Aνάπτυξη 3% το 2022 και +2,1% το 2023 εκτιμά για την Ελλάδα η επενδυτική τράπεζα Bank of America, τονίζοντας ότι το τοπίο θολώνει η νέα έξαρση της πανδημικής κρίσης.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός αναμένεται να εκτιναχθεί στο 6,1% το 2022, στο 2,4% το 2023 - δείγμα ότι o στασιμοπληθωρισμός έρχεται...
Δεδομένης δε της ασθενούς ζήτησης στη χώρα και των αυξημένων περιθωρίων κέρδους στις εταιρείες μετά το σοκ στις τιμές της Ενέργειας, δεν θα χρειαστούν πολλά για να πυροδοτηθεί μια βαθιά ύφεση…
Παράλληλα, η BofA αναβαθμίζει για άλλη μία φορά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στην ΕΕ, με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις.
Ειδικότερα, «βλέπει» ονομαστικό πληθωρισμό 6,5% φέτος (από 6,0%), ενώ το 2023 θα πέσει στο 2,4%.
Ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 7,5% τον Μάρτιο, κλείνοντας το έτος στο 5% - και μόνο στα τέλη του 2023 θα πέσει κάτω από το 2%.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική τράπεζα αναγνωρίζει ορισμένους κινδύνους που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση στο εγγύς μέλλον.
Σημαντικός δείκτης είναι οι πρόσφατες κινήσεις στις τιμές ενέργειας, των τροφίμων και άλλων εμπορευμάτων (futures), που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο προφίλ του πληθωρισμού.
Οι τιμές στην ενέργειας θα επιταχυνθούν σχεδόν 50% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο ενώ μέχρι το τέλος του 2022 αυτός ο ρυθμός θα εξακολουθεί να είναι πάνω από 30% (Σχήμα 4).
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 7% σχεδόν μέχρι το 4ο τρίμηνο του 2022 έτους (Σχήμα 5).
Εν τω μεταξύ, ο δομικός πληθωρισμός κινείται οριακά υψηλότερα, αλλά παραμένει συνεπής με μια επιβράδυνση στον ορίζοντα προβλέψεων.
Η χαλάρωση των σημείων συμφόρησης θα συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού των μεταποιητικών αγαθών το 2023 (Σχήμα 6).
Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, που εξακολουθεί να ανακάμπτει, θα καταλήξει να χάσει τον δυναμισμό, δεδομένης της σχετικής μετατόπισης της ζήτησης που επιβάλλεται από το σοκ στις τιμές της ενέργειας.
Κυβερνητικά μέτρα
Τόσο η κυβέρνηση της Ελλάδας όσο και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανακοίνωσαν μέτρα για να μετριάσουν τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών στην ενέργεια.
Για παράδειγμα, οι επιδοτήσεις καυσίμων κατέχουν εξέχουσα θέση.
Κάποια θα επηρεάσουν τον δείκτη του πληθωρισμού, ενώ άλλα όχι.
Αυτά τα μέτρα από μόνα τους είναι πιθανό να αξίζουν όχι περισσότερο από 10 μονάδες βάσης για τον συνολικό πληθωρισμό.
Τα σημεία συμφόρησης είναι βασικό στοιχείο.
Αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις, όχι μόνο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της Omicron στην Κίνα, θα μπορούσαν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.
Επιστροφή στα θεμελιώδη
Πρέπει να ανησυχούμε μήπως ο πληθωρισμός δεν πέσει κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα;
Αν και αυτό είναι πιθανό να είναι το βασικό ζήτημα για την ΕΚΤ τους επόμενους μήνες, σημειώνεται πως η συνολική ζήτηση ήταν ανεπαρκής για πολλά χρόνια.
Ο δε πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί έναν εξωτερικό φόρο στον καταναλωτή που μειώνει ακόμη περισσότερο τη συνολική ζήτηση.
Αυτό, σύμφωνα με την BofA, σημαίνει ότι ο βασικός πληθωρισμός θα καταλήξει να αποδυναμωθεί σημαντικά έως το 2024.
Oι μεγάλες αυξήσεις των μισθών μπορεί να εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις, ενεργοποιώντας έναν βρόχο ανατροφοδότησης μεταξύ μισθών και τιμών.
Αλλά αυτή η σπείρα θα έπληττε, τελικά, τον ασθενή περιορισμό της ζήτησης.
Στην πραγματικότητα, λοιπόν, δεδομένης της ασθενούς ζήτησης και των αυξημένων περιθωρίων κέρδους από τις εταιρείες μετά το σοκ στις τιμές της ενέργειας, δεν θα χρειαστούν πολλά για να πυροδοτηθεί μια βαθιά ύφεση εν μέσω απότομης αύξησης των μισθών.
www.bankingnews.gr
BofA για Ελλάδα: Aνάπτυξη +3% το 2022 και +2,1% το 2023 - Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός και στο βάθος ύφεση
Η BofA αναβαθμίζει για άλλη μία φορά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό
Σχόλια αναγνωστών