Από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Δύση ήταν πολύ πρόθυμη να προμηθεύσει τους Ουκρανούς με όπλα, από αντιαεροπορικούς πυραύλους μέχρι άρματα μάχης T-72M της σοβιετικής εποχής.
Όμως, καθώς οι ευρωπαϊκές δυνάμεις σκέπτονται τις δικές τους ανάγκες ασφάλειας μπροστά στην αυξανόμενη «απειλή» από την Ανατολή, φαίνεται ότι αυτή η γενναιοδωρία έχει φτάσει στα όριά της - παρά τους ισχυρισμούς του Volodymyr Zelensky ότι η Δύση έχει αίμα Ουκρανών στα χέρια της.
Σε συνέντευξή της στην Die Augsburger Allgemeine Zeitung υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Christine Lambrecht τόνισε ενώ «όλοι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την Ουκρανία στον θαρραλέο αγώνα της» με «προμήθειες από τα αποθέματα του στρατού μας», η Γερμανία «έφθασε το όριο της» και οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι «σε θέση να εξασφαλίσουν» την άμυνα της χώρας.
Συντονισμός με το Κίεβο
Βεβαίως, «...αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για την Ουκρανία», πρόσθεσε η Lambrecht λέγοντας πως ότι το Κίεβο θα μπορούσε να αγοράσει απευθείας τον εξοπλισμό που χρειάζεται από τους Γερμανούς κατασκευαστές.
Η υπουργός επεσήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση «συντονίζεται διαρκώς» με τις αρχές του Κιέβου για τη διευκόλυνση τέτοιων αγορών.
Όταν ρωτήθηκε ποιο ακριβώς είδος όπλου εξετάζεται για παράδοση στην Ουκρανία, η Lambrecht αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
«Υπάρχουν καλοί λόγοι για τους οποίους έχουμε ταξινομήσει ακριβώς αυτές τις πληροφορίες ως μυστικές», είπε.
Υποστήριξε επίσης ότι ήταν η Ουκρανία που ζήτησε «εμφατικά» από τη Γερμανία να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες.
«Πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου: τη στιγμή που θα δημοσιευτούν λεπτομερώς οι παραδόσεις, η Ρωσία θα έχει επίσης αυτές τις πληροφορίες.
Και αυτό από μόνο του θα είχε στρατιωτικές στρατηγικές επιπτώσεις» σημείωσε.
Ο πραγματικός λόγος
Αλλά ο πιο σημαντικός λόγος για τη διακοπή της στρατιωτικής υποστήριξης στους Ουκρανούς; Φόβος πρόκλησης της Ρωσίας, η οποία ήδη με τα όπλα της σκορπά τον όλεθρο στη γερμανική οικονομία.
Η Lambrecht παραδέχτηκε ότι υπάρχει ανησυχία στη Γερμανία ότι οι προμήθειες όπλων θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίδραση από τη Μόσχα και ότι «ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί σε άλλες περιοχές».
Γι' αυτό, είπε, είναι σημαντικό «να ενεργήσουμε πολύ συνετά και με ψυχραιμία σε αυτούς τους δύσκολους και φρικτούς καιρούς».
Δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: είναι αυτό ένα μοντέλο που θα ακολουθήσει η υπόλοιπη Ευρώπη, από φόβο ότι ο Vladimir Putin μπορεί απλώς να ξεκινήσει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο;
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών