Ανεξάρτητοι εκτιμητές τοποθετούν τον πραγματικό πληθωρισμό πάνω από το 100%
Η ακρίβεια σαρώνει την Τουρκία, με το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών να έχει εξαϋλωθεί και τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan να έχει ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία και να μην δείχνει διατεθειμένος να αλλάξει πολιτική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Turkstat, ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε στο 69,97% τον Απρίλιο, πάνω από τις προβλέψεις και σε υψηλό δύο δεκαετιών, τροφοδοτούμενος από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων μετά το κραχ της λίρας στα τέλη του περασμένου έτους.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,25%, ανέφερε η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, σε σύγκριση με πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters 6%.
Ετησίως, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή προβλεπόταν στο 68%.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 7,67% σε μηνιαία βάση και 121,82% σε ετήσια.
Ανεξάρτητοι εκτιμητές τοποθετούν τον πραγματικό πληθωρισμό πάνω από το 100%.
Στα ύψη ο πληθωρισμός το 2022
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας αναμένεται να υποχωρήσει στο 52% μέχρι το τέλος του έτους λόγω των επιπτώσεων της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. την Πέμπτη.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Τουρκίας έχει σημειώσει άνοδο από το περασμένο φθινόπωρο καθώς η λίρα αποδυναμώθηκε μετά την έναρξη του κύκλου χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας κατά 500 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο που επιδιώκει ο πρόεδρος Erdogan.
Η διολίσθηση της λίρας και η άνοδος των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας ώθησαν τον πληθωρισμό στο 61,14% τον Μάρτιο, τον υψηλότερο των τελευταίων 20 ετών, παρά τις φορολογικές περικοπές στα βασικά αγαθά και τις κρατικές επιδοτήσεις για ορισμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για να μειώσουν την επιβάρυνση των νοικοκυριών.
Η μέση εκτίμηση στη δημοσκόπηση του Reuters για τον ετήσιο πληθωρισμό τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο ήταν 68%, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται μεταξύ 64,20% και 70,85%.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για το υπόλοιπο του έτους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τη μέση εκτίμηση να διαμορφώνεται στο 52%.
Οι προβλέψεις για το τέλος του έτους κυμαίνονταν μεταξύ 43,7% και 60%.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί με το νέο οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο δίνει προτεραιότητα στα χαμηλά επιτόκια για την τόνωση της παραγωγής και των εξαγωγών και στοχεύει στην επίτευξη πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για φέτος και το επόμενο έτος, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων και των ζητημάτων προσφοράς.
Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σταθερό στο 14% σε τέσσερις συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια του 2022.
Η λίρα έχασε το 44% της αξίας της το 2021, ωθώντας τον πληθωρισμό υψηλότερα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον έλεγχο του Erdogan στη νομισματική πολιτική και τον αντίκτυπό του στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Οι απώλειες της λίρας οδήγησαν σε ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων αγαθών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών