Την εκτίμηση πως ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών (24/4) στη Γαλλία δεν πρόκειται να είναι περίπατος για τον Emmanuel Macron, όπως συνέβη το 2017, όταν και βρέθηκε εκ νέου αντιμέτωπος με τη Marine Le Pen διατυπώνει το βρετανικό BBC.
Σύμφωνα με το BBC, η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση «ξαναέγραψε» τον εκλογικό χάρτη της Γαλλίας.
Όπως αναφέρεται, οι ψηφοφόροι ανέδειξαν τρία μεγάλα «μπλόκ», αυτό του Emmanuel Macron, της Le Pen από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο και του αριστερού Melenchon.
Πολλοί Γάλλοι όσο πλησίαζε η ημέρα της κάλπης, επέλεξαν να αφήσουν τους άλλους υποψηφίους για την γαλλική προεδρία και να επιλέξουν έναν από τους Macron, Le Pen, Melenchon.
Τριχοτόμηση
«Υπήρξε μια μεγάλη μεταφορά ψήφων από τον Eric Zemmour – τον εθνικιστή υποψήφιο – στη Marine Le Pen.
Κάποιοι δεξιοί ψηφοφόροι στο Συντηρητικό Κόμμα έπραξαν το ίδιο.
Στην αριστερά, οι ψηφοφόροι έκλεισαν την πόρτα τόσο στην Anne Hilalgo του Σοσιαλιστικού κόμματος όσο και στον Yannick Jadot των Πρασίνων και στράφηκαν μαζικά στον Jean Luc Melenchon προκειμένου να διατηρήσουν στο παιχνίδι έναν αριστερό.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι Σοσιαλιστές και Πράσινοι δεν τον συμπαθούν ιδιαίτερα» αναφέρει το BBC.
«Όσον αφορά το κέντρο πολλοί που θα ψήφιζαν την Valerie Pecresse των Ρεπουμπλικάνων, επέλεξαν τον Macron υπό τον φόβο ότι Le Pen και Melenchon θα έβγαιναν πολύ ενισχυμένοι από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.
Άλλωστε η προοπτική ενός δεύτερου γύρου Le Pen – Melenchon δεν φαινόταν και τόσο τραβηγμένη» επισημαίνει το BBC.
Τι σημαίνει το αποτέλεσμα
Από την χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, δύο είναι κυρίως τα μηνύματα.
Πρώτον, είναι η απόλυτη καταστροφή που αντιμετωπίζουν τα δύο παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας που κυβερνούν από το 1958, η συντηρητική Δεξιά και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που άρχισε πριν από 5 χρόνια με τον Macron και που φαίνεται πως τώρα έχει ολοκληρωθεί.
Το γεγονός ότι τα δύο αυτά κόμματα δεν κατάφεραν να πιάσουν το 5%, συνεπάγεται τεράστια οικονομικά αλλά και εσωκομματικά προβλήματα.
Συνεπώς ο Macron κατάφερε να αντιπαρατάξει τη δική του «ρεαλιστική κεντρώα» θέση του απέναντι στον εθνικιστικό εξτρεμισμό της Le Pen και στον ουτοπικό εξτρεμισμό του Melenchon.
«Αυτός ο διαχωρισμός τον εξυπηρέτησε αρκετά έως σήμερα.
Του επιτρέπει να συγκεντρώνει τις αποκαλούμενες υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς και της δεξιάς, να εξουδετερώνει τις βασικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και να μένει ο κυρίαρχος» επισημαίνει το BBC.
Πάνω από 50% οι αντισυστημικές δυνάμεις
Ωστόσο, το δεύτερο συμπέρασμα που εξάγεται, μάλλον θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία στον Macron.
Αυτό έχει ένα κάνει με το ότι οι περίφημες «μη υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις» των άκρων, δηλαδή η σημερινή αντιπολίτευση του Macron, ενισχύονται διαρκώς.
Όπως αναφέρεται, διαπιστώνεται πως οι αντισυστημικές δυνάμεις έχουν τη στήριξη της πλειοψηφίας των Γάλλων.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αν στα ποσοστά της Le Pen, προστεθούν αυτά του Eric Zemmour και του Nicolas Dupont-Aignan, η ακροδεξιά λαμβάνει το 33% των ψήφων των Γάλλων, επτά ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες σε σχέση με το 2017.
Εάν μάλιστα προστεθούν και οι ψήφοι του Melenchon και των δύο τροτσκιστών υποψηφίων, τότε οι λεγόμενες «αντισυστημικές» δυνάμεις ξεπερνούν το 50%.
Τι θα γίνει στο δεύτερο γύρο
Σύμφωνα με το BBC, πολλοί από τους Γάλλους ψηφοφόρους θα ψηφίσουν τελικά υπέρ του Macron στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, για τον ίδιο λόγο που το έπραξαν το 2017, διότι για αυτούς το να δουν την ακροδεξιά στην εξουσία είναι μη αποδεκτό.
«Όμως θα υπάρξουν και πολλοί άλλοι που είτε θα απέχουν είτε θα ψηφίσουν λευκό είτε θα επιλέξουν τη Le Pen.
Η αλήθεια είναι ότι η ψήφος κατά της Le Pen και η ψήφος κατά του Macron συγκλίνουν.
Η πρώτη υποχωρεί, η δεύτερη ανεβαίνει.
Και αυτός είναι ο λόγος που ο δεύτερος γύρος των εκλογών δεν θα είναι περίπατος για τον Macron» αναφέρει το BBC.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών