Την θέση πως η αύξηση του κατώτατου μισθού διαμορφώνεται αθροιστικά στο 10% διατύπωσε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως δίνεται ένας επιπλέον μισθός τον χρόνο.
«Πράγματι έχουμε αύξηση αθροιστικα 10%, και αυτό είναι μία ανακούφιση των εργαζομένων για όσα έχουν περάσει, ωστόσο δεν πανηγυρίζουμε γι΄αυτό.
Οι εργοδότες εισηγήθηκαν μεσοσταθμικά 4%, το ΚΕΠ είχε πει από 3 έως 6%.
Πάμε στα απώτατα όρια της υπομονής της κοινωνίας.
Πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις θα το αντέξουν, και γιατί η οικονομία έχει μπει σε μία ανοδική τροχιά, και η ανεργία συνεχίζει να πέφτει.
Οι επιχειρήσεις έχουν ενισχυθεί αρκετά αυτόν τον καιρό και έχουν και δικαίωμα «ανάπτυξης» και οι εργαζόμενοι.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν δυσκολίες.
Την περίοδο του κορωνοϊού, δώσαμε ενίσχυση που ήταν η 5η παγκοσμίως σε σχέση με το ΑΕΠ.
Προσπαθούμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια, έχουμε εργαζομένους που πιέζονται, που πιέζονταν πριν και πιέζονται και τώρα» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Χατζηδάκης.
Ένας επιπλέον μισθός
Ερωτηθείς για το εάν αυτή η αύξηση είναι η τελευταία που δίνεται ο κ.Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «βάσει του νόμου του 2013, είναι ετήσια η διαδικασία».
«Είχε παγώσει επί μνημονίων και ξεπάγωσε.
Κάθε χρόνο γίνεται διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, με την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλα Ινστιτούτα, για το κατά πόσο μπορεί να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός
Δίνεται ένας επιπλέον μισθός τον χρόνο.
Είμαστε στην 9η θέση στον κατώτατο μισθό, πάνω από τη Μάλτα και την Πορτογαλία.
Η ανεργία έχει πέσει στο 12%, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ έχουν τριπλασιαστεί, και ταυτόχρονα τρέχουν προγράμματα στήριξης, για χώρους φροντίδας βρεφών, για ΑμεΑ και άλλα» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
Δικαστική διαμάχη
Όσο αφορά στις τριετίες, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «υπήρχε μία δικαστική διαμάχη για τις τριετίες, η κυβέρνηση πήρε θέση υπέρ των εργαζομένων».
«Οι τριετίες θα πρέπει να καταβάλλονται για όσους τους αφορούν, για τους εργαζομένους, δηλαδή που έχουν προσληφθεί πριν το 2012.
Υπάρχει αύξηση του κατώτατου ημερομσθίου, υπάρχει αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 31 ευρώ, και αυξήσεις για κάποια επιδόματα. Κάναμε αυτό που ήταν δεοντολογικά σωστό, δεν πανηγυρίζουμε.
Ήταν σωστό και δίκαιο κοινωνικά, και ήταν ένα αποτέλεσμα της γενικότερης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης» υποστήριξε ο κ.Χατζηδάκης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών