Οι μισοί από τους πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας είναι εκτός λειτουργίας λόγω «συντήρησης ή προβλημάτων», κάτι που έρχεται σε μια επισφαλή στιγμή για τις αγορές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Το Bloomberg αναφέρει ότι ο προμηθευτής ενέργειας Electricité de France (EDF) προσπαθεί να αντιμετωπίσει εκτεταμένες διακοπές λειτουργίας, αφού 28 από τους 56 αντιδραστήρες της χώρας είναι εκτός λειτουργίας λόγω τακτικής συντήρησης ή προβλημάτων.
Οι πυρηνικοί σταθμοί της Γαλλίας παρέχουν περισσότερο από το 66% της συνολικής παραγωγής ενέργειας στη χώρα.
Πιο ακριβή η ενέργεια στη Γαλλία
Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας παρουσίασε υψηλότερη τάση όσον αφορά τις τιμές, έως και 30% περισσότερο από τη γείτονά της στη Γερμανία που βασίζεται κυρίως σε ορυκτά καύσιμα για την τροφοδοσία των εργοστασίων της.
Οι γαλλικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι τέσσερις φορές υψηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο το 2021, επειδή η μείωση της πυρηνικής ενέργειας έχει ασκήσει μεγαλύτερη πίεση σε άλλες πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας έτσι μια κρίση στον εφοδιασμό.
Ο Emeric de Vigan, διευθύνων σύμβουλος στη γαλλική εταιρεία ενεργειακών αναλύσεων COR-e, είπε στο Bloomberg ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας είναι πιθανό να παραμείνουν επειδή τα προβλήματα πυρηνικής ενέργειας της χώρας «θα διαρκέσουν πέρα από φέτος και πιθανότατα και το 2023».
Άγνωστο το ενεργειακό μέλλον
Την Τετάρτη (27/4), η JPMorgan αμφισβήτησε εάν περισσότεροι πυρηνικοί αντιδραστήρες που έχουν προγραμματιστεί να σταματήσουν φέτος μπορούν να eεπαναλειτουργήσουν έως το 2023 «δεδομένης της εξαιρετικά στενής προσφοράς/ζήτησης και του γεωπολιτικού πλαισίου».
Ο συνδυασμός της διακοπής παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και των κυβερνητικών μέτρων για τον περιορισμό των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας θα οδηγήσει σε τεράστια απώλεια κερδών 26,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την EDF φέτος.
Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος καθαρός εξαγωγέας ενέργειας της Ευρώπης.
Τα συνεχή προβλήματα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες θα ανεβάσουν τις τιμές της ενέργειας και θα πιέσουν την Ευρώπη που έχει πληγεί από την κρίση ακόμη περισσότερο, καθώς η Ρωσία απαιτεί τώρα ρούβλια σε αντάλλαγμα για την παροχή ενέργειας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών