Διεθνή

Νέες κυρώσεις G7 και ΕΕ: Μπλόκο στα αποθέματά της Ρωσίας σε χρυσό - Zelensky: Πραγματικός ο κίνδυνος χρήσης χημικών όπλων

Νέες κυρώσεις G7 και ΕΕ: Μπλόκο στα αποθέματά της Ρωσίας σε χρυσό - Zelensky: Πραγματικός ο κίνδυνος χρήσης χημικών όπλων
Οι G7 προειδοποιούν τη Ρωσία για τη χρήση χημικών, βιολογικών, πυρηνικών όπλων
Σχετικά Άρθρα

Τα επτά πιο ισχυρά κράτη - μέλη της G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν να προβούν σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να περιορίσουν την πρόσβαση σε χρυσό από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.
Παράλληλα σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ, οι G7 έστειλαν αυστηρό μήνυμα προς τη Μόσχα για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Οι κυρώσεις στα αποθέματα χρυσού

Ειδκότερα, σύμφωνα με τους «Financial Times», οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να πουλήσει τα αποθέματά της σε χρυσό για να στηρίξει το νόμισμά της.
Κι αυτό σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια της Μόσχας να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση.
Η κίνηση αυτή έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση Biden και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επικεντρώνονται στην αυστηροποίηση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην αρχή του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία εξετάζοντας πρόσθετα μέτρα κατά της Μόσχας.
«Οι ηγέτες της G7 και η ΕΕ θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για να περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να ενισχύσει τα παγκόσμια αποθέματά της για την στήριξη της ρωσικής οικονομίας που θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση του πολέμου .
Μεταξύ άλλων, καθιστούν σαφές ότι κάθε συναλλαγή που αφορά χρυσό και σχετίζεται με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα πλήττεται από τις υπάρχουσες κυρώσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden είπε ότι τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας είναι πιθανό να ανέρχονται μεταξύ 100 και 140 δισεκατομμύρια δολάρια επισημαίνοντας πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας επιδιώκει να τα χρησιμοποιήσει για να «υποστηρίξει το ρούβλι».

Οι ηγέτες της G7 επανεξετάζουν τη θέση της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ επικαλούμενα έγκυρες πηγές των ΗΠΑ, η G7 ζήτησε να επανεξεταστεί η θέση της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς.
Όπως μεταδίδουν το γαλλικό δίκτυο «20 minutes» και η εφημερίδα «Le Figaro», την πληροφορία αποκαλύπτει ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Το μήνυμα Zelensky

«Ο κίνδυνος μιας χρήσης, σε μεγάλη κλίμακα, χημικών όπλων από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας είναι πραγματικός», δήλωσε σήμερα 24/3 ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky σε ένα βιντεομήνυμα με το οποίο απευθύνθηκε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7.
Η προειδοποίηση αυτή διατυπώνεται την επομένη μιας δήλωσης του Αμερικανού ομολόγου του Joe Biden, που έκρινε πως η χρήση χημικού όπλου αποτελεί μια «αξιόπιστη απειλή».

Σαφές μήνυμα ΝΑΤΟ - G7 για τα χημικά όπλα

Τον κίνδυνο να χρησιμοποιήσει η Ρωσία χημικά όπλα στην Ουκρανία, επισείουν το ΝΑΤΟ, και οι G7, προειδοποιώντας τη Μόσχα.
Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, είναι ενδεχόμενο ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία, απευθύνοντας κατηγορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τους συμμάχους τους ότι προετοιμάζουν χημική επίθεση.
«Ανησυχούμε εν μέρει, διότι βλέπουμε τη ρητορική και βλέπουμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα είδος προσχήματος, κατηγορώντας την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν χημικά και βιολογικά όπλα», δήλωσε ο Stoltenberg στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε χρήση όπλων «θα έχει εκτεταμένες συνέπειες».
«Υπάρχει επίσης κίνδυνος μία επίθεση με χημικά όπλα να έχει απευθείας επιπτώσεις σε πληθυσμούς που ζουν σε χώρες του ΝΑΤΟ, διότι μπορεί να δούμε μόλυνση, μπορεί να δούμε διασπορά χημικών παραγόντων ή βιολογικών όπλων στις χώρες μας», σημείωσε ακόμη ο γ.γ. της Συμμαχίας.

Οι G7 προειδοποιούν τη Ρωσία για τη χρήση χημικών, βιολογικών, πυρηνικών όπλων

Λίγο αργότερα, οι ηγέτες των κρατών μελών της G7 προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωση που έδωσε η Ομάδα των Επτά σήμερα στη δημοσιότητα μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.
«Προειδοποιούμε ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή σχετικού υλικού», ανέφεραν οι ηγέτες σε κοινό ανακοινωθέν.

ΝΑΤΟ: Απειλές χημικής, βιολογικής, ραδιολογικής και πυρηνικής φύσης στην Ουκρανία

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ καταδίκασαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τον πιο έντονο τρόπο, καθώς αποτελεί «τη σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες», σύμφωνα με την κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε στην πρωτεύουσα του Βελγίου.
«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια.
Η επίθεσή της στα διεθνή πρότυπα κάνει τον κόσμο λιγότερο ασφαλή. Η κλιμακωτή ρητορική του προέδρου Πούτιν είναι ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική», τονίζουν στη δήλωσή τους οι 30 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, καλώντας τον Ρώσο ηγέτη να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Ουκρανία.
«Καταδικάζουμε σθεναρά τις καταστροφικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ατόμων που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις. Θα συνεργαστούμε με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις του ανθρωπιστικού και διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου», τονίζουν στη δήλωσή τους οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ.
Προτρέπουν, επίσης, τη Ρωσία να επιτρέψει «την ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και ασφαλή διέλευση αμάχων και να επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις».
«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θέτουν σε κίνδυνο πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής» επισημαίνεται στη συνέχεια στη δήλωση, και προστίθεται ότι «οποιαδήποτε χρήση χημικού ή βιολογικού όπλου από τη Ρωσία θα ήταν απαράδεκτη και θα είχε σοβαρές συνέπειες».Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η Ρωσία πρέπει να δείξει πως λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις διαπραγματεύσεις, εφαρμόζοντας αμέσως μια κατάπαυση του πυρός.
Οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ απηύθυναν κάλεσμα στη Ρωσία «να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε αξιόπιστες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, ξεκινώντας από μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και προχωρώντας προς την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων της από το ουκρανικό έδαφος. Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας, ενώ διεξάγονται συζητήσεις, είναι λυπηρή. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να επιτύχει την ειρήνη και τις διπλωματικές προσπάθειες που αναλαμβάνονται από τους Συμμάχους σε σχέση με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου και την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου».
Παράλληλα, οι χώρες του ΝΑΤΟ υπογραμμίζουν την αλληλεγγύη τους στον πρόεδρο Zelensky, στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και στους «γενναίους Ουκρανούς πολίτες», επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τονίζουν ότι στηρίζουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και στο δικαίωμα της αυτοάμυνάς της και υπογραμμίζουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν περαιτέρω «πολιτική και πρακτική υποστήριξη».
«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια και η προστασία από απειλές χημικής, βιολογικής, ραδιολογικής και πυρηνικής φύσης» αναφέρουν χαρακτηριστικά στη δήλωσή τους, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν περαιτέρω την υποστήριξη στην Ουκρανία στη σύνοδο του Απριλίου.
Ακόμη, υπογραμμίζουν την ενότητά τους απέναντι στη Ρωσία και δηλώνουν ότι παραμένουν αποφασισμένοι να διατηρήσουν συντονισμένη διεθνή πίεση στη Μόσχα, σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Ανησυχούμε για τα πρόσφατα δημόσια σχόλια αξιωματούχων της Κίνας»

Αναφορικά με την Κίνα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δηλώνουν τα εξής:
«Καλούμε όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, να υποστηρίξουν τη διεθνή τάξη, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να απόσχουν από την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας με οποιονδήποτε τρόπο, και να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις. Ανησυχούμε για τα πρόσφατα δημόσια σχόλια αξιωματούχων της Κίνας και την καλούμε να σταματήσει να ενισχύει τις ψευδείς αφηγήσεις του Κρεμλίνου, ιδίως για τον πόλεμο και το ΝΑΤΟ, και να προωθήσει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης».
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν, επίσης, την ανάπτυξη τεσσάρων επιπλέον πολυεθνικών ομάδων μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Επισημαίνουν, δε, ότι θα επιταχύνουν το μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ για μια πιο επικίνδυνη στρατηγική πραγματικότητα, μεταξύ άλλων μέσω της υιοθέτησης της επόμενης στρατηγικής αντίληψης στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη.
«Υπό το πρίσμα της σοβαρότερης απειλής για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες, θα ενισχύσουμε σημαντικά τη μακροπρόθεσμη αποτρεπτική και αμυντική μας στάση και θα αναπτύξουμε περαιτέρω όλο το φάσμα των έτοιμων δυνάμεων και δυνατοτήτων που απαιτούνται για τη διατήρηση αξιόπιστης αποτροπής και άμυνας», αναφέρεται στη δήλωση.
Τέλος, το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στις θεμελιώδεις αρχές του, επιβεβαιώνοντας την πολιτική «ανοιχτών θυρών», ενώ τονίζει ότι παρέχει υποστήριξη σε εταίρους που πλήττονται από ρωσικές απειλές και παρεμβάσεις.
«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε την ασφάλεια των συμμαχικών πληθυσμών μας και κάθε σπιθαμή συμμαχικής επικράτειας. Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον είναι σιδερένια», υπογραμμίζουν οι 30 σύμμαχοι στη δήλωσή τους.

Μητσοτάκης: Ελπίζω ότι δεν θα χρησιμοποιήσει χημικά ο Putin αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν θεωρεί πως θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» να χρησιμοποιήσει ο Putin χημικά όπλα στην Ουκρανία.
«Ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι θα στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα σήμερα ότι η Συμμαχία μας είναι απόλυτα ενωμένη στο ζήτημα της στήριξης της Ουκρανίας σε αυτόν τον αγώνα για την ύπαρξή της. Και θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνειδητοποίησαν, ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και τις αμυντικές της δαπάνες», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Και σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα εδώ και καιρό.
Η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία είναι απόλυτα συμπληρωματική με τη Συμμαχία. Αναμένω ότι αυτή η ισχυρή σχέση θα λάβει συγκεκριμένη μορφή στη Σύνοδο της Μαδρίτης, τον Ιούνιο».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης