Η ελληνική κυβέρνηση μετά την αντί-ρωσική στρατηγική με τον πόλεμο στην Ουκρανία που δεν της απέδωσε τίποτα στο διπλωματικό τοπίο, τώρα επιμένει στο λάθος και προχωράει στην επόμενη πράξη.
Επιλέγει να επενδύσει στο υγροποιημένο αέριο αντί στο φυσικό αέριο δια των αγωγών και εν προκειμένω στο φθηνό ρωσικό αέριο. Μετά τη νέα πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου αερίου, σήμερα 3/5 ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης που θα κοστίσει 300-350 εκατ. ευρώ και για την υλοποίησή του η Gastrade πάρει δάνειο από την Εθνική Τράπεζα 300 εκατ. ευρώ.
Γιατί πιστεύουμε ότι είναι παράτολμη, δαπανηρή και στην ουσία ανώφελη κίνηση; Η λογική είναι εξής:
Ο πόλεμος αργά ή γρήγορα θα λήξει – Τι θα κάνει η Ελλάδα;
Ο πόλεμος στην Ουκρανία με τον έναν ή άλλον τρόπο θα λήξει, είτε σε ένα μήνα είτε σε 4 μήνες, είτε με εκεχειρία είτε με ένωση των κομματιών που έχει κατακτήσει ήδη ο ρωσικός στρατός στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας. Και λογικά, θα έχουμε επαναπροσέγγιση Ευρώπης-Ρωσίας. Τι θα κάνει η Ελλάδα; Θα διακόψει εντελώς τις επαφές με την Ρωσία;
Η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην πληρωμή σε ρούβλια, δεν μπορεί αλλιώς
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει την τακτική ευρωπαϊκών εταιρειών και να πληρώσει σε ρούβλια την Gazprom για το φυσικό αέριο που θα προμηθευτεί. Ήδη στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας εκφράστηκαν όχι μόνο μεγάλοι φόβοι για το εμπάργκο του φυσικού αερίου, αλλά για το ρωσικό πετρέλαιο όπου γερμανοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι έρχεται ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Γερμανός αξιωματούχος έλεγε «Αν πάμε σε εμπάργκο και ο Putin πουλάει το ρωσικό πετρέλαιο σε διπλή τιμή, ποιο είναι το νόημα να πάμε σε εμπάργκο;».
Δαπανηρή η μεταφορά και η αεροποίηση του LNG – Πιο φθηνό το ρωσικό αέριο
Η υγροποίηση, η αποθήκευση και η επαναεροποίηση του αερίου είναι μία διαδικασία δαπανηρή- είναι μύθος ότι το LNG είναι φθηνότερο, αφού για να υγροποιηθεί,να μεταφερθεί, να αποθηκευτεί, να επαναεριοποιηθεί έχει κόστος. Όλοι κοιτάζουν την τιμή του LNG και όχι την τελική τιμή κόστους του αερίου. Σε κάθε περίπτωση το φυσικό αέριο από την Ρωσία προ του πολέμου είναι πολύ φθηνότερο από το LNG που προμηθευόμαστε.
350 εκατ. ευρώ η επένδυση στην Αλεξανδρούπολη, δεν φτάνει για τις ανάγκες σε ενέργεια
Τα δίκτυα διανομής και αναπλήρωσης του LNG είναι περιορισμένα στην Ευρώπη και απαιτούν συνεχή επένδυση. Η ίδια η υποδομή είναι ιδιαίτερα ακριβή ενώ η επαναεροποίηση είναι ασύμφορη και δαπανηρή σε ενέργεια. Η επένδυση της πλωτής αποθήκευσης στην Aλεξανδρούπολη θα κοστίζει 350 εκατ. ευρώ, θα είναι έτοιμη το τέλη 2023- αρχές 2024 και ακόμα και να φτιαχτεί οι ανάγκες της χώρας σε αέριο είναι μεγαλύτερες από αυτές που θα αποθηκεύει.
Κερδισμένοι από το LNG Aμερικάνοι και εφοπλιστές, όχι οι πολίτες
Το LNG μεταφέρεται με πλοία και το κόστος είναι υψηλό τα τελευταία χρόνια, όπως έχουν αυξηθεί τα κόστη σε όλες τις μεταφορές. Από όλη αυτή τη μανία ξαφνικά για το LNG, προκύπτει ότι επωφελούνται ένα συγκεκριμένο εφοπλιστικό λόμπι (που μετέχει και στην κατασκευή της πλωτής αποθήκης στην Αλεξανδρούπολη) αλλά κυρίως τα αμερικανικά συμφέροντα, αφού είναι ο κύριος πωλητής LNG στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Πάντως, όχι οι πολίτες που περιμένουν προσιτή ενέργεια.
Λανθασμένη η προσκόλληση στις ΗΠΑ – Δείτε το παράδειγμα της Τουρκίας
Και ερχόμαστε στο μείζον θέμα. Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε από την πρώτη στιγμή χωρίς να διαπραγματευτεί στην στήριξη των κυρώσεων στην Ρωσία, στην μεταφορά όπλων στην Ουκρανία, πιστοί στο άρμα των ΗΠΑ που αυτή την στιγμή συνομιλούν και με την Τουρκία, η οποία όχι μόνο κυρώσεις δεν εφάρμοσε στην Ρωσία αλλά έχει ξεκινήσει την αναθεωρητική της στρατηγική σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Όσο για τα περί ομιλίας Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, δεν θα αλλάξει το διπλό παιχνίδι των ΗΠΑ στην περιοχή.
Η ωμή πραγματικότητα είναι ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα να απεξαρτήσουν την Τουρκία από την Ρωσία με ανταλλάγματα και αυτό σημαίνει πλήγμα στα ελληνικά συμφέροντα. Οπότε, όλη η στρατηγική της Ελλάδας στο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας είναι λάθος και κοστίζει. Ήδη έχουν αυξηθεί βασικά προϊόντα στην Ελλάδα, η ενέργεια είναι ακριβή και τα πακέτα στήριξης που ετοιμάζονται θα αυξήσουν τα ελλείματα- χρέος της χώρας.
Και προσέξτε και το εξής παράδοξο που πρέπει να παραδειγματίσει την ελληνική διπλωματία: Οι «φίλοι» - Ουκρανοί φωνάζουν μέσα από το εργοστάσιο Azovstal με καθημερινά βίντεο και παρακαλούν τους Τούρκους και τον Erdogan να έρθει να τους σώσει…
Και τώρα, πάμε να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο για να εξαρτηθούμε από το ακριβό LNG που δεν θα φτάσει για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Μήπως τελικά κάνουμε μία τρύπα στο νερό;
Mαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Κίνηση υψηλού ρίσκου το LNG στην Αλεξανδρούπολη - Σε ρούβλια υπό όρους, προσανατολίζεται να πληρώσει η Ελλάδα
Γιατί πιστεύουμε ότι είναι παράτολμη, δαπανηρή και στην ουσία ανώφελη κίνηση;
Σχόλια αναγνωστών