Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεωργιάδης (υπ. Ανάπτυξης): Η Ευρώπη είχε μεγάλη αφέλεια έναντι της Ρωσίας

Γεωργιάδης (υπ. Ανάπτυξης): Η Ευρώπη είχε μεγάλη αφέλεια έναντι της Ρωσίας
Η Ευρώπη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εκινείτο με μία μεγάλη αφέλεια, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης

"Νομίζω ότι η Ευρώπη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εκινείτο με μία μεγάλη αφέλεια έναντι της Ρωσίας, αλλά η αντίδραση της Ευρώπης μετά την εισβολή στην Ουκρανία με κάνει υπερήφανο που είμαι Ευρωπαίος", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
"Νομίζω ότι η Ευρώπη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εκινείτο με μία μεγάλη αφέλεια έναντι της Ρωσίας και η λέξη αφέλεια που χρησιμοποιώ είναι μία ήπια έκφραση.
Διότι το να εμπιστευτεί η Ευρώπη, τελικά, σε τόσο μεγάλο βαθμό την ενέργεια της από τη Ρωσία ενός ανθρώπου, όπως αποδείχθηκε ότι είναι ο κ. Πούτιν, ένας άνθρωπος αδίστακτος, ο οποίος δεν υπολογίζει το διεθνές δίκαιο και διαπράττει τα εγκλήματα που βλέπουμε τώρα στην Ουκρανία, νομίζω υπάρχει μία πολύ κρίσιμη στιγμή, όπου κάπου η Ευρώπη έκανε λάθος", είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε:"Και τώρα είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν θα έπαιρνε ποτέ την απόφαση να κάνει την εισβολή στην Ουκρανία, εάν δεν αισθανόταν ισχυρός, λόγω αυτής της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά βάση.
'Άρα, ναι η Ευρώπη βρέθηκε σε σοκ, διότι αν κάποιος το πίστευε στα αλήθεια ότι αυτό μπορούσε να συμβεί θα είχε λάβει τα μέτρα του πολύ πολύ νωρίς".
Σε ερώτηση πότε θα έπρεπε να αλλάξει η Ευρώπη τη στάση της έναντι της Ρωσίας, απάντησε: "Φαντάζομαι ότι μετά την Κριμαία θα έπρεπε να είχε αναθεωρηθεί τελείως η ευρωπαϊκή πολιτική. Ήταν και πριν την Κριμαία η Γεωργία, είχε δείξει πια ο Πούτιν τις διαθέσεις του και άρα κάπου εκεί θα έπρεπε η Ευρώπη να έχει ξεκινήσει μία πολύ μεγάλη στροφή. Δεν την ξεκίνησε, αντιθέτως δέθηκε περισσότερο με τη Ρωσία, παρότι η Ευρώπη είχε προειδοποιηθεί πάρα πολλές φορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και από άλλους, για το πόσο επικίνδυνο ήταν να εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το ρωσικό φυσικό αέριο".
Όμως για την αντίδραση της Ευρώπης, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Γεωργιάδης παρατήρησε: "Η αντίδρασή της Ευρώπης από την εισβολή και μετά με κάνει υπερήφανο που είμαι Ευρωπαίος. Διότι είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν περίμενε ότι η Ευρώπη θα αντιδρούσε ενωμένα και με τόση μεγάλη αποφασιστικότητα. Πίστευε ότι επειδή οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λόγω της εξάρτησης, θα είχαν πολύ μεγάλες επιπτώσεις στις ίδιες τις ευρωπαϊκές οικονομίες και στις κυβερνήσεις τους- και ας μην κοροϊδευόμαστε η άνοδος του πληθωρισμού βλάπτει πολιτικά όλες τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και τη δική μας - πίστευε ότι δεν θα κάνουμε τελικά τίποτα. Το ότι η Ευρώπη έδρασε και με τέτοια αποφασιστικότητα είναι σημείο υπερηφάνειας".
Σε ερώτηση αν θα χρειαστεί η Ευρώπη να πάρει και νέα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, απάντησε ότι νομίζει πως ίσως η Ευρώπη θα χρειαστεί να πάρει πιο σκληρές αποφάσεις στο μέλλον και σημείωσε: "Πολύ φοβούμαι ότι αν συνεχίσουμε να βλέπουμε εικόνες όπως αυτές που είδαμε στην Μπούτσα και η σημερινή στο σιδηροδρομικό σταθμό, φτάνεις σ΄ ένα σημείο που το να κάνεις οποιοδήποτε είδος Business με τη Ρωσία θα είναι ηθικά απολύτως αβάσταχτο. Εγώ καταλαβαίνω τα συμφέροντα που έχουν τα κράτη, υπουργός Ανάπτυξης είμαι, αλλά άμα σκοτώνονται άμαχοι υπάρχει ένα σημείο στο οποίο δεν μπορείς να συνεχίσεις να κάνεις δουλειές με αυτούς τους ανθρώπους. Και, νομίζω, ότι η Ευρώπη θα αναγκαστεί να πάρει ίσως πιο σκληρές αποφάσεις στο μέλλον. Δεν μπορεί να σκοτώνεις άμαχο πληθυσμό και να μένεις ατιμώρητος. Η Ευρώπη έχει κάποιες αξίες χωρίς αυτές τις αξίες δεν υπάρχει Ευρώπη".
Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν πολιτικές επιπτώσεις στην Ευρώπη από τις εξελίξεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο κύριος Γεωργιάδης απάντησε ότι δεν φοβάται ούτε για τις εκλογές στη Γαλλία ούτε για το τι θα γίνει στην Ελλάδα.
"Όσοι υποστηρίζουν το δίκαιο - και το δίκαιο τώρα είναι ο αμυνόμενος ουκρανικός λαός έναντι της παράνομης εισβολής, το δίκαιο είναι οι αθώοι άνθρωποι που σκοτώνονται, το δίκαιο είναι η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του δικαιώματος των κρατών να αποφασίζουν ελεύθερα σε ποια συμμαχία θέλουν να είναι - αυτό στο τέλος θα το υποστηρίξουν οι ευρωπαϊκοί λαοί και στις εκλογές. Θα περάσουμε δύσκολα. Σε κανένα δεν είναι ευχάριστο. Εγώ θα τρέχω με μεγαλύτερη πολιτική πίεση και μεγαλύτερο πολιτικό κόστος, αλλά για να υπερασπιστώ τη δημοκρατία είμαι πολύ πρόθυμος να το αναλάβω".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης