Αναλύσεις – Εκθέσεις

GoldSwitzerland: Χωρίς ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, το παγκόσμιο σύστημα θα καταρρεύσει

GoldSwitzerland: Χωρίς ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, το παγκόσμιο σύστημα θα καταρρεύσει
Οι μυωπικές πολιτικές των ΗΠΑ και της ΕΕ βασίζονται στην ιδέα ότι αν δεν βρέχει σήμερα, δεν μπορεί να βρέξει αύριο...

Οι «στριμωγμένες» ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλουν κυρώσεις στις συναλλαγές της Ρωσίας, αλλά αυτό θα έπνιγε  τις πωλήσεις προϊόντων ενέργειας στην ΕΕ, κάτι το οποίο η ευρωπαϊκή οικονομία (και οι πολίτες) απλά δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά, όπως αναφέρει η GoldSwitzerland. 
Εν τω μεταξύ, ένας απελπισμένος Γάλλος πρόεδρος και ένας Έλληνας πρωθυπουργός σκέφτονται να ελέγξουν τις τιμές στο φυσικό αέριο και τα τρόφιμα βάζοντας πλαφόν.
Αυτό, παρεμπιπτόντως, είναι πληθωριστικό…
Η γεμάτη χρέη, εξαρτώμενη από τη ρωσική ενέργεια Δύση δεν είναι τόσο ισχυρή όσο λένε οι τίτλοι των εφημερίδων.
Τόσο δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, το δολάριο, είναι σε παρακμή.
Μόλις πριν από δύο χρόνια, η GoldSwitzerland είχε προειδοποιήσει ότι οι δυτικές αγορές, γενικά, και οι αγορές των ΗΠΑ ειδικότερα, ήταν στημένες για να αποτύχουν.
Αυτή η σκληρή πραγματικότητα έχει να κάνει λιγότερο με την COVID ή τον πόλεμο στην Ουκρανία και περισσότερο με μια απλή δύναμη, την οποία οι ευφορικές αγορές και οι ανίδεοι ηγέτες αγνοούν εδώ και δεκαετίες: το χρέος.
Το χρέος καταστρέφει έθνη, χρηματοπιστωτικά συστήματα, αγορές και νομίσματα.
Όπως βλέπουμε παρακάτω, το πληθωριστικό χρηματοπιστωτικό σύστημα τώρα αποτυγχάνει, επειδή τα επίπεδα χρέους του το έχουν καταστήσει ανίκανο να αναπτυχθεί οικονομικά, να αντιδράσει λογικά ή να διατηρήσει τους χρόνιους εθισμούς του.
Η απόδειξη αυτού είναι κυριολεκτικά παντού: από τη Fed, τα πετροδόλαρα και την αγορά ομολόγων μέχρι την τιμή του χρυσού.

«Ας εμβαθύνουμε»

Σε ό,τι αφορά τη Federal Reserves, δεν υπάρχει καλό σενάριο…
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει οδηγήσει τον εαυτό της, και ως εκ τούτου τις αγορές και την οικονομία των ΗΠΑ, σε ένα ιστορικά επικίνδυνο σταυροδρόμι.
Εάν στρίψει προς τα αριστερά (δηλαδή, περισσότερη ρευστότητα) για να προστατεύσει την τρέχουσα φούσκα περιουσιακών στοιχείων κινδύνου, θα αντιμετωπίσει μια πληθωριστική πλημμύρα.
Αν στρίψει προς τα δεξιά (και αυξήσει τις τιμές ή μειώσει τις αγορές ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου), θα αντιμετωπίσει μια κόλαση της αγοράς.
Πώς φτάσαμε σε αυτό το σταυροδρόμι;
Εύκολο: Δεκαετίες τεχνητά καταπιεσμένων επιτοκίων, φθηνή πίστωση και ένας σωρός κρατικού χρέους 30 τρισεκ. δολ.

Ο νεκρός ταύρος των ομολόγων…

Με τόσο μεγάλο μέρος αυτού του μη αγαπητού χρέους στην εθνική του πλάτη, κανείς εκτός από τη Fed δεν θα αγοράσει τα IOU του «θείου Σαμ».
Ως αποτέλεσμα, μειώνονται οι τιμές στα μακροπρόθεσμα ομόλογα και αυξάνονται οι αποδόσεις.
Εν ολίγοις, η bull market στα ομόλογα που δημιούργησε η κεντρική τράπεζα τα τελευταία 40 περίπου έτη πέφτει τώρα στα γόνατα.
Κατά ειρωνικό τρόπο, ο μοναδικός δρόμος για περισσότερη ζήτηση για κατά τα άλλα μη αγαπημένα ομόλογα είναι εάν η χρηματιστηριακή αγορά δεξαμενή και οι επενδυτές μετοχών καταφύγουν στα ομόλογα όπως οι επιβάτες που αναζητούν σωσίβιες λέμβους στον Τιτανικό.
Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα και τις μετοχές, μπορεί να πέσουν μαζί, εκτός εάν σωθούν από το υποτιμημένο δολάριο.
Πιο συγκεκριμένα, όπως μας υπενθύμισε οδυνηρά το «κραχ της Covid» τον Μάρτιο του 2020, σε έναν κόσμο γεμάτο από φούσκες που προκαλούνται από τις κεντρικές τράπεζες, οι ιστορικά υπερτιμημένες μετοχές και οι τίτλοι χρέους μπορούν και θα πέσουν μαζί, εκτός εάν η Fed δημιουργήσει άλλη μια σωσίβια λέμβο, ένα νέο QE, πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που απλώς θα σκοτώσει την εγγενή δύναμη του δολαρίου.
Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν καλές επιλογές.
Είναι είτε πληθωρισμός είτε κατάρρευση της αγοράς.

Φαντασία και ανεντιμότητα - Η νέα πολιτική

Αλλά αυτό δεν εμποδίζει τη Fed να προσποιείται το αντίθετο ή να χρησιμοποιεί λέξεις για να καλύψει τις νομισματικές της αμαρτίες.
Επί ένα χρόνο έλεγε σκόπιμα ψέματα περί «παροδικού πληθωρισμό».
Τώρα, όμως, αναγκάστηκε να καταπιεί την λιγοστή περηφάνια που της έχει απομείνει και να παραδεχτεί το πρόβλημα.
Εν ολίγοις, και όπως παρατήρησε πρόσφατα ο θρύλος των ομολόγων Mohamed El-Erian, η ολοένα και πιο απαξιωμένη Fed δεν έχει πλέον αισιόδοξο σενάριο.
Η Fed, μαζί με τους αξιωματούχους της, που δεν γνωρίζουν οικονομικά, ουσιαστικά έχουν μετατρέψει τις κάποτε μεγάλες ΗΠΑ σε αναπτυσσόμενη χώρα.
Με άλλα λόγια, το «αμερικάνικο όνειρο» υποβαθμίζεται σε ένα είδος ιλαροτραγωδίας.
Εντούτοις, ο πάντα διφορούμενος Powell διπλασιάζει τη φαντασίωση (ψέματα) για αύξηση της συμμετοχής και ανάπτυξης στις ΗΠΑ ώστε να βοηθήσει στην «παραγωγή» των ΗΠΑ.
Αλλά για άλλη μια φορά, ο Powell κάνει λάθος.
Χωρίς την αυξημένη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού, η μόνη επιλογή που απομένει για την καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι είτε 1) να αυξηθούν τα επιτόκια για να προκληθεί ύφεση (και κατάρρευση της αγοράς) είτε 2) να μειωθούν τα κρατικά ελλείμματα κατά τουλάχιστον 10%.
Δυστυχώς, η μείωση των ελλειμμάτων κατά 10% θα σκοτώσει το ΑΕΠ κατά τουλάχιστον ένα ισοδύναμο ποσό, γεγονός που θα αποδυναμώσει τα φορολογικά έσοδα.
Λοιπόν, τι θα κάνει αυτή η στριμωγμένη και μεθυσμένη από τα χρέη Fed;
Λοιπόν, αυτό που κάνουν όλοι οι εθισμένοι -συνεχίζουν να πίνουν, δηλαδή τυπώνουν ολοένα και πιο υποβαθμισμένα δολάρια, που απλώς θα ευνοήσουν τον χρυσό και τα άλλα εμπορεύματα.

Η περίπτωση Putin και τα πετροδόλαρα...

Όπως έχει προειδοποιήσει η GoldSwitzerland, οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι αυτομαστίγωμα.
Το πάγωμα των συναλλαγών σε συναλλαγματικές ισοτιμίες και των συναλλαγών SWIFT τρομάζει τους αντισυμβαλλόμενους και όχι μόνο τους επιδιωκόμενους στόχους.
Φανταστείτε, για παράδειγμα, εάν οι τραπεζικοί σας λογαριασμοί είχαν παγώσει για οποιονδήποτε λόγο.
Θα εμπιστευόσασταν τότε την τράπεζα που πάγωσε τους λογαριασμούς σας μετά την επίλυση του ζητήματος;
Θα συνιστούσατε αυτήν την τράπεζα σε άλλους;
Πρόκειται για ένα κακό προηγούμενο.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ πυροβολούν το πόδι τους.
Εύλογα οι Σαουδάραβες, τους οποίους ο Biden έχει αποκαλέσει παρίες, αναζητούν εναλλακτικές για τα πετροδόλαρα – ψάχνονται με τους Κινέζους.
Εν τω μεταξύ, παρά την προσπάθεια των μέσων ενημέρωσης να χαρακτηρίσουν τον Putin Χίτλερ 2.0, ο Ρώσος ηγέτης γνωρίζει κάτι που οι τίτλοι στις εφημερίδες αγνοούν, δηλαδή: Ο κόσμος χρειάζεται το πετρέλαιό του.
Χωρίς ρωσικό πετρέλαιο, το παγκόσμιο ενεργειακό και οικονομικό σύστημα θα καταρρεύσει, επειδή το σύστημα έχει πάρα πολλά χρέη για να τα πάει ξαφνικά μόνο του και/ή να αντισταθεί.
Δείτε πώς το δημόσιο χρέος ακρωτηριάζει τις επιλογές και αλλάζει το παγκόσμιο γίγνεσθαι…
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία, η οποία δεν έχει το ίδιο χρέος προς τις αλυσίδες του ΑΕΠ γύρω από τον αστράγαλό της όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ, οπότε εύλογα απαιτεί πληρωμές για το πετρέλαιο της σε ρούβλια και όχι σε δολάρια ΗΠΑ.
Τέτοιες κινήσεις θα αποδυναμώσουν τη ζήτηση και την ισχύ του δολαρίου ΗΠΑ, προσθέτοντας περισσότερο πληθωριστικό καύσιμο σε μια αυξανόμενη πληθωριστική φωτιά.
Εν τω μεταξύ, φυσικά, η WSJ και άλλοι δυτικοί πολιτικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί διαβεβαιώνουν τον κόσμο να μην ανησυχεί, καθώς οι όγκοι συναλλαγών σε USD σε συνάλλαγμα είναι μικρότεροι από εκείνους των κινεζικών (ρωσικών) και άλλων νομισμάτων.
Αλλά για πόσο καιρό;
Οι μυωπικές πολιτικές των ΗΠΑ και της βασίζονται στην ιδέα ότι αν δεν βρέχει σήμερα, δεν μπορεί να βρέξει αύριο.

Ένας νέος κόσμος πολλαπλών νομισμάτων

Το συμπέρασμα, ωστόσο, είναι ότι ο κόσμος απομακρύνεται σιγά-σιγά από την εποχή του ενός παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος σε ένα όλο και περισσότερο σύστημα πολλαπλών νομισμάτων.
Μόλις το τζίνι των κυρώσεων και του οικονομικού πολέμου βγει από το μπουκάλι, είναι δύσκολο να το βάλεις πίσω.
Η εμπιστοσύνη στη Δύση και το νομισματικό της σύστημα που ηγείται από το δολάριο, αλλάζει.
Με την απόφαση να παγώσουν τα ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα, να επιβάλουν κυρώσεις στα ρωσικά SDR του ΔΝΤ και να αφαιρέσουν την πρόσβαση στα συστήματα πληρωμών SWIFT, οι ΗΠΑ συγκέντρωσαν βραχυπρόθεσμους τίτλους για να φαίνονται «σκληροί», αλλά άνοιξαν τον ασκό του αιόλου.
Καθώς το πετρέλαιο των πολλαπλών νομισμάτων διαμορφώνει το νέο σκηνικό, οι κερδισμένοι από τον πληθωρισμό θα είναι και πάλι τα εμπορεύματα, οι βιομηχανίες και τα ακίνητα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης