(upd 10) Κορυφώνεται η αγωνία στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται την Κυριακή 10/4/2022, καθώς έκλεισαν οι κάλπες και όλα δείχνουν πως το αποτέλεσμα είναι εξαρετικά αμφίρροπο. Χαρακτηριστικό είναι πως το 1ο exit poll δείχνει ισοπαλία με 24% ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron και την ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού Marine Le Pen. Τρίτος είναι ο υποψήφιος της Αριστεράς Jean Luc Melenchon με 19%, πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Τα δύο νεότερα exit polls δείχνουν ισχνή νίκη του Macron.
Έτσι μέχρι τις 24 Απριλίου 2022 οπότε διεξάγεται ο δεύτερος και καθοριστικός γύρος, ο πολιτικός χρόνος θα είναι πυκνός και η αβεβαιότητα μεγάλη.
Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση σε μεγάλη χώρα της ΕΕ, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και οπωσδήποτε οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η ενεργειακή κρίση και ο επισιτιστικός κίνδυνος θα διαδραματίσουν ρόλο στη διαδικασία.
Βασικό στοιχείο που κρίνει πολλά είναι και η αποχή που είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκλογές του 2017..
Συνολικά συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία 12 υποψήφιοι με τους βασικότερους Macron κέντρο, Le Pen ακροδεξιά, Melenchon αριστερά και Zammour δεξιά που έπληξε σε κάποιο βαθμό τα ποσοστά της Le Pen αλλά θα την υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο.
Ισοπαλία Macron - Le Pen με 24% δείχνει το 1ο exit poll
Θρίλερ αναμένεται να είναι οι γαλλικές εκλογές στον πρώτο γύρο τους, που διεξήχθησαν την Κυριακή 10/4/2022.
Σύμφωνα με το πρώτο exit poll ο Emmanuel Macron και η Marine Le Pen είναι ισόπαλοι με 24% ενώ τρίτος με 19% είναι ο Jean-Luc Mélenchon, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Libre Belgique.
Ακολουθούν η υποψήφια της Δεξιάς Valérie Pécresse και ο ακροδεξιός Eric Zemmour με 8%.
Υπενθυμίζεται ότι στη Γαλλία απαγορεύονται οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls μέχρι να κλείσει και το τελευταίο εκλογικό τμήμα, δηλαδή στις 21:00 ώρα Ελλάδας.
Ισχνό προβάδισμα Macron
Τρία νέα exit polls επιβεβαιώνουν ότι στον καθοριστικό δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου 2022 θα αναμετρηθούν ο Emmanuel Maxron και η Marine Le Pen.
Τα νέα exit polls είναι σχεδόν παρόμοια με το πρώτο, που έδειχνε ισοψηφία με 24% και τον Jean Luc Melenchon με 19% με τη διαφορά ότι ο Macron έχει ισχνό προβάδισμα στον Ά γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή 10/4/2022.
Τα νέα exit polls
Ο Γάλλος πρόεδρος συγκεντρώνει το 24,7% των ψήφων, ενώ η ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού βρίσκεται στο 23,5%.
Ο Jean-Luc Mélenchon συγκεντρώνει το 19% των ψήφων.
Σύμφωνα με άλλο exit poll, η σειρά των υποψηφίων είναι παρόμοια.
Ο Macron έχει το 25,2% και η Le Pen το 24%.
Ο Jean-Luc Mélenchon συγκεντρώνει το 20%.
Τέλος μία δημοσκόπηση επιβεβαιώνει τη μονομαχία Macron – Le Pen στον δεύτερο γύρο.
Ο Γάλλος πρόεδρος συγκεντρώνει μεταξύ 24 και 25% των ψήφων και η Le Pen από 23 έως 24%.
Τέλος, ο Jean-Luc Mélenchon βρίσκεται στο 19%.
Η συμμετοχή
Στο 65% ανερχόταν στις 18:00 ώρα Ελλάδας η συμμετοχή των Γάλλων ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές.
Πρόκειται για συμμετοχή μικρότερη κατά 4,4% σε σύγκριση με τις εκλογές του 2017 και το αντίστοιχο χρονικό σημείο οπότε και ανερχόταν στο 69,2%.
Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο ήταν 25,48% έως τις 12:00 το μεσημέρι ώρα Γαλλίας (13:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Στις εκλογές του 2017, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28,54%.
Το ποσοστό συμμετοχής είναι ωστόσο μεγαλύτερο κατά τέσσερις μονάδες εκείνου της 21ης Απριλίου 2002 (21,3%), όταν σημειώθηκε ρεκόρ αποχής σε πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών.
Εκτιμάται, πως η μικρή συμμετοχή ευνοεί την υποψηφιότητα της Marine Le Pen έναντι του Emmanuel Macron.
Η τελική συμμετοχή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 73,5% και 76% σύμφωνα με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.
Η τελική συμμετοχή στις εκλογές του 2017 είχε ανέλθει στο 77,7%.
Που καταγράφηκε η μεγαλύτερη αποχή
Οι πέντε νομοί όπου -μέχρι τις 18:00 ώρα Ελλάδας- έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη συμμετοχή είναι Dordogne (75,26%), Aveyron (73,93%), Gers (73,71%), Haute-Loire (73,53%) και Pyrénées-Atlantiques (72,78%).
Αντίθετα, οι πέντε νομοί, όπου έχει καταγραφεί η μικρότερη συμμετοχή είναι: Haute-Corse (51,23%), Seine-Saint-Denis (51,71%), Paris (52,17%), Essonne (56,19%) και Corse-du-Sud (58,48%).
Νίκη Melenchon στη Μαρτινίκα
Το πρώτο αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών 2022 είναι γεγονός αν και δεν προέρχεται από την ηπειρωτική χώρα αλλά από τη μακρινή …Μαρτινίκα.
Στο νησί της Καραϊβικής , που ανήκει στη Γαλλία, η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 43%.
Πρώτος αναδείχθηκε ο υποψήφιος της Αριστεράς Jean Luc Melenchon με ποσοστό 56,16%.
Δεύτερη η Marine Le Pen με 16,3% και τρίτος ο Emmanuel Macron με 13,42%.
Οι αντιδημοφιλείς πολιτικές του Macron και η στροφή της Le Pen στο κόστος διαβίωσης
Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια εύκολη νίκη για τον κεντρώο Macron, ο οποίος ενισχύθηκε από την ενεργό διπλωματία του για την Ουκρανία, την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και την κατακερματισμένη αντιπολίτευση.
Όμως, η καθυστερημένη είσοδος του στην προεκλογική εκστρατεία, και η εστίασή του σε ένα αντιδημοφιλές σχέδιο για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωσαν τη βαθμολογία του προέδρου, μαζί με μια απότομη άνοδο του πληθωρισμού.
Αντίθετα, η αντιμεταναστευτική, ευρωσκεπτικιστική ακροδεξιά που εκπροσωπεί η Le Pen έχει περιοδεύσει σε όλη την Γαλλία με αυτοπεποίθηση, όλο χαμόγελο, ενώ οι υποστηρικτές της φωνάζουν "Θα κερδίσουμε! Θα κερδίσουμε!".
Ενισχύθηκε εσχάτως επειδή εστίασε στα ζητήματα του κόστους ζωής και τη μεγάλη δημοσκοπική πτώση του Zemmour ο οποίος προέρχεται από την Δεξιά έως τις παρυφές της ακροδεξιάς.
Στο νήμα
Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων του τελευταίου εξαμήνου δίνει στον πρώτο γύρο την πρωτιά στον Macron με 26,3% έναντι 23,1% της ακροδεξιάς αντιπάλου του.
Στο δεύτερο γύρο, όπου σχεδόν βέβαια θα αντιμετωπίσει ο ένας τον άλλον σε μία επανάληψη ως εκλογών του 2017, ο Macron συγκεντρώνει 52,6% έναντι 47,4% της Le Pen.
Ωστόσο λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες του πρώτου γύρου στις 10/4 μία δημοσκόπηση ήλθε να βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και να μετατρέψει το ντέρμπι στην πλέον αμφίρροπη εκλογική μάχη των τελευταίων δεκαετιών στη Γαλλία.
Στα όρια του...στατιστικού λάθους
Έρευνα για το τηλεοπτικό κανάλι BMF δίνει 26% στον Macron και 25% στη Le Pen στον πρώτο γύρο, με το τελικό αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου να κρίνεται στο νήμα, με 51% έναντι 49% υπέρ του 44χρονου προέδρου, δηλαδή στα όρια του στατιστικού λάθους.
Την τελευταία μέρα οξύνθηκαν οι τόνοι ανάμεσα στους δύο μονομάχους, με τον Macron να χαρακτηρίζει ρατσιστικό το πρόγραμμα της Le Pen και «ψεύτικες» τις οικονομικές παροχές που υποσχέθηκε.
Η Le Pen, η οποία σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές ίσως έχει τη μεγαλύτερη ευκαιρία που της παρουσιάζεται να επικρατήσει του Macron και της «ξεθωριασμένης εικόνας του» εκμεταλλεύθηκε τη συγκυρία και σημείωσε πως ο Γάλλος πρόεδρος χάνει την ψυχραιμία καθώς τελεί υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων και το κλείσιμο της ψαλίδας.
Η αποχή και το όπλο της Le Pen
Η αποχή μέχρι και με τις τελευταίες εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι θα κινηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, άνω του 25%, ενδεχομένως σπάζοντας και το ρεκόρ του 28,4% των εκλογών του 2002.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ηλικίες 50 – 64 ετών, που παραδοσιακά προσέρχονται στις κάλπες, η Le Pen έχει προβάδισμα 27% έναντι 23% του Macron με τάσεις μάλιστα διεύρυνσης της διαφοράς.
Οι άλλοι υποψήφιοι
Τρίτος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να είναι ο επικεφαλής της Αριστεράς Jean Luc Melenchon με ποσοστό από 17% έως 19%.
Ακολουθεί ο έτερος υποψήφιος της ακροδεξιάς Eric Zemmour με ποσοστό έως 9% και η Valerie Pecresse του κεντροδεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος με 8,5%.
Καταποντισμός με 2% αναμένεται για την υποψήφια των Σοσιαλιστών και πρώην δήμαρχο του Παρισιού, Anne Hidalgo.
Οι ψήφοι στον Melenchon κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα κρίνουν πιθανότατα το αποτέλεσμα των εκλογών.
Η επιμονή στο συνταξιοδοτικό και τα...κίτρινα γιλέκα
Το 2017 αρκετές ψήφοι εξ αυτών έδωσαν τη νίκη στον Macron, ωστόσο η σκληρή πολιτική καταστολής που ακολούθησε με τη βία έναντι των κίτρινων γιλέκων, τις τυφλώσεις διαδηλωτών η σφιχτή οικονομική πολιτική και η επιμονή στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους αριστερούς ψηφοφόρους.
Οι ψηφοφόροι του Zemmour λογικά θα κατευθυνθούν στη Le Pen ενώ η Pecresse αποκάλυψε, πως δεν θα δώσει «γραμμή» αλλά θα κάνει γνωστό τι θα ψηφίσει η ίδια στις 24/4.
Ο εφησυχασμός και το... Brexit
Ο Macron ανησυχεί και για τον ..εφησυχασμό καθώς αυτή τη φορά η ψήφος στη Le Pen που διεξήγαγε μία προεκλογική εκστρατεία με χαμηλούς μοιάζει λιγότερο «απενοχοποιημένη» από ποτέ.
Στη μοναδική του μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στο Παρίσι ο Γάλλος ηγέτης έδειξε τη δική του νίκη το 2017 και το Brexit την προηγούμενη χρονιά ως παραδείγματα απροσδόκητων πολιτικών αποτελεσμάτων.
«Ο κίνδυνος των εξτρεμιστών σήμερα είναι ακόμη μεγαλύτερος από ό,τι ήταν πριν από μερικούς μήνες, πριν από μερικά χρόνια», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Μην πιστεύετε τους σχολιαστές ή τις δημοσκοπήσεις που λένε ότι είναι αδύνατο, αδιανόητο, που λένε ότι οι εκλογές είναι ήδη κερδισμένες και όλα θα πάνε καλά», συνέχισε.
«Κοιτάξτε πριν από πέντε χρόνια.
Ο κόσμος έλεγε ότι ήταν αδύνατο. Κοιτάξτε το Brexit και τόσες πολλές εκλογές όπου το αποτέλεσμα φαινόταν απίθανο αλλά συνέβη στην πραγματικότητα» συνέχισε.
Κατεστημένο ο Macron
« Ποτέ δεν κατείχε εκλεγμένο αξίωμα και οι Γάλλοι τον υπερψήφισαν ως κάτι καινούργιο.
Συνέτριψε τα δύο κύρια πολιτικά κινήματα που είχαν την προεδρία τις τελευταίες έξι δεκαετίες: τους Γκωλιστές, που τώρα εκπροσωπούνται από τους συντηρητικούς Les Républicains, και τους Σοσιαλιστές.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, θεωρείται ως μέρος του κατεστημένου μετά από πέντε χρόνια στο παλάτι των Ηλυσίων», σημειώνουν οι Financial Times.
Ο Macron υπόσχεται ελάχιστη σύνταξη στα 1.500 ευρώ, επιμένοντας ωστόσο στη γενική αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη, παρά το γεγονός ότι η επιμονή του αυτή δεν φαίνεται με βάση τις δημοσκοπήσεις να τον ωφελεί.
Επικεντρώνεται επίσης στα ζητήματα ασφαλείας υποσχόμενος διπλασιασμό των αστυνομικών περιπολιών.
Προβάλλοντας το τρίπτυχο εργασία, πρόοδος, ανθρωπισμός σημειώνει ότι για να επιτύχει τους στόχους της κοινωνικής του πολιτικής προϋπόθεση είναι η ανάπτυξη του γαλλικού ΑΕΠ, μέσω και της αύξησης της εργασίας.
Υπόσχεται πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά όχι αύξηση φόρων και ριζική αναμόρφωση τόσο του τομέα της υγείας όσο και της εκπαίδευσης.
«Η ακροδεξιά παίζει με τους φόβους των Γάλλων»
Τα ακροδεξιά κόμματα παίζουν με τους φόβους των Γάλλων ψηφοφόρων, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron στην τελευταία του προγραμματισμένη συνέντευξη πριν από τον πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών την Κυριακή (10/4) και ενώ η μάχη με τη Marine Le Pen αναμένεται να είναι αμφίρροπη.
Στη συνέντευξή του στο διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Brut, ο Macron τόνισε ότι δεν κατάφερε να απομακρύνει τους Γάλλους από τις «εξτρεμιστικές απόψεις».
Le Pen: Μείωση φόρων και σύνταξη στα 60
«Το πρόγραμμα που υπερασπίζομαι είναι σοβαρό», είπε η Le Pen και δεσμεύτηκε να «επιστρέψει στους Γάλλους τα χρήματά τους» μειώνοντας τον ΦΠΑ καθώς και την συνεισφορά της χώρας στον προϋπολογισμό της ΕΕ και να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες.
«Οι πολιτικές που θέλω να εφαρμόσω δεν προορίζονται για τις χρηματαγορές, κάτι που θα συνιστά μια αλλαγή από εκείνες του Macron.
Δεν είναι οι αγορές που δημιουργούν θέσεις εργασίας, δεν είναι τα διεθνή χρηματοοικονομικά» τόνισε η ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού.
Το πρόγραμμά της, είπε, θα χρηματοδοτηθεί κυρίως με την «καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και της παράνομης μετανάστευσης που κοστίζει πολλά στη χώρα μας.
Δεν θα παραδώσω το μέλλον της χώρας στα χέρια των διεθνών χρηματοπιστωτικών παραγόντων».
Στα βασικά ατού της Le Pen είναι και η υπόσχεση για μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια, όπως και η μείωση των φόρων στην ενέργεια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών