Η αμερικανική οικονομία μπορεί να υποχωρήσει σε ύφεση λόγω του σοκ των εμπορευμάτων αναφέρει η Goldman Sachs.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι το Brent θα φθάσει στα 165 δολ. στο βασικό σενάριο ή 200 δολ. το βαρέλι στο δυσμενές σενάριο
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius, επισήμανε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το επακόλουθο σοκ των εμπορευμάτων από την άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου είναι «απόκοσμοι παραλληλισμοί» με τη γεωπολιτική και οικονομική αναταραχή πριν από 30 χρόνια κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου.
Κατά την Goldman Sachs οι καταναλωτές είναι σε πολύ καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν ένα οικονομικό σοκ σε αντίθεση με το παρελθόν.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius σημειώνει ότι η άνοδος στις τιμές της ενέργειας και της γεωργίας, αντιπροσωπεύει το 1,9% των καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι το σημερινό σοκ για τα εμπορεύματα στους καταναλωτές είναι παρόμοιο με το 2008 και το 1990.
Η Goldman προβλέπει ότι το αυξανόμενο κόστος των εμπορευμάτων διαβρώνει τα πραγματικά εισοδήματα των καταναλωτών.
Η Goldman Sachs προβλέπει ότι το ΑΕΠ του 2022 θα κινηθεί στο δυνητικό +1,9% έναντι πρόβλεψης της FED +2,8%, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται – κατά την Morgan Stanley θα πρέπει να αναμένουμε ύφεση σε 5-10 μήνες -.
«Οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ύφεσης περιορίζοντας την ικανότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να διατηρήσουν την ανάπτυξη προειδοποίησε η Goldman Sachs.
O επικεφαλής της FED δήλωσε ότι «μια σύντομη έκρηξη πληθωρισμού που σχετίζεται με κραδασμούς των τιμών των εμπορευμάτων κινδυνεύει από την παράταση της περιόδου υψηλού πληθωρισμού που θα μπορούσε να οδηγήσει τις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες δυσάρεστα υψηλότερα».
«Θα μπορούσε το τρέχον σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση όπως έκανε το 1990 σε ένα παρόμοιο περιβάλλον αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου και μείωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών;»
Σημείωσε ότι το μέγεθος του σοκ στα εμπορεύματα δεν πρέπει να είναι το επίκεντρο αλλά μάλλον η κατάσταση των καταναλωτών.
Σε σύγκριση με τα σοκ στα εμπορεύματα στα πρώτα στάδια των υφέσεων του 1974, του 1980, του 1990 και του 2008, οι καταναλωτές έχουν πλέον 2 τρισεκατομμύρια δολάρια πλεονάζουσας αποταμίευσης που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid 19, αυξάνοντας την τάση του πραγματικού εισοδήματος σε ετήσια βάση ενώ και η αναλογία πλούτου προς εισόδημα των νοικοκυριών έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius πιστεύει ότι «θα χρειαζόταν μια συνεχής αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 200 δολάρια το βαρέλι για να προκληθεί εισοδηματικό σοκ παρόμοιο σε μέγεθος με εκείνο που προκάλεσαν οι υφέσεις του 1974 και του 1979 — και αυτό θα αύξανε σημαντικά τις πιθανότητες ύφεσης στις οικονομίες το 2022».
Είπε ότι ο ανοδικός στόχος της Goldman Sachs για το Brent είναι περίπου 165 δολάρια το βαρέλι, αν και δεν μπορεί να αποκλείσει και τα 200 δολάρια εάν τα πράγματα επιδεινωθούν στην Ουκρανία.
Επισήμανε τους «απόκοσμους παραλληλισμούς» του σημερινού σοκ στα εμπορεύματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια οικονομική ύφεση παρόμοια με το 1990 με 1991.
Οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται για το 2023 μεταξύ 20%-35% καθώς η υπερθέρμανση της αγοράς εργασίας και η δημοσιονομική σύσφιξη από τη Fed θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη.
Οι καταναλωτές είναι ισχυρότεροι από όσο πιστεύουν οι περισσότεροι, εκτιμάει η Goldman και ίσως αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουμε δει ακόμη κατάρρευση της ζήτησης βενζίνης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών