Σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη για δύο μήνες κατέληξαν όλες οι εμπόλεμες πλευρές, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.
Η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο, Σάββατο, 2 Απριλίου, οπότε ξεκινά και το Ραμαζάνι. Στο πλαίσιό της θα επιτραπεί να μπουν στο λιμάνι της Χοντέιντα που ελέγχεται από τους Χούθι, πλοία που μεταφέρουν καύσιμα. Θα γίνονται επίσης πτήσεις από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Σαναά σε προκαθορισμένους προορισμούς.
Ο Χανς Γκρούντμπεργκ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ανέφερε ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί, με τη συγκατάθεση όλων των πλευρών.
Εδώ και επτά χρόνια, ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία πολεμά στην Υεμένη τους αντάρτες Χούθι οι οποίοι στηρίζονται από το Ιράν.
Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Υεμένης, που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, είχε ανακοινώσει ότι συμφωνεί με την πρόταση του ΟΗΕ, στόχος της οποίας είναι να αντιμετωπιστεί η πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Οι Χούθι χαιρέτισαν επίσης την εκεχειρία, με ανάρτηση στο Twitter.
Την Πέμπτη ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος είπε ότι το Ριάντ απάντησε θετικά στην πρόταση του ΟΗΕ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης ανέφερε ότι, σε απάντηση των «περιφερειακών και διεθνών πρωτοβουλιών» για κατάπαυση του πυρός, ζητήθηκε να αποφυλακιστούν κρατούμενοι, να ανοίξει το αεροδρόμιο της Σαναά και να επιτραπεί σε πλοία που μεταφέρουν καύσιμα να ελλιμενιστούν στην Χοντέιντα. Οι οδηγίες αυτές δόθηκαν από τον πρόεδρο της Υεμένης Άμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών Άχμεντ Μπιν Μουμπάρακ σε ανάρτησή του στο Twitter.
Οι Χούθι ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Χάντι, εκδιώκοντάς την από τη Σαναά, στα τέλη του 2014. Λίγους μήνες αργότερα, παρενέβη στον εμφύλιο ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη και το 80% του πληθυσμού της χώρας βασίζεται στην ξένη βοήθεια για να επιβιώσει. Ο συνασπισμός, που ελέγχει τη θαλάσσια περιοχή και τον εναέριο χώρο της Υεμένης, είχε επιβάλει αποκλεισμό στις περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι, με αποτέλεσμα να μην γίνονται εκεί παραδόσεις βασικών αγαθών και καυσίμων.
Οι εμπόλεμες πλευρές συζητούν επίσης την ανταλλαγή εκατοντάδων αιχμαλώτων. Μεταξύ αυτών είναι 16 Σαουδάραβες, τρεις Σουδανοί και ο αδελφός του προέδρου Χάντι. Η τελευταία ανταλλαγή αιχμαλώτων έγινε το 2020, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του 2018.
www.bankingnews.gr
Υεμένη: Συμφωνία για δίμηνη κατάπαυση του πυρός με τη Σαουδική Αραβία
Εδώ και επτά χρόνια, ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία πολεμά στην Υεμένη τους αντάρτες Χούθι οι οποίοι στηρίζονται από το Ιράν.
Σχόλια αναγνωστών