Η Σερβία θα παραμείνει μια ουδέτερη χώρα στρατιωτικά, αν και περιβάλλεται από κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, και μπορεί επίσης να εξετάσει το ζήτημα της αποκατάστασης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, δήλωσε ο πρόεδρος Aleksandar Vucic σε διάγγελμά του προς τους πολίτες.
«Η Σερβία είναι μια ουδέτερη χώρα και θα παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερη, εάν δεν υπάρξει πλειοψηφία υπέρ μιας διαφορετικής απόφασης.
Θα υποστηρίξω τη στρατιωτική ουδετερότητα», είπε ο Vucic προσθέτοντας ότι όλοι οι κοντινοί γείτονες της Σερβίας είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
«Είναι επιθυμία μας να μείνουμε εκτός ΝΑΤΟ και θα διατηρήσουμε αυτό το καθεστώς», συνέχισε.
Υποχρεωτική θητεία
Την ίδια στιγμή ο Vucic δήλωσε την πρόθεσή του να εξετάσει σοβαρά την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για περίοδο 90 ημερών.
Υποσχέθηκε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα συζητηθεί σοβαρά και θα τεθεί σε ισχύ, εάν εγκριθεί από το κοινοβούλιο.
Η Σερβία ακύρωσε την υποχρεωτική στράτευση την 1η Ιανουαρίου 2011.
Οι εικασίες για την αποκατάσταση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας διαρκούν τα τελευταία δύο χρόνια.
Η εξωτερική πολιτική της Σερβίας προβλέπει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τον όρο διατήρησης φιλικών σχέσεων με τη Μόσχα και το Πεκίνο, καθώς και την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.
Το Βελιγράδι είναι αποφασισμένο να διατηρήσει στρατιωτική ουδετερότητα και να αποφύγει την ένταξη στο ΝΑΤΟ ή σε άλλες στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες, για τις οποίες επικρίνεται από τη Δύση.
Στη Σερβία έχει επανειλημμένα τονιστεί ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μπορεί να είναι δυνατή υπό δύο προϋποθέσεις - την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και τον τερματισμό των φιλικών σχέσεων με τη Ρωσία.
Τα τελευταία χρόνια η Δύση επέπληξε συχνά τη Σερβία για στενή συνεργασία με την Κίνα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών