Δεκάδες πολίτες στην Bucha (Μπούχα) δυτικά του Κιέβου την πρωτεύουσα της Ουκρανίας σκοτώθηκαν από μεταλλικά βέλη από οβίδες που έριξε το πυροβολικό οι μεν Ουκρανοί στοχοποιούν τους Ρώσους και οι μεν ρώσοι τους Ουκρανούς.
Με βάση αποκάλυψη του βρετανικού Guardian οι αναφορές ότι υπήρξε έγκλημα πολέμου στην Ουκρανία, στην Bucha συγκεκριμένα πυροβολώντας δεμένους άμαχους πολίτες αποδεικνύονται διάτρητες…
Με βάση γνωμοδοτήσεις ιατροδικαστών που εξέτασαν δεκάδες νεκρούς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μεταλλικά βέλη που βρίσκονταν στις οβίδες – τεχνολογία που εφαρμόστηκε στο Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο – ήταν η αιτία για τους δεκάδες θανάτους…
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι είναι αδιανόητο να βομβαρδίζει μια πόλη που είχε καταλάβει, δηλαδή να βομβαρδίζει ο ρωσικός στρατός, ρώσους στρατιώτες…και κατηγορεί το Ουκρανικό πυροβολικό ότι βομβάρδιζε συνεχώς – ακατάπαυστα την Bucha πριν αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από την ευρύτερη περιοχή του Κιέβου…
Οι Ουκρανοί κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν την Bucha…ωστόσο δεν τεκμηριώνονται εγκλήματα πολέμου – εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Τι ανακάλυψαν ιατροδικαστές;
Οι ιατροδικαστές ανακαλύπτουν μικρά βέλη – που σπάνια χρησιμοποιούνται στον σύγχρονο πόλεμο – σε πτώματα που βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους στην Bucha της Ουκρανίας.
Δεκάδες άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής της ουκρανικής πόλης Bucha σκοτώθηκαν από μικροσκοπικά μεταλλικά βέλη από οβίδες ενός τύπου που εκτοξεύτηκαν από το ρωσικό πυροβολικό, δήλωσαν οι Ουκρανοί ιατροδικαστές.
Παθολόγοι και ιατροδικαστές που πραγματοποιούν νεκροψίες σε πτώματα που βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους στην περιοχή βόρεια του Κιέβου, όπου οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έχουν κατηγορηθεί για φρικαλεότητες, είπαν ότι βρήκαν μικρά μεταλλικά βελάκια, στα κεφάλια και στα σώματα των ανθρώπων.
«Βρήκαμε αρκετά λεπτά αντικείμενα που μοιάζουν με νύχια σε σώματα ανδρών και γυναικών και το ίδιο έκαναν και άλλοι συνάδελφοί μου στην περιοχή», είπε στον Guardian ο Vladyslav Pirovskyi, ένας Ουκρανός ιατροδικαστής.
«Είναι πολύ δύσκολο να τα βρεις στο σώμα, είναι πολύ μικρά.
Η πλειοψηφία αυτών των σωμάτων προέρχεται από την περιοχή Bucha και Irpin».
Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες όπλων που εξέτασαν φωτογραφίες των μεταλλικών βελών που βρέθηκαν στα πτώματα, τις οποίες είδε ο Guardian, επιβεβαίωσαν ότι επρόκειτο για μικρά βέλη, ένα όπλο κατά προσωπικού που χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
Αυτά τα μικρά μεταλλικά βελάκια περιέχονται εντός του βλήματος. Κάθε βλήμα μπορεί να περιέχει έως και 8.000 βελάκια.
Μόλις εκτοξευθούν, οι οβίδες σκάνε και διασπείρουν σε όλες τις κατευθύνσεις τα βελάκια.
Τα βελάκια, συνήθως μήκους μεταξύ 3 και 4 εκατοστών, απελευθερώνονται από την οβίδα και διασκορπίζονται σε ένα κωνικό τόξο πλάτους περίπου 300 μέτρων και μήκους 100 μέτρων.
Όταν χτυπήσουν ανθρώπινο σώμα προκαλούν θανατηφόρα πλήγματα.
Σύμφωνα με αρκετούς μάρτυρες στην Bucha, το ρωσικό πυροβολικό…σφυροκοπούσε την πόλη πριν αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα.
Όμως εδώ γεννάται το ερώτημα, πλην οι ρώσοι αποχωρήσουν από την Bucha βομβάρδιζαν τον εαυτό τους;
Είναι ξεκάθαρα παράξενο…
Οι ρωσικές δυνάμεις κατηγορούν το Ουκρανικό πυροβολικό ότι βομβάρδιζε την Bucha για να πιέσουν τους ρώσους να αποχωρήσουν…
Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το Ουκρανικό πυροβολικό βομβάρδιζε την πόλη αλλά αυτό ο Guardian το παραγνωρίζει…
Η Svitlana Chmut, κάτοικος Bucha, είπε στην Washington Post ότι είχε βρει πολλά καρφωμένα βελεάκια στο αυτοκίνητό της.
Παρόλο που οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδιώκουν εδώ και καιρό να πετύχουν την απαγόρευση των οβίδων με βελάκια, τα πυρομαχικά αυτού του τύπου δεν απαγορεύονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Ωστόσο, η χρήση φονικών όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές αμάχων αποτελεί παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου.
Σύμφωνα με τον Neil Gibson, εμπειρογνώμονα όπλων στην ομάδα Fenix Insight που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος εξέτασε τις φωτογραφίες από τα βελάκια που βρέθηκαν στο Bucha, τα μεταλλικά βελάκια προέρχονταν από οβίαδα πυροβολικού 122 mm 3Sh1, που χρησιμοποιείται από το ρωσικό πυροβολικό.
Κατά τους ειδικούς το βλήμα λειτουργεί σαν βλήμα θραυσμάτων, αλλά είναι γεμάτο με βελάκια.
Τα μεταλλικά βελάκια έχουν χρησιμοποιηθεί στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
Τα θανατηφόρα μεταλλικά βελάκια, που υπήρχαν σε οβίδες που έριχναν αεροπλάνα για να επιτεθούν στο πεζικό, είχαν την ικανότητα διάτρησης των κρανών.
Δεν χρησιμοποιήθηκαν ευρέως κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, αλλά επανεμφανίστηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ, όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν μια εκδοχή με οβίδες που έφεραν βελάκια.
«Τα μεταλλικά βελάκια είναι ένα όπλο κατά προσωπικού που έχει σχεδιαστεί για να διεισδύει σε πυκνή βλάστηση και να χτυπά μεγάλο αριθμό στρατιωτών», σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
«Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε κατοικημένες περιοχές πολιτών».
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Bucha, 18,5 μίλια (30 χιλιόμετρα) βορειοδυτικά του Κιέβου, μετά από άγριες μάχες λίγες μέρες μετά την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο.
Τους δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν στα τέλη Μαρτίου και τις επόμενες μέρες ήρθαν στο φως ομαδικοί τάφοι που περιείχαν τα πτώματα εκατοντάδων ανθρώπων που προφανώς είχαν σκοτωθεί.
«Βλέπουμε πολλά ακρωτηριασμένα (παραμορφωμένα) σώματα», «Πολλοί από αυτούς είχαν δεμένα τα χέρια τους πίσω από την πλάτη τους και είχαν πυροβοληθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους.
Στοιχεία που συνέλεξε ο Guardian κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Bucha, το Hostomel και το Borodianka και εξετάστηκαν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες όπλων, έδειξαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς – τα οποία είναι απαγορευμένα σε μεγάλο μέρος του κόσμου –.
Οι οβίδες διασποράς χρησιμοποιούνται σπάνια στον σύγχρονο πόλεμο, εκτός από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), οι οποίες τις ανέπτυξαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους.
Τον Μάρτιο του 2008, ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος και ο φωτογράφος του Reuters, ο Fadel Shana, σκοτώθηκαν από βλήμα διασποράς που εκτοξεύθηκε από ισραηλινό τανκ. Αργότερα, οι ακτινογραφίες έδειξαν μεταλλικά βελάκια καρφωμένα στο στήθος, τα πόδια και το σακάκι του φωτογράφου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών