Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, η οποία καλύπτει με ρωσικό φυσικό αέριο περίπου το 85% της ζήτησης, είπε ότι η χώρα θα πληρώνει σε ρούβλια, εφόσον χρειαστεί, καθώς δεν μπορεί να αποκοπεί από τις ρωσικές ροές.
Ωστόσο, σημείωσε ότι στηρίζει τη λήψη μιας κοινής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ρωσία έχει ζητήσει να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που παραδίδει, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν συνάψει συμβάσεις σε ευρώ ή σε δολάρια δεν θα ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα.
«Θα πληρώσουμε σε ρούβλια»
«Το αέριο δεν πρέπει να σταματήσει», είπε ο Σλοβάκος υπουργός Richard Sulik στο τηλεοπτικό κανάλι RTVS.
«Αν υπάρχει όρος να πληρώνουμε σε ρούβλια, τότε θα πληρώσουμε σε ρούβλια».
Ο Sulik είπε ότι η Σλοβακία θα συνεχίσει να εργάζεται με την ΕΕ για την υιοθέτηση μιας κοινής στάσης.
Ο σλοβάκικος πάροχος SPP ανέφερε πάντως ότι πλήρωσε τον Μάρτιο σε ευρώ, όπως ορίζει η σύμβασή του.
Ο Sulik είπε ότι η χώρα έχει στη διάθεσή της έξι εβδομάδες για να βρει μια λύση μέχρι την επόμενη πληρωμή, που πρόκειται να γίνει στις 20 Μαΐου 2022.
Επίσημα η Gazprom διέκοψε το φυσικό αέριο στον αγωγό Yamal Europe
Υπενθυμίζεται πως η Gazprom διέκοψε τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του κρίσιμου αγωγού Yamal-Europe κάνοντας πράξη το σχέδιο του Ρώσου Προέδρου Putin… για φυσικό αέριο με ρούβλια.
Αφού τα ευρωπαϊκά κράτη αύξησαν σημαντικά την άντληση φυσικού αερίου από την Ρωσία πριν εκπνεύσει η προθεσμία του Ρώσου Προέδρου Putin είτε να πληρωθεί το φυσικό αέριο σε ρούβλια ή θα σταματήσει η ροή, ο ρωσικός όμιλος φυσικού αερίου Gazprom διέκοψε επίσημα, όλες οι παραδόσεις στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Yamal-Europe, μια κρίσιμη αρτηρία για τον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό.
Αντί να ρέουν προς τη Γερμανία και την ΕΕ, οι προμήθειες φυσικού αερίου άρχισαν να ρέουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, σύμφωνα με τον Gascade, τον διαχειριστή του δικτύου.
Τους τελευταίους μήνες, η ΕΕ έχει ήδη ενισχύσει τις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ...και παρά την υπόσχεση του Προέδρου Biden να ενισχύσει τις εξαγωγές προς την ΕΕ η Goldman Sachs επιβεβαιώνει πως οι αμερικανικές εξαγωγές LNG έχουν ήδη ενεργοποιηθεί.
Ένα άλλο πρόβλημα για την Ευρώπη που εξαρτάται από τους αγωγούς φυσικού αερίου είναι ότι δεν διαθέτει επί του παρόντος την υποδομή που να της επιτρέψει να αυξήσει γρήγορα τις εισαγωγές LNG, το οποίο πρέπει να υποβληθεί σε προσεκτική επεξεργασία και να «επαναεριοποιηθεί» προτού μπορέσει να διανεμηθεί σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και άλλους διανομείς ενέργειας.
Αλλά δεν είναι μόνο οι Γερμανοί που πρέπει τώρα να πληρώσουν.
Η βρετανική εταιρεία ενέργειας Shell τέθηκε εκτός των ρωσικών προμηθειών ως απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στη Ρωσία, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Putin o D. Peskov.
H Βρετανία θέλει να είναι ο ηγέτης σε οτιδήποτε είναι αντιρωσικό. Θέλει ακόμη και να είναι μπροστά από τις ΗΠΑ!
«Αυτό είναι το κόστος».
Μέχρι στιγμής, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μόνη χώρα που έχει επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική Gazprombank, μέσω της οποίας γίνονται οι πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο.
Το μέτρο ουσιαστικά θέτει εκτός την Βρετανία καθώς δεν μπορεί να πληρώσει ρωσική Gazprombank για το φυσικό αέριο.
Ως γνωστό ο Putin έχει προτείνει το φυσικό αέριο από 1η Απριλίου θα πληρώνεται σε δολάρια ή ευρώ ή άλλο νόμισμα και αμέσως θα μετατρέπεται σε ρούβλια – το ρωσικό νόμισμα – από την Gazprombank…
Με αυτό τον τρόπο θα πληρώνεται η Ρωσία για το φυσικό αέριο που προμηθεύει την Ευρώπη.
Σύμφωνα με το διάταγμα του Putin το ρωσικό αέριο πληρώνεται σε ρούβλια, η Gazprom έχει δημιουργήσει λογαριασμούς συναλλάγματος για πελάτες όπου τα νομίσματά τους μπορούν να μετατραπούν σε ρούβλια.
Τώρα που ο Putin αυξάνει την πίεση, τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν μια δύσκολη επιλογή:
Είτε μπορούν να παίξουν μπάλα και να δείξουν στον κόσμο ότι οι προσπάθειές τους να απαλλαγούν από την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια ήταν ως επί το πλείστον μάταιες.
Είτε να αντιμετωπίσουν μια «καταστροφική» οικονομική κρίση καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη, οδηγώντας σε καύσιμα με δελτίο, μπλακ άουτ και άλλα μέτρα που θα κάνουν την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970 στις ΗΠΑ να μοιάζει με… παιχνιδάκι.
Σχόλια αναγνωστών