Πτώση κατέγραψαν για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση οι μετοχές στη Wall Street, με τους επενδυτές να είναι εν πολλοίς απογοητευμένοι από τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, αλλά και από τα μάκρο, αφού αναμένουν επιβράδυνση έως ύφεση.
Παράλληλα, θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, με τις διαπραγματεύσεις των εμπλεκόμενων να συνεχίζονται μέσω τηλεδιάσκεψης την 1η Απριλίου, με στόχο να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο για ειρηνευτική συμφωνία
Σημειώνεται ότι η Ουκρανία έχει αναφέρει ότι θα την θέσει σε εθνικό δημοψήφισμα για το 2023... ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία και πολλά ζητήματα αποτελούν σημεία τριβών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,56%, στις 35.036 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε -1,56%, στις 4.530 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq διαπραγματεύτηκε στο -1,54%, στις 14.220 μονάδες
Οι μετοχές ημιαγωγών και τεχνολογικού υλικού δέχθηκαν πιέσεις την Πέμπτη, εν μέσω ανησυχιών για την αγορά υπολογιστών στο μέλλον.
H AMD υποχώρησε περισσότερο από 7%, αφού αναλυτές της Barclays υποβάθμισαν τη μετοχή της εταιρείας σε neutral από overweight.
Την ίδια στιγμή, η HP Inc και η Dell υποχώρησαν κατά 5,2% και 5,5%, αντίστοιχα, μετά την υποβάθμιση σε neutral από overweight από τη Morgan Stanley.
Οι μετοχές της Walgreens Boots Alliance σημείωσαν πτώση 5%, επιβαρύνοντας τον Dow.
Η αλυσίδα φαρμακείων ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για το οικονομικό της δεύτερο τρίμηνο, αν και αυτό οφειλόταν εν μέρει στη ζήτηση για προϊόντα που σχετίζονται με την πανδημία.
Οι τραπεζικές μετοχές ήταν ένας άλλος τομέας αδυναμίας, με την JPMorgan Chase να υποχωρεί 2,3% και την Goldman Sachs περισσότερο από 1%.
Η Πέμπτη 31 Μαρτίου σηματοδότησε την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης για πρώτο τρίμηνο.
Οι μετοχές σημείωσαν ράλι το δεύτερο μισό του Μαρτίου, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να ολοκληρώνουν τον μήνα με άνοδο περίπου 5% και τον Dow σχεδόν 4%.
Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο Dow και ο S&P 500 υποχώρησαν περίπου 3%, ενώ ο Nasdaq περισσότερο από 7%.
Και για τους τρεις δείκτες, αυτό θα είναι το πρώτο αρνητικό τρίμηνο από το πρώτο τρίμηνο του 2020, το οποίο σηματοδότησε την έναρξη της πανδημίας της Covid στις Η.Π.Α.
Στα μάκρο, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1983 αυξήθηκε τον Φεβρουάριο 2022 ο δείκτης τον οποίο παρακολουθεί η Federal Reserve για τον πληθωρισμό.
Εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών δαπανών προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκε 6,4% από την ίδια περίοδο του 2022, το μεγαλύτερο άλμα που σημειώθηκε τον Απρίλιο του 1983.
Συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου και των παντοπωλείων, ο δομικός δείκτης PCE αυξήθηκε κατά 5,4%, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 1982.
Η αύξηση του PCE ήταν στην πραγματικότητα οριακά χαμηλότερη από την εκτίμηση 5,5% του Dow Jones.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Οι αυξανόμενες τιμές μείωσαν τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αυξήθηκαν μόλις 0,2% για τον μήνα, χαμηλότερα από την εκτίμηση του 0,5%.
Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε 0,4%, ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για άνοδο 0,5%.
Επίσης, άνοδο κατέγραψαν οι αιτήσεις για νέο επίδομα εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για την εβδομάδα που έληξε στις 26 Μαρτίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις μετά το ιστορικό χαμηλό της πρόσφατης περιόδου που σημειώθηκε, έφτασαν τις 202.000.
Σε αυτό το κλίμα, χαμηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.
Τo yield του 10ετούς υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,31% και του 30ετούς σημείωσε πτώση κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,44%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, σε καθοδική τροχιά επέστρεψε η τιμή πετρελαίου μετά την χθεσινή άνοδο. Ειδικότερα, η τιμή WTI «βούλιαξε» 7% στα 100,28 δολ. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού κέρδισε 0,8% στα 1.954 δολ.
www.bankingnews.gr
Πτώση για τη Wall με το βλέμμα στα μάκρο, θολό το τοπίο λόγω Ουκρανία - Ο S&P 500 στο -1,56%, ο Nasdaq -1,54%
Η Wall Street σημείωσε το χειρότερο τρίμηνο από τον Μάρτιο του 2020
Σχόλια αναγνωστών