Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία επιστημόνων για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού στη Σανγκάη της Κίνας - Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ

Ανησυχία επιστημόνων για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού στη Σανγκάη της Κίνας - Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ
«Βάσει των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ
Τη βαριά επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στη Σανγκάη με την επέλαση του κορωνοϊού αλλά και τα ασφυκτικά περιοριστικά μέτρα στα οποία αυτή έχει οδηγήσει, επιχειρεί να ξεδιαλύνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Σύμφωνα με τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα της χώρας μας, το πρωτόγνωρο σκηνικό το οποίο έχει στηθεί στην κινεζική πόλη δεν κρύβει κάποιο ανησυχητικό επιστημονικό δεδομένο, όπως για παράδειγμα μία νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, παρά μόνο την επιμονή στην υιοθέτηση της στρατηγικής της «μηδενικής διασποράς» που ακολουθήθηκε εξαρχής στην Κίνα.
«Βάσει των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.
«Οι πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Σαγκάη της Κίνας έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα.
Στη Σαγκάη εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνουν αναστολή επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων καθώς και απομόνωση των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό SARS-CoV-2» αναφέρει ο Οργανισμός.

Η στρατηγική της «μηδενικής διασποράς»

Όπως υπενθυμίζει, η Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές του εφετινού Μαρτίου.
«Αυτό ήταν συνέπεια της στρατηγικής «μηδενικής διασποράς» ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2. Η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος αλλά όχι μετά το Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής» εξηγούν οι Έλληνες ειδικοί του Οργανισμού.
«Λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής ‘Ομικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων» αναφέρει ο ΕΟΔΥ, καταλήγοντας ότι «συμπερασματικά τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας». 

Ανησυχία επιστημόνων: «Μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δεν μας το λένε;»
Κόκκινο έχει χτυπήσει η ανησυχία των επιστημόνων για το ακραίο και παράλογο lockdown στη Σαγκάη παρά το γεγονός ότι ο πλανήτης έχει φτάσει στο στάδιο όπου ξέρει και πρέπει να μάθει να ζει με τον κορωνοϊό.
Το ερώτημα που αναζητά άμεσα απάντηση είναι: Μήπως υπάρχει νέα και πιο επικίνδυνη μετάλλαξη και οι κινεζικές αρχές αποκρύπτουν τα στοιχεία; Ή το lockdown έχει να κάνει μόνο με την ακραία κυβερνητική πολιτική για μηδενικά (!) κρούσματα;
 
 
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Σε κάθε περίπτωση, το σκηνικό στην κινεζική πόλη είναι δυστοπικό... Μητέρες χωρίζονται από τα παιδιά του, οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι μέσα στα ίδια τους τα σπίτια -πολλές φορές χωρίς τρόφιμα-, κατοικία θανατώνονται, άνθρωποι πιάνονται με δαγκάνες για να μεταφερθούν με τη βία στα κέντρα καραντίνας. Πρόκειται για αδιανόητες εικόνες που γυρίζουν το ημερολόγιο πίσω στις αρχές του 2020, όταν η Wuhan έμπαινε σε μια πρωτοφανή για όλο τον κόσμο κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έχει δεχθεί έντονη κριτική για το γεγονός ότι απέκρυπτε στοιχεία σχετικά με τις σοβαρές επιπλοκές του κορωνοϊού που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τα ακραία μέτρα, η Σαγκάη κατέγραψε τους πρώτους θανάτους από κορωνοϊό. Ειδικότερα, οι Αρχές ανακοίνωσαν τους πρώτους τρεις θανάτους ασθενών εξαιτίας των επιπλοκών της νόσου.
Shanghai.jpg
Καταγράφηκαν οι πρώτοι θάνατοι παρά το ακραίο lockdown

Εν τω μεταξύ, σήμερα (18/4/2022), οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν τους πρώτους τρεις θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 στη Σαγκάη. Ο δήμος της Σαγκάης διευκρίνισε ότι οι τρεις ασθενείς που υπέκυψαν ήταν ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα.
Οι δύο προηγούμενοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στην Κίνα είχαν ανακοινωθεί στα μέσα του Μαρτίου στην επαρχία Τζιλίν (βορειοανατολικά), που γειτονεύει με τη Βόρεια Κορέα.
Στη Σαγκάη επιβεβαιώθηκαν 19.831 ασυμπτωματικά κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο, από 21.582 το Σάββατο, ενώ καταγράφηκαν 2.417 συμπτωματικοί ασθενείς, από 3.238 την προηγουμένη.

Διορία έως την Τετάρτη (20/4/2022)

Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία για ενδεχόμενη περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων προκαλούν οι πληροφορίες ότι οι κινεζικές Αρχές έχουν δώσει διορία έως την Τετάρτη (20/4/2022) για να σταματήσει η μετάδοση του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Σαγκάη έχει θέσει ως στόχο να σταματήσει μέχρι την Τετάρτη τη μετάδοση της Covid-19 έξω από τις περιοχές που έχουν τεθεί σε καραντίνα, κάτι που θα επιτρέψει στη μεγαλυτερη πόλη της Κίνας να χαλαρώσει περαιτέρω τους περιορισμούς του λοκντάουν και να αρχίσει να επιστρέφει στην ομαλότητα.
Ο στόχος απαιτεί από τους αξιωματούχους να επιταχύνουν τα διαγνωστικά τεστ και τη μεταφορά των κρουσμάτων στα κέντρα καραντίνας, σύμφωνα με χθεσινή ομιλία τοπικού αξιωματούχου του Κομμουνιστικού Κόμματος, αντίγραφο της οποίας είδε το Reuters.

Γαλιατσάτος: Ελπίζω να μην μας κρύβουν κάτι...

Τον προβληματισμό του για το απάνθρωπο lockdown που επιβλήθηκε στη Σαγκάη με στόχο να υπάρχουν μηδενικά κρούσματα έως την Μεγάλη Τετάρτη διατύπωσε ο πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, Παναγής Γαλιατσάτος.
«Βρίσκω πολύ περίεργο ό,τι συνέβη στη Σαγκάη. Είμαστε δύο χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία. Και η επιστήμη, η έρευνα έχουν φτάσει σε μια στιγμή που ξέρουμε πώς να ζήσουμε με τον COVID και ξέρουμε να τον "κρατήσουμε" σαν ένα κρύωμα» είπε μιλώντας στον Σκάι εκφράζοντας την ελπίδα τα όσα καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα να είναι θέμα πολιτισμού και όχι να κρύβεται μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού από την Κίνα.
«Αυτά που βλέπουμε στη Σαγκάη, πολλοί γιατροί φίλοι μου λένε ότι είναι πολύ παράξενο… Αυτά τα κάνεις στην αρχή που είχαμε φόβο, δεν ξέραμε τι ήταν ο ιός τι κακό θα μάς έκανε. Μια υπόθεση είναι ότι έτσι είναι ο πολιτισμός τους δεν θέλουν ούτε νέα κρούσματα ούτε έναν ασθενή, το έχουμε δει αυτό στην Κίνα πολλές φορές. Η άλλη υπόθεση είναι: μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μάς το λένε; Δύο χρόνια πριν αυτό είδαμε με τον covid (με ανακοινώσεις) μέσω των γιατρών στο internet. Μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δε μας το λένε. Ελπίζω να είναι το πρώτο, ο πολιτισμός τους, αλλά είναι πολύ περίεργο, δεν χρειάζονται αυτά, έχουμε τα εργαλεία να ζήσουμε με τον covid» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλιατσάτος.
«Δεν θέλω να πιστεύω ότι πάλι μας κρύβουν, για δεύτερη φορά σε δυο χρόνια, κάποιο άλλο μυστικό. Αυτό ελπίζω» κατέληξε ο κ. Γαλιατσάτος.

Παυλάκης: Αυτό συμβαίνει γιατί και εκεί φοβούνται τα εμβόλια

Ερωτηθείς για το τι συμβαίνει στη Σαγκάη, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ανέφερε πως στην Ελλάδα όπως και στην Κίνα, ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων είναι ηλικιωμένοι.
«Ανεβαίνει το ποσοστό, γιατί η πανδημία που, πριν τις γιορτές, "χτυπούσε" τους νέους, τώρα χτυπά τους πιο μεγάλους. Αυτό που έγινε στην Κίνα είναι ότι έγιναν θύματα και της δικής τους επιτυχίας αλλά και της συμπεριφοράς της ως προς την αντιμετώπιση του ιού, καθώς δεν πήραν κάποιο ουσιαστικό μέτρο. Τώρα ο ιός μολύνει τους ανθρώπους πολύ γρήγορα, προσπαθώντας να παρακάμψει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι Κινέζοι είδαν αυτό που έγινε στο Χόνγκ Κονγκ, που είναι ο "παγκόσμιος πρωταθλητής θανάτων", και έπειτα στην κατάταξη είναι η Ελλάδα.
Αυτό συμβαίνει γιατί και εκεί φοβούνται τα εμβόλια, δεν εμβολιάζονται και κατέστρεψαν το σύστημα υγείας. Και στο Χονγκ Κόνγκ έχουν γηραιότερο πληθυσμό, όπως και στην Ελλάδα, πήγαν και τα άνοιξαν όλα με 85% εμβολιασμένους» είπε ο κ.Παυλάκης.
«Όταν έχουμε 25 εκατομμύρια κλειδωμένους μέσα, είναι δύσκολο να τους ελέγξεις από τη μία μέρα στην άλλη. Στην Κίνα, εάν ξεφύγει η πανδημία θα έχουν πολλούς νεκρούς. Εάν η Κίνα είχε μία καταστροφή όπως άλλες χώρες, θα υπήρχαν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις.
Εάν πέσει η Κίνα και η Ταϊβάν, τότε θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση» είπε ο κ.Παυλάκης, αναφέροντας πως «δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία».

Ακραίες εικόνες

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που φθάνουν από την οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας δείχνουν εξαιρετικά σκληρά μέτρα περιορισμού, έως και αποχωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους για μέρες μόνο και μόνο επειδή βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης