Εάν η κρίση στο Ουκρανικό με τις παρενέργειες σε πληθωρισμό και ενέργεια δεν τελειώσει άμεσα, τότε οι επενδυτές θα πρέπει να ξεγράψουν το 2022 και για τις οικονομίες και για τις προσδοκίες για τα χρηματιστήρια
Ωστόσο, η άνοδος δεν είχε ποιοτικά χαρακτηριστικά, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα, οι οποίες ενισχύθηκαν στις δημοπρασίες, ενώ τα πακέτα κάλυψαν το 25% του συνολικού τζίρου της αγοράς.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 861 μονάδες, με ισχυρή την αντίσταση των 885 μονάδων ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) ενώ στη βασική στήριξη παραμένουν οι 850 μονάδες.
Το ενδιαφέρον εστιάστηκε για μια ακόμη συνεδρίαση στις τράπεζες, με την Εθνική να κλείνει με την μεγαλύτερη άνοδο στο +4,97% και ακολούθησαν Εurobank +3,7%, Alpha Bank +3,16% και Πειραιώς +2,49%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Viohalco +4,63%, ΟΤΕ +3,86%, Τέρνα Ενεργειακή +3,73%..
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, D. Peskov, επισήμανε ότι δεν έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας, V. Zelensky υποστήριξε πως οι έννοιες της κυριαρχίας και της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι αδιαπραγμάτευτες.
Εν τω μεταξύ, η Βρετανία η οποία αφού μαζί με τις ΗΠΑ ξεσήκωσαν την διεθνή κοινότητα κατά της Ρωσίας, άφησε να εννοηθεί ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να αρθούν εάν τα ρωσικά στρατεύματα αποσυρθούν από την Ουκρανία.
Μόνο η αναφορά για άρση κυρώσεων αποδεικνύει ότι οι διεθνείς δυνάμεις δεν μπορούν να αντέξουν το σοκ των κυρώσεων, η Ρωσία είναι μεγάλη εξαγωγική δύναμη σε ενέργεια, μέταλλα, σιτηρά κ.α.
Είναι πλέον κατανοητό ότι εάν η κρίση στο Ουκρανικό με τις παρενέργειες σε πληθωρισμό και ενέργεια δεν τελειώσει άμεσα, τότε οι επενδυτές θα πρέπει να ξεγράψουν το 2022 και για τις οικονομίες και για τις προσδοκίες για τα χρηματιστήρια.
Το bankingnews ήδη από τα τέλη του 2021 είχε σκόπιμα κατεβάσει δραματικά τον πήχη των προσδοκιών όταν μιλούσαμε για χαμηλό έτους 800 ή 750 μονάδες και χωρίς να έχει συμπεριληφθεί το Ουκρανικό ενώ τα υψηλά είναι πιθανό να τα είδαμε για το 2022 τις 974 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Το 2022 για την ελληνική οικονομία θα είναι μια χαμένη χρονιά, όπως χαμένη χρονιά θα είναι και για το χρηματιστήριο.
Εάν μάλιστα στην Ελλάδα διεξαχθούν εκλογές το Φθινόπωρο του 2022 τότε ένας ακόμη αποσταθεροποιητικός παράγοντας θα προστεθεί.
Το 2022 πρέπει να το ξεγράψουμε και να ποντάρουμε στο 2023 όπου και τότε τα πράγματα μπορεί να μην είναι και τόσο ρόδινα…
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,58% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,96%.
Περί τις 14:15 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Εθνική άνω του +5% και Alpha Bank και Eurobank πλησίον του +4% αλλά και σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, όπως Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ πλησίον του +4%, ΟΤΕ άνω του +3%....και ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,24% και Γενικός Δείκτης +2,59%.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα, ενώ τα πακέτα κάλυψαν το 25% του συνολικού τζίρου της αγοράς..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 86,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 22,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 24,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 15,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 22,5 εκατ. ευρώ και όγκου 1,9 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 100 χιλ. τεμάχια αξίας 316 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 150 χιλ. τεμάχια αξίας 1,97 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 900 χιλ. τεμάχια αξίας 14,6 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ 731,1 χιλ. τεμάχια αξίας 5,3 εκατ. ευρώ και η Jumbo 25 χιλ. τεμάχια αξιας 343 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 861 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 860 – 870 μονάδες και ισχυρή αντίσταση τις 885 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και ακολουθούν οι 900, οι 920 και οι 950 μονάδες.
Στην βασική στήριξη περαμένου οι 850 μονάδες και ακολουθούν οι 840 - 830 μονάδες, οι 820, οι 800, οι 780 μονάδες και οι 750 μονάδες.
Στο πιο δυσμενές σενάριο η αγορά μπορεί να δει τις 700 με 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 627 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 630 μονάδες και ακολουθούν οι 640, οι 660 και οι 700 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 590, οι 570 και οι 550 μονάδες.
Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων – Το 10ετές 2,84%
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 28/3 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο την Ουκρανική κρίση και την αβεβαιότητα για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,84%, το 10ετές ιταλικό 2,09% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 2,46%.
Λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού ο προέδρος της Fed, Jerome Powell, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, αναφέρει ότι «μέχρι στιγμής, τα εισερχόμενα στοιχεία δεν υποδηλώνουν σημαντικό κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού. Όπως τονίζει το προϊόν της ζώνης του ευρώ επέστρεψε στο προ της κρίσης επίπεδό του, η ανάπτυξη συνεχίζεται και η αγορά εργασίας διατηρείται ισχυρή. Βραχυπρόθεσμα, η έξαρση του πληθωρισμού οφείλεται σε παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία, οι οποίοι έχουν ενταθεί προσφάτως λόγω των διαταράξεων που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στις τιμές της ενέργειας παγκοσμίως.
Επίσης σύμφωνα με τις δηλώσεις της, η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. «Οι νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ δεν θα είναι σε συγχρονισμό με την πολιτική της Fed» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια του οικονομικού κύκλου.
Ωστόσο οι αγορές χρήματος προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.
Στην τελική ευθεία οι υποθέσεις Ελλάκτωρ και καρτέλ κατασκευών από Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς και Ανταγωνισμού
Σε περίοδο πυκνών εξελίξεων, μπαίνει πλέον τόσο η υπόθεση της Ελλάκτωρ όσο και του καρτέλ στις κατασκευές.
Στην πραγματικότητα οι δύο υποθέσεις αλληλοσυμπληρώνονται αφού αφορούν το ίδιο ζήτημα που προκάλεσε μεγάλη ένταση στην ελληνική αγορά.
Τόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού ασχολούνται ουσιαστικά με τον παράνομο και σκοτεινό τρόπο με τον οποίο ένας ολλανδός τυχοδιώκτης και συνεργάτες του πέτυχαν την άλωση της Ελλάκτωρ.
Η άμεση συνέπεια της… επιτυχίας αυτής ήταν η αύξηση του ανεκτέλεστου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η συντονισμένη δράση των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών στην Ελλάδα η οποία συντονισμένη δράση οδήγησε σε εξαιρετικά ακριβές αναθέσεις και στον αποκλεισμό όλων των ξένων εταιρειών.
Η είσοδος της Reggeborgh έγινε για να κερδίσουν το έπαθλο των έργων που χρηματοδοτούν οι έλληνες φορολογούμενοι και τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιβάλλει τα θεόρατα πρόστιμα που απειλούνται η Ακτωρ αλλά και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα οδηγηθούν στο χείλος της καταστροφής.
Να θυμίσουμε ότι επικεφαλής της Ελλάκτωρ ως διευθύνων σύμβουλος τοποθετήθηκε ο Ε. Μπουλούτας που έχει καταδικαστεί σε πρόστιμα για χειραγώγηση μετοχών ενώ εκκρεμεί σειρά δικών για παραπλάνηση μετόχων, παραποίηση λογιστικών βιβλίων, χαριστική δανειοδότηση ημετέρων κι άλλα ταπεινωτικά αδικήματα.
Προφανώς δεν θα μπορούσε να βρεθεί «καταλληλότερος» Διευθύνων Σύμβουλος σε μια εταιρεία που ελέγχεται από εποπτική αρχή επειδή δύο βασικοί μέτοχοι (Reggeborgh και Atlas) συνεργάστηκαν κρυφά για να την καταλάβουν σε βάρος των άλλων μετόχων.
Οι ποινές που θα επιβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι άγνωστες προς το παρόν, αλλά η επενδυτική κοινότητα περιμένει να διαπιστώσει αν θα είναι δίκαιες ή θα περιοριστούν σε ένα φιλικό κτύπημα στην πλάτη.
Από την άλλη πλευρά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, το παιχνίδι γίνεται πιο πολύπλοκο, καθώς οι κατασκευαστικές εταιρείες είχαν αποδεχθεί ενοχή στην προηγούμενη υπόθεση καρτέλ του 2017 στην οποία συμμετείχαν, συνεπώς τώρα θα θεωρηθούν υπότροποι και οι ποινές θα είναι πολύ βαριές.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 28/3 οι ασιατικές αγορές με επίκεντρο την επιδείνωση της πανδημίας της covid-19 στην Κίνα.
Η Κίνα εφαρμόζει lockdown στη Σαγκάη, σε δύο φάσεις, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,73%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,07%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,34% και ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,02%.
Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ανοδικά κινούνται σήμερα 28/3 στις ευρωπαϊκές αγορές, αν και έχουν περιοριστεί τα αρχικά κέρδη, με έντονες τις ελπίδες για το Ουκρανικό, ενόψει των νέων διαπραγματεύσεων Ουκρανίας - Ρωσίας που θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια υποχώρησε στο -2,15% στις 2.430,70 μονάδες.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) ενισχύεται 2,7% στα 104 ευρώ.
Με πτώση ξεκίνησε η εβδομάδα για τις τιμές του πετρελαίου, με το πετρέλαιο τύπου brent να υποχωρεί 6,17% στα 110,1 δολ. το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό σημειώνει πτώση 6,67% στα 106,33 δολ. το βαρέλι.
Την Παρασκευή 1/4 αναμένονται τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,90% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,40%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,30%, ο S&P 500 στο -0,10%, ο Nasdaq στο +0,15% και το ETF GREC με κέρδη +1,55% ( 26,18 δολ. ).
Κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές
Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, αλλά με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα....
Η Εθνική έκλεισε στα 3,23 ευρώ, με άνοδο +4,97% με όγκο 3,2 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,95 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0930 ευρώ, με άνοδο +3,16% με όγκο 6,01 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 (στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3990 ευρώ, με άνοδο +2,49% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,75 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,0375 ευρώ, με άνοδο +3,7%, με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,85 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,02 ευρώ, με άνοδο +4,94% και κεφαλαιοποίηση 455 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1478 ευρώ, με άνοδο +1,65%, με όγκο 44 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 181 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,70 ευρώ, με άνοδο +1,49% και κεφαλαιοποίηση 352 εκατ. ευρώ.
Άνοδος στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές
Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων, ειδικότερα σε ΟΤΕ και ΔΕΗ .
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco +4,63%, ΟΤΕ +3,86%, Τέρνα Ενεργειακή +3,73%....
Στον αντίποδα, υποχώρησαν μόνο Quest -0,17% και ΟΛΠ -0,12%.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,40 ευρώ, άνοδο +3,86% και αποτίμηση 7,35 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 19,17 ευρώ, με άνοδο +0,31% και κεφαλαιοποίηση στα 7,13 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,30 ευρώ, με άνοδο +1,25% και αποτίμηση 2,79 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,20 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 510 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,15 ευρώ, με άνοδο +1,86% και αποτίμηση 4,64 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,02 ευρώ, με άνοδο +3,33% και κεφαλαιοποίηση 1,02 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,18 ευρώ, με άνοδο +2,16% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,70 ευρώ, με άνοδο +2,1% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,45 ευρώ, με άνοδο +2,63% και κεφαλαιοποίηση 2,06 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,54 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,95 ευρώ, με άνοδο +2,96% και κεφαλαιοποίηση 740 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,69 ευρώ, με άνοδο +1,81% και κεφαλαιοποίηση 634 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0289 ευρώ, με άνοδο +1,05% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,84% - Το spread με την Ιταλία στις 75 μ.β
Σταθεροποίηση καυταγράφεται σήμερα 28/3 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο ττος νέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας- Ουκρανίας, τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών .
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,84%, το 10ετές ιταλικό 2,09% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 2,46%.
Λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού ο προέδρος της Fed, Jerome Powell, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, τους κινδύνους στασιμοπληθωρισμού απέρριψε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επισημαίνοντας πως -επί του παρόντος- δεν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις.
Ωστόσο οι αγορές χρήματος προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 226 μονάδες βάσης από 220 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 137 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,37% ή 137 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 75 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης…
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 28/3 στα ομόλογα της Ευρωζώνης με επίκεντρο το Ουκρανικό και την εκτίναξη του πληθωρισμού.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 28 Μαρτίου του 2022 στο 2,09%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 28/3/2022 στο 0,58% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,14% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,33% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,45% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,09% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,81%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών