Σε υποβάθμιση των προβλέψεων της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2022, προχώρησε η Citigroup στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, το σχέδιο της ευρωζώνης για απογαλακτισμό από τη ρωσική ενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει για χρόνια τροχοπέδη για την οικονομία αλλά και να σταματήσει τη γρήγορη ανάκαμψη από τα πλήγματα της πανδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2022 θα είναι κατά μέσο όρο 2,2%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,3%. Για το 2023, οι αναλυτές αναμένουν ανάπτυξη 2,6% έναντι 2,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
«Οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις πιθανόν να μειώσουν τις εξαγωγές της ευρωζώνης, να πιέσουν τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών, θα επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη και συνεπώς τις επιχειρηματικές επενδύσεις, θα διαταράξουν τις διαδικασίες παραγωγής» δήλωσε ο οικονομολόγος της Citigroup, Christian Schulz.
Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, που έχουν αυξηθεί μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, σύμφωνα με αναλυτές, επικαλούμενοι στοιχεία της Eurostat.
Η Citigroup εκτιμά ότι συνολικά η Ρωσία καλύπτει περισσότερο από το 40% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. «Μεσοπρόθεσμα, η εκ νέου δρομολόγηση των αλυσίδων εφοδιασμού μακριά από τη Ρωσία θα προστεθεί στο πανδημικό σοκ… και ενδεχομένως να οδηγήσει σε εκτόπιση της προσφοράς και αύξηση των τιμών για αρκετά χρόνια», είπε ο Schulz.
Η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν δημοσίευσε τα σχέδια για μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο κατά 2/3 φέτος και τερματισμό της εξάρτησης «πολύ πριν το 2030».
Σύμφωνα με υψηλόβαθμό στέλεχος της Κομισιόν, αυτό θα γίνει με τη μετάβαση σε εναλλακτικές προμήθειες και επεκτείνοντας την καθαρή ενέργεια πιο γρήγορα στο πλαίσιο των σχεδίων, τα οποία θα εφαρμόζονται με κύρια ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε αναθεώρηση των ενεργειακών προτεραιοτήτων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να απαλλαγούν πλήρως από τη Ρωσία, η οποία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου.
Τα νέα σχέδια προστίθενται στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή που διαπραγματεύεται επί του παρόντος η ΕΕ, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να μειωθούν γρηγορότερα οι εκπομπές CO2.
Η Επιτροπή επεσήμανε ότι το φυσικό αέριο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ θα μπορούσαν φέτος να αντικαταστήσουν περισσότερο από το ένα τρίτο (60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) από τα 155 δισ. κ.μ. που λαμβάνει η Ευρώπη ετησίως από τη Ρωσία. Επίσης, μέχρι το 2030, η αυξημένη χρήση βιομεθανίου και υδρογόνου θα μπορούσε να βοηθήσει.
Νέα αιολικά και ηλιακά έργα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ζήτησης φυσικού αερίου φέτος, ενώ ο τριπλασιασμός της χωρητικότητας μέχρι το 2030 (480GW αιολικής και 420GW ηλιακής ενέργειας), θα μπορούσε να εξοικονομήσει 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η μείωση κατά 1°C στους θερμοστάτες θα μπορούσε να εξοικονομήσει επιπλέον 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος, ενώ έως το 2030, η αντικατάσταση των λεβήτων αερίου με 30 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας θα μπορούσε να εξοικονομήσει επιπλέον 35 δισ. κυβικά μέτρα.
www.bankingnews.gr
Citigroup: Υποβάθμιση των προβλέψεων για την ευρωζώνη το 2022, λόγω Ρωσίας - Στο 2,2% η ανάπτυξη
Η Citigroup εκτιμά ότι συνολικά η Ρωσία καλύπτει περισσότερο από το 40% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο
Σχόλια αναγνωστών