών το 53% (599.000) είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 1 χρόνο. 190.000 πάνω από 5 χρόνια και 51.143 πάνω από 10 χρόνια. Τα φαινόμενα απάτης που εντοπίστηκαν με τη συνδρομή της ΑΑΔΕ, αφορούν 40.000 άνεργοι με εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ και 13.000 πάνω από 30.000 ευρώ. Βέβαια υπήρχαν και εξόφθαλμες περιπτώσεις, όπως:
- Έγγαμος 61 ετών με 230 μήνες ανεργίας κάτοικος Θες/νικης με εισόδημα 70.000 ευρώ
- Γυναίκα 56 ετών με 12 χρόνια ανεργίας, διαμένει στον Λυκαβηττό με εισόδημα 160.000 ευρώ
- Γυναίκα 55 ετών με 10 χρόνια ανεργία, διαμονή στο Διόνυσο και εισόδημα 250.000 ευρώ
- Έγγαμο ζευγάρι ανέργων με 10 χρόνια ανεργίας, κάτοικοι Κηφισιάς και εισόδημα 130.000 ευρώ
- Γυναίκα 48 ετών με 11 χρόνια ανεργίας κάτοικος Βορείων προαστίων και εισόδημα 300.000 ευρώ
Ο υπουργός χαρακτήρισε αυτά τα φαινόμενα «ρετιρέ» ανέργων με κρυφούς πόρους και μαύρα εισοδήματα και τόνισε ότι ο εκσυγχρονισμός του ΟΑΕΔ, αποτελεί τομή, καθώς εισάγει την ψηφιακή κάρτα ανέργου, ψηφιακό μητρώο, καθώς και την εξατομικευμένη προσέγγιση του ανέργου, με πριμ παραγωγικότητας σε κάθε εργασιακό σύμβουλο που έχει βρει περισσότερες θέσεις απασχόλησης σε ανέργους.
Τι αλλάζει στα επιδόματα ανεργίας
Στο νέο Οργανισμό θα γίνει επανεγγαρφή των ανέργων με προτεραιότητα όσους έχουν 5 έτη ανεργίας και πάνω, ενώ εισάγονται τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια, με το επίδομα θέρμανσης (οικογενειακό 20.000 ευρώ) προκειμένου ένας άνεργος να χαίρει των επιδομάτων και των παροχών του οργανισμού.
Επιπλέον ο άνεργος θα λαμβάνει το 50% του επιδόματος ανεργίας για όσο διάστημα διαρκεί εφόσον αποδέχεται θέση που του προσφέρει ο εργασιακός σύμβουλος. Σε περίπτωση διπλής άρνησης σε θέση βγαίνει εκτός λίστας ανεργίας για 2 χρόνια και χάνει το επίδομα που λαμβάνει.
Οι άλλες παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ αφορούν:
1. Μειώνεται το ΔΣ από 17 άτομα σε 11
2. Μεταφέρεται η διαχείριση του ΛΑΕΚ (ειδικός λογαριασμός για συνδικάτα και Ινστιτούτα κλπ) από 1/1/23 στους κοινωνικούς εταίρους
3. Αναβαθμίζεται η σταγαστική πολιτική του τ. ΟΕΚ με συμπράξεις κ.α.
4. Καταργείται το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας (το είχε γράψει την Τρίτη το ΒΝ (ΔΕΣ ΕΔΩ) και το προσωπικό μεταφέρεται στο υπουργείο Εραγασίας με εξαίρεση τους απασχολούμενους σε προνοιακές παροχές που μετατάσσονται στον ΟΠΕΚΑ.
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών