Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σχέδιο του Elon Musk μετά την εξαγορά του Twitter - Πώς θα ενισχύσει τη λειτουργική δημοκρατία μειώνοντας τη λογοκρισία

Το σχέδιο του Elon Musk μετά την εξαγορά του Twitter - Πώς θα ενισχύσει τη λειτουργική δημοκρατία μειώνοντας τη λογοκρισία

Φρένο στον Elon Musk; «Πλήρης προσαρμογή στους ευρωπαϊκούς κανόνες όποιος και αν είναι ο ιδιοκτήτης» ζητά η ΕΕ

Σχετικά Άρθρα

Ο Elon Musk μπορεί κατά καιρούς να είναι απρόβλεπτος, γεγονός που καθιστά δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τι θα μπορούσε να κάνει εξαγοράζοντας το Twitter.
Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες και όσο πλησίαζε η συμφωνία για την αγορά της εταιρείας ο Musk έδωσε περισσότερα στοιχεία για το τι θα άλλαζε στο δημοφιλές μέσο δικτύωσης που είναι προφανώς και το αγαπημένο του.
Οι πιθανές αυτές αλλαγές, σύμφωνα με τους New York Times, θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε τέσσερις βασικές:

Ελευθερία λόγου και έλεγχος περιεχομένου

Ο Elon Musk έχει εκφράσει συχνά την ανησυχία του ότι οι υπεύθυνοι ελέγχου περιεχομένου του Twitter παρεμβαίνουν υπερβολικά στην πλατφόρμα, την οποία θεωρεί ως την διαδικτυακή «de facto δημόσια πλατεία του χωριού».
Ανέφερε αυτές τις ανησυχίες για άλλη μια φορά σε ανακοινώσεις του σχετικά με την συμφωνία εξαγοράς:
«Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής Δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας».
«Θέλω επίσης να κάνω το Twitter καλύτερο από ποτέ, βελτιώνοντας το προϊόν με νέες δυνατότητες, κάνοντας τους αλγόριθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξήσω την εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots και επαληθεύοντας την ταυτότητα όλων των χρηστών», πρόσθεσε. «Το Twitter έχει τεράστιες δυνατότητες — ανυπομονώ να συνεργαστώ με την εταιρεία και την κοινότητα των χρηστών για να το ’’ξεκλειδώσω’’».

Και ο Donald Trump;

Ο Musk δεν έχει σχολιάσει δημόσια πώς θα χειριζόταν τον μπλοκαρισμένο στο Twitter λογαριασμό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ,Trump.
Ωστόσο, τα σχόλιά του για την ελευθερία του λόγου έχουν τροφοδοτήσει εικασίες ότι το Twitter υπό την ιδιοκτησία του θα μπορούσε να επαναφέρει τον λογαριασμό ο οποίος είχε αποκλειστεί από την πλατφόρμα πέρυσι μετά την 6η Ιανουαρίου 2021 και την επίθεση στο Καπιτώλιο.
Σύμφωνα με το Twitter, o Trump είχε παραβιάσει τις πολιτικές του υποκινώντας τη βία μεταξύ των υποστηρικτών του.
Το Facebook επίσης μπλόκαρε τον λογαριασμό του Τραμπ για τον ίδιο λόγο.
Ο Trump είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι πιθανότατα δεν θα επανενταχθεί στο Twitter.

Ο αλγόριθμος

Σε ένα συνέδριο του TED τον Απρίλιο, ανέπτυξε αναλυτικά τα σχέδιά του για να μετατρέψει τον αλγόριθμο της εταιρείας σε μοντέλο ανοιχτού κώδικα, το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν τον κώδικα που δείχνει πώς εμφανίστηκαν ορισμένες αναρτήσεις στο timeline τους.
Όπως είπε η μέθοδος ανοιχτού κώδικα θα ήταν καλύτερη από το να προωθούνται και να υποβιβάζονται μυστηριωδώς τα tweets χωρίς να γνωρίζουμε τι συμβαίνει.
Ο Musk έχει επίσης επισημάνει την πολιτικοποίηση της πλατφόρμας στο παρελθόν και πρόσφατα σχολίασε με ανάρτηση στο Twitter ότι οι πολιτικές οποιασδήποτε πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης «είναι καλές εάν το πιο ακραίο 10% αριστερά και δεξιά είναι εξίσου δυσαρεστημένο».

Τι θα συμβεί με τους... «νεκρούς» λογαριασμούς;

Πριν ο Musk κάνει προσφορά για να αγοράσει Twitter εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνάφεια της πλατφόρμας.
Όταν ένας λογαριασμός δημοσίευσε μια λίστα με τους 10 λογαριασμούς Twitter με τους περισσότερους followers, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Obama και των ποπ σταρ Bieber και Κέιτι Πέρι, ο Musk απάντησε και έγραψε: «Οι περισσότεροι από αυτούς τους ’’κορυφαίους’’ λογαριασμούς κάνουν tweet σπάνια και δημοσιεύουν πολύ λίγο περιεχόμενο. Πεθαίνει το Twitter;».
Επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla σε ένα tweet της περασμένης Πέμπτης υποσχέθηκε ότι «θα νικήσει τα spam bots ή θα πεθάνει προσπαθώντας!».

Είμαστε προβληματισμένοι

Ο Musk έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα τη δέσμευση του Twitter για την ελευθερία του λόγου, μετά τις κατηγορίες ότι η πλατφόρμα κατέστειλε ορισμένες μειονοτικές και πολιτικά συντηρητικές απόψεις, ισχυρισμούς που το Twitter έχει αρνηθεί.
Πολλοί υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου χαιρέτησαν την προσπάθεια εξαγοράς του Μασκ, ενώ οι αντίθετοι εξέφρασαν φόβο ότι λιγότεροι περιορισμοί στην έκφραση στο Twitter θα κάνουν πολύ εύκολη την κατάχρηση της εμβέλειας και της ισχύος της πλατφόρμας, για παράδειγμα, διαδίδοντας παραπληροφόρηση.
Σε μια σειρά από tweets που αντιδρούν στις κινήσεις εξαγοράς του Μασκ, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε ανησυχία για τη διάβρωση των πολιτικών που αποσκοπούν στην προστασία των χρηστών.

Φρένο στον Elon Musk; «Πλήρης προσαρμογή στους ευρωπαϊκούς κανόνες όποιος και αν είναι ο ιδιοκτήτης» ζητά η ΕΕ

Το αμερικανικό δίκτυο Twitter βρίσκεται στο προσκήνιο μετά την εξαγορά του από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Elon Musk.
Όμως αυτό δεν αλλάζει κάτι για την Ευρωπαική Ένωση καθώς όπως δήλωσε στο AFP ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, το twitter «θα πρέπει να προσαρμοσθεί απολύτως στους ευρωπαϊκούς κανόνες», όποιες και αν θα είναι οι κατευθύνσεις του νέου ιδιοκτήτη σε ό,τι αφορά την ελευθερία της έκφρασης.
«Οποιο και αν είναι το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, το Twitter θα πρέπει πλέον να προσαρμοσθεί απολύτως στους ευρωπαϊκούς κανόνες», προειδοποίησε ο Bretton αναφερόμενος στον νέο κανονισμό για τις ψηφιακές υπηρεσίες, Digital Services Act (DSA), ο οποίος συμφωνήθηκε από τους ευρωβουλευτές και τα κράτη μέλη της Ενωσης και θα υποχρεώσει τις μεγάλες πλατφόρμες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα το παράνομο περιεχόμενο.
«Είτε θα πρόκειται για online παρενόχληση, για πώληση πλαστών προϊόντων, για παιδική πορνογραφία, για προσκλήσεις σε τρομοκρατικές ενέργειες, το Twitter θα πρέπει να προσαρμοσθεί στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που δεν υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», επέμεινε ο επίτροπος, ο οποίος είχε μαζί με την ομόλογό του αρμόδια για τον Ανταγωνισμό  την πρωτοβουλία της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ο Elon Musk έχει υποσχεθεί «περισσότερη ελευθερία» στο Twitter, προκαλώντας έντονες συζητήσεις για το μέλλον του δικτύου, καθώς πολλοί ανησυχούν για την διαμόρφωση μίας περισσότερο τοξικής πλατφόρμας.
Ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπάρχουν όρια που τίθενται από τους νόμους.
Η DSA, που θα εφαρμοσθεί όταν θα ολοκληρωθεί η νομοθετική της διαδρομή σε λίγους μήνες, επικαιροποιεί την οδηγία e-commerce, η οποία γεννήθηκε πριν από 20 χρόνια, όταν οι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως το Facebook (Meta) ή η Amazon, δεν βρίσκονταν παρά σε εμβρυικό στάδιο. Στόχος, η απάλειψη των εκτός νόμου ζωνών και των καταχρήσεων στο Ιντερνετ με την παράλληλη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των χρηστών.
Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός επιβάλλει την υποχρέωση της άμεσης αφαίρεσης κάθε απαγορευμένου περιεχομένου (σύμφωνα με τις εθνικές και την ευρωπαϊκή νομοθεσία) μόλις μία πλατφόρμα το αντιληφθεί. Υποχρεώνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μπλοκάρουν τους χρήστες που παραβιάζουν κατ’ εξακολούθησιν τον νόμο.

Εποπτεία των Βρυξελλών

Στην καρδιά της νομοθεσίας, οι νέες υποχρεώσεις που έχουν επιβληθεί στις «πολύ μεγάλες πλατφόρμες», όσες μετρούν «περισσότερα από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανάμεσά τους και το Twitter. Οι πλατφόρμες αυτές οφείλουν να αποτιμήσουν οι ίδιες τους κινδύνους που συνδέονται με την χρήση των υπηρεσιών και να εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέσα για την αφαίρεση προβληματικών περιεχομένων.
Θα πρέπει να επιβάλουν ενισχυμένη διαφάνεια στα δεδομένα τους και αλγορίθμους σύστασης.
Θα επιθεωρούνται μία φορά ετησίως, με δικά τους έξοδα, από ανεξάρτητους οργανισμούς και θα τεθούν υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα έχει την δυνατότητα επιβολής προστίμων που θα φθάνουν το 6% των ετήσιων πωλήσεων σε περίπτωση επανειλημμένων παραβιάσεων.
«Εχουμε πλέον νομοθεσία, η οποία είναι εξαιρετικά σαφής. Θα απαιτηθεί, για να έχουν το δικαίωμα να λειτουργούν στην Ευρώπη, οι πλατφόρμες να προσαρμοσθούν στους κανόνες», δήλωσε ο Bretton.
«Αν δεν υπήρχε η DSA, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα Twitter που θα έκανε πράγματα που θα ήταν αντίθετα με το ευρωπαϊκό γενικό συμφέρον», είπε. Αλλά, «δεν πρόκειται να επιβάλει το δικό του ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ευρώπη, στο δικό μας θα πρέπει αυτό να προσαρμοσθεί».
Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, ο Τιερί Μπρετόν υπενθύμισε ότι η DSA ρυθμίζει επίσης τις αποφάσεις αποκλεισμού, ορίζοντας τους όρους και τις δυνατότητες προσφυγής.
«Θα έχουμε πολύ σαφείς, πολύ ακριβείς, πολύ δημοκρατικούς, πολύ εύληπτους κανόνες για να αποφασίσουμε τον αποκλεισμό ενός χρήση που μπορεί να αποτελεί αναγκαιότητα… Σε μας, ο απαγόρευση θα είναι φυσικά δυνατή και αναγκαία σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά στο πλαίσιο του δημοκρατικού ελέγχου».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης