Η Ρωσία φέρεται να δεσμεύθηκε για σημαντική μείωση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων γύρω από το Κίεβο και στην πόλη Τσερνίχιβ
Ιδιαίτερα κρίσιμες αναδεικνύονται οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη -σήμερα Τρίτη 29 Μαρτίου- μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών διαπραγματευτών, καθώς τις τελευταίες ώρες καλλιεργούνται θετικές προσδοκίες και από τις δύο πλευρές. Μάλιστα, το ρωσικό TASS μεταδίδει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα ελπίζει για ένα αποτέλεσμα ορόσημο στις σημερινές συνομιλίες, ενώ ο Mykhailo Podolyak (σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου) δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι στο τραπέζι.
Εάν το θετικό κλίμα επιβεβαιωθεί και με την έκβαση των συνομιλιών, που αναμένεται να συνεχιστούν έως αύριο (30/3/2002) -ενδεχομένως έως και το απόγευμα της Πέμπτης (31/3/2022), τότε η έκκληση του Τούρκου προέδρου για άμεση κατάπαυση του πυρός μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Σύμφωνα με αναλυτές, ο Erdogan (διαβάστε ΕΔΩ) δεν θα προέβαινε σε τέτοιου τύπου παρέμβαση στη συνάντηση εάν το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών δεν ήταν θετικό...
Μάλιστα, το ρωσικό TASS μετέδιδε -κατά τη διάρκεια της συνάντησης- πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα ελπίζει για ένα αποτέλεσμα ορόσημο στις σημερινές συνομιλίες.
«Η Ρωσία ελπίζει για αποτέλεσμα ορόσημο στην Κωνσταντινούπολη»
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, TASS επικαλούμενο ρωσική πηγή, η Μόσχα ελπίζει για το πρώτο αποτέλεσμα-ορόσημο στις συνομιλίες με το Κίεβο στην Κωνσταντινούπολη.
«Ελπίζουμε για πρώτο ορόσημο αποτέλεσμα», είπε η πηγή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν δεν επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα σήμερα, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε μορφή τηλεδιάσκεψης. «Νομίζω ότι θα προχωρήσουμε γρήγορα», πρόσθεσε η πηγή.
Podolyak: Στο τραπέζι η κατάπαυση του πυρός
Εγγυήσεις ασφαλείας και οργάνωση κατάπαυσης του πυρός για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών θα συζητηθούν κατά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία που διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία, δήλωσε ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
«Εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για σημαντικά θέματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι συμφωνία για διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, διότι η συμφωνία αυτή θα δώσει την δυνατότητα τερματισμού του πολέμου όπως χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Podolyak.
«Το δεύτερο θέμα είναι κατάπαυση του πυρός για την επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί», πρόσθεσε.
Ενα άλλο πρόβλημα είναι «η κλιμάκωση του πολέμου», περιλαμβανομένης «της παραβίασης του δικαίου του πολέμου», είπε.
Παρών στις διαπραγματεύσεις και ο Abramovich
Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι παρών στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στην Τουρκία είναι και ο Ρώσος επιχειρηματίας, Roman Abramovich, ο οποίος φέρεται να λειτουργεί ως ανεπίσημος διαπραγματευτής του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.
«Ο Abramovich ήρθε στην Τουρκία ως μέλος μιας ομάδας διαπραγματευτών. Επιτρέψτε μου να επαναδιατυπώσω όμως: Ήρθε ως κάποιος που διορίστηκε από τον Πούτιν ως διαπραγματευτής», είπε o εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin.
Άλλωστε δημοσιεύματα φέρουν τον Abramovich να έχει μεσολαβήσει για την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky και της Ρωσίας, Vladimir Putin και να έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και το προηγούμενο διάστημα.
Μάλιστα ο Zelensky φέρεται να είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις της Δύσης ο Abramovich.
Σε εικόνες που μεταδίδονται στην τουρκική τηλεόραση ο Abramovich κάθεται δίπλα στον Ibrahim Kalin, τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Rejep Tayyip Erdogan.
Peskov: Έως αύριο (30/3) θα δούμε αν οι διαπραγματεύσεις αποδώσουν καρπούς
Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα ξέρουμε αν οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που διεξάγονται στην Κωνσταντινούπολη μπορούν να αποδώσουν καρπούς, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Αναφερόμενος στην παρουσία του Ρώσου ολιγάρχη, Roman Abramovich, στις διαπραγματεύσεις, ο Peskov ανέφερε πως ο Ρώσος ολιγάρχης δεν αποτελεί επίσημο μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, ωστόσο συμμετέχει κατόπιν συμφωνίας Μόσχας και Κιέβου.
Ο Peskov αναφέρθηκε και σε πιθανή συνάντηση του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Joe Biden, επισημαίνοντας πως οι «προσωπικές ύβρεις» δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστη τη ρωσική πλευρά. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ο Peskov, είναι ακόμη απαραίτητος ένας διάλογος ΗΠΑ-Ρωσίας και κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις για την ασφάλεια.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές φυσικού αερίου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι οι ξένες εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν ότι ο «οικονομικός πόλεμος» κατά της Ρωσίας άλλαξε την κατάσταση, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αγοράσουν ρούβλια και να πληρώσουν, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να προστατευθεί από τις κυρώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Peskov επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν θα εξάγει δωρεάν το φυσικό της αέριο.
Αλλαγή τακτικής από Ρωσία - Επικεντρώνεται σε Donbass
Στην παραδοχή ότι ο ρωσικός στρατός εγκαταλείπει πλέον τις προσπάθειες κατάληψης των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας και επικεντρώνεται στον έλεγχο του Donbass, στα ανατολικά της χώρας, προέβη ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu.
Τα κύρια καθήκοντα του πρώτου σταδίου της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία έχουν ολοκληρωθεί, δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ο Ρώσος υπουργός.
«Ο ουκρανικός στρατός υπέστη σημαντική ζημιά, γεγονός που μας επιτρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην επίτευξη του κύριου στόχου - την απελευθέρωση του Donbass», ισχυρίστηκε ο Shoigu.
Medinsky (Ρώσος διαπραγματευτής): Θα υπάρξει ανακοίνωση μετά τις συνομιλίες
Την θέση πως μετά τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών θα εκδοθεί μια ανακοίνωση διατύπωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Vladimir Medinsky.
Σε δηλώσεις του ο Medinsky είπε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζον
Επιπλέον, αναφέρεται πως η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε στην Ουκρανία σχετικά με την κακοποίηση Ρώσων στρατιωτών που κρατούνται από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, με την Ουκρανία να υποστηρίζει πως θα επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις σε όσους Ουκρανού στρατιώτες προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες.
Ανοιχτή η Ουκρανία για ουδετερότητα
Μέχρι στιγμής η Ουκρανία έχει διαμηνύσει μέσω του προέδρου της Volodymyr Zelensky ότι είναι έτοιμη να εξετάσει το καθεστώς της ουδετερότητας της – κάτι που σημαίνει πως δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και πως δεν θα φιλοξενήσει στο έδαφος της ξένα στρατεύματα ή πυρηνικά όπλα -, αλλά αυτό θα συμβεί εφόσον πρώτα προηγηθεί ένα δημοψήφισμα και το εγκρίνει ο ουκρανικός λαός και αφού έχουν αποχωρήσει από την Ουκρανία τα ρωσικά στρατεύματα.
Αυτό που επιθυμεί το Κίεβο είναι μια άμεση κατάπαυση του πυρός, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba να διαμηνύει πως «δεν διαπραγματευόμαστε ανθρώπους, έδαφος ή κυριαρχία».
Σύμφωνα με τον Kuleba, το ελάχιστο από αυτές τις συνομιλίες θα είναι μια συμφωνία για ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Ρωσία: Δεν ζητά «αποναζιστικοποίηση», ναι στην ευρωπαϊκή προοπτική
Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως η Ρωσία δεν ζητά πλέον την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και ότι εξετάζει το σενάριο μιας ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμένει στρατιωτικά αδέσμευτη.
Σύμφωνα με τους FT, Ρωσία και Ουκρανία συζητούν μια παύση των εχθροπραξιών ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας που θα συνεπαγόταν την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική να ενταχθεί η χώρα στην Ε.Ε, αν και επισημαίνεται πως αυτό το ζήτημα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, δεν γίνεται λόγος για «αποναζιστικοποίηση», «αποστρατιωτικοποίηση» και νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα βασικά αιτήματα της Ρωσίας.
«Κλειδί» το εδαφικό
Αναλυτές εκτιμούν πως δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες εάν πρώτα ο πρόεδρος Putin δεν αποκομίσει κέρδη στο εδαφικό.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει καταλάβει το Donbass, τις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, και να έχει δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο που να συνδέει την Κριμαία με την Ρωσία.
Από την πλευρά της η Ουκρανία ζητά τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν και να αποσυρθούν στα σύνορα που ίσχυαν πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, αναφέροντας πως τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ένα συμβιβασμό.
Το ερώτημα όμως είναι τι είδους συμβιβασμό είναι έτοιμες να δεχθούν Ρωσία και Ουκρανία.
Η Μόσχα ζητά από το Κίεβο να αναγνωρίσει τον έλεγχο της Ρωσίας στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, και την ανεξαρτησία των δύο περιοχών (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ) που βρίσκονται υπό τη διοίκηση των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην περιοχή του ανατολικού Donbass.
Πρόκειται για αιτήματα που απορρίπτει κατηγορηματικά το Κίεβο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών