Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για εξομάλυνση της νομισματικής της πολιτικής από το γ’ τρίμηνο.
Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται διαδραματίζει η πεποίθηση πως η ανάπτυξη δεν πρέπει να «πνιγεί», με την ενεργειακή κρίση να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη και να απειλεί με… ύφεση.
Ωστόσο, η διστακτική στάση της κεντρικής τράπεζας για αυστηροποίηση, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, είναι επικίνδυνη, διότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και συνεπώς ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθούν ακόμη και σε περίπτωση ύφεσης.
Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, η Πρόεδρος Christine Lagarde είπε ουσιαστικά τα ίδια όπως και μετά την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η ΕΚΤ εξακολουθεί να αναμένει ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων της θα τελειώσουν το γ’ τρίμηνο.
Τα υψηλότερα επιτόκια οφείλονται «κάποιο χρονικό διάστημα» μετά το τέλος των αγορών, οπότε ο χρόνος αναμονής μπορεί να κυμαίνεται από μία εβδομάδα έως τρεις μήνες.
Η ΕΚΤ επανέλαβε επίσης ότι η εξομάλυνση νομισματικής πολιτικής θα εξαρτηθεί τελικά από τις εξελίξεις - κυρίως από το αν θα υπάρξει ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας και κρίση που πιθανότατα θα πυροδοτήσει ύφεση.
Οι αλλαγές στο ανακοινωθέν
Ωστόσο, υπήρξαν και ορισμένες αλλαγές στο ανακοινωθέν.
Η Lagarde τόνισε ότι ο δομικός πληθωρισμός, στο 3,0%, είναι πλέον πολύ πάνω από το όριο του 2%, γεγονός που απαιτεί «μεγάλη προσοχή».
Αυτός είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ τερματίζει τις πράξεις ανοιχτής αγοράς, δηλαδή τις καθαρές αγορές ομολόγων το γ’ τρίμηνο – σε ποιον μήνα θα συμβεί αυτό θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο, όταν θα είναι διαθέσιμες οι νέες προβλέψεις.
Η πρόβλεψη για το βασικό επιτόκιο
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως φαίνεται, η ΕΚΤ θα τερματίσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων της το καλοκαίρι και θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά και το πρώτο τρίμηνο του 2023, προτού σταματήσει στη συνέχεια.
Αυτή η πρόβλεψη βασίζεται στην προσδοκία ότι δεν θα υπάρξουν ενεργειακή κρίση και ύφεση.
Ωστόσο, εάν υπάρξουν, η ΕΚΤ θα αναβάλει εκ νέου την προγραμματισμένη εξομάλυνση της νομισματικής της πολιτικής κατά τουλάχιστον ένα χρόνο.
Επειδή η ΕΚΤ πιστεύει ότι μια εξασθενημένη οικονομία θα αποδυναμώσει σε μεγάλο βαθμό τους μισθούς, άρα και ο πληθωρισμός θα καταλήξει σε χαμηλότερα επίπεδα.
Τα μαθήματα της δεκαετίας του '70
Η εμπειρία της δεκαετίας του 1970 δείχνει ότι, ακόμα και όταν το μακροοικονομικό περιβάλλον χωλαίνει, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ενδεχομένως να συνεχίσουν να αυξάνονται, όπως και ο πληθωρισμός, λόγω της πολύ επεκτατικής νομισματικής πολιτικής.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή.
Αυτό αποδεικνύεται και από τον νόμο του Taylor.
Λαμβάνοντας υπόψη τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό και τις οικονομικές προβλέψεις, με προτεινόμενο βασικό επιτόκιο 1,5% (διάγραμμα), ας υποθέσουμε αρνητικό ισοσκελισμένο πραγματικό επιτόκιο (-0,75%).
Ρεαλιστικά υποθέτοντας ένα θετικό πραγματικό επιτόκιο +0,75%, για παράδειγμα, θα είχε ως αποτέλεσμα ένα ως κατάλληλο βασικό επιτόκιο 3%.
Αυτές οι σκέψεις δείχνουν πόσο επεκτατική είναι η νομισματική πολιτική αυτή τη στιγμή.
Η αναμονή της ΕΚΤ είναι επικίνδυνη.
Όσο περισσότερο επιμένει η ΕΚΤ στην πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της, τόσο αυξάνονται οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και τόσο οι ανατιμήσεις θα τείνουν στη μονιμότητα.
Δυστυχώς, ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει.
www.bankingnews.gr
Eκτεθειμένη η ευρωπαϊκή οικονομία από τις επιλογές της ΕΚΤ - Ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει
Η ΕΚΤ επανέλαβε επίσης ότι η εξομάλυνση νομισματικής πολιτικής θα εξαρτηθεί τελικά από τις εξελίξεις… σύμφωνα με την Christine Lagarde
Σχόλια αναγνωστών